Conform specialiștilor de la Centrul OncoHelp, dintre cele 721 de paciente diagnosticate și tratate de cancer la sân, aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie.
„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25 la sută dintre paciente au fost în această situație. Alte 21 la sută dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la sută au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer. La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare și al celei secundare a fost mai mic de un an, și asta indiferent de tratamentele anterioare urmate pentru cancerul de sân. Și vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog la Centrul de Oncologie OncoHelp.
Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80 la sută dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun însă că este nevoie de o supraveghere continuă după diagnosticul celei de a doua neoplazii, și asta pentru a crește rata supraviețuirii la pacientele cu cancer de sân. Recomandarea este de a fi sub monitorizare după tratamente și să se facă teste genetice.
„Este însă foarte important să avem acces și să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienții diagnosticați cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziția genetică pentru aceste boli. Iar, în situația cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management și supraveghere atât a pacienților, cât și a descendenților acestora”, mai spune dr. Cristina Oprean.
Studiul a fost realizat de o echipă condusă de dr. Cristina Oprean din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp și a fost publicat recent într-o revistă internațională de specialitate. Acesta va fi prezentat la conferința mondială a Asociației Multinaționale pentru Asistență Suportivă în Cancer ce va avea loc în iunie 2022 la Toronto.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supraviețuire este de peste 98 la sută, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii.
Pe aceeași temă:
Spitalul „Victor Babeș” Timișoara face mamografii gratuite pentru femeile peste 50 de ani
Trimite articolul
Xadica celulele canceroase pot intra in sange si sa ajunga in alte parti ale corpului? NU STIAM. WOW. maine o sa descopere si apa calda si mersul pe jos acest clovn oncohelp.
Asta a descoperit mersul pe jos..
Mai bine s-ar purta mai omeneste cu pacientii si apartinatorii.