La nivel național, în anul pandemiei, au fost puține persoane care s-au testat pentru identificarea hepatitei. În programul destinat pacienților cu hepatită C, doar o treime din cei peste 17.500 de pacienți posibili, pentru care există bugetare, au accesat schemele de tratament existente. Programul a fost prelungit de autorități până la 31 martie.
Până la 1 ianuarie, doar 35% din programul destinat pacienților cu hepatită C a fost acoperit. Specialiștii îi îndeamnă pe pacienți să vină la medic fără temeri asociate cu pandemia de coronavirus, pentru a puta fi diagnosticați și pentru a primi tratamentul necesar. Pentru autorități, mesajul este de a asigura continuarea programelor dedicate acestor pacienți prin fondurile necesare și de a se actualiza schemele de tratament cu cele de la nivelul Uniunii Europene.
„În opinia noastră, trebuie să ne concentrăm eforturile pe trei direcții: îmbunătățirea procesului de testare, asigurarea accesului la tratament și alinierea României la cele mai noi scheme de tratament. Legat de accesul la tratament, principala îngrijorare privește programul cu interferon free pentru pacienții cu hepatită virală C. Apelul nostru către autorități este să nu există întreruperi între contractele cost-volum-rezultat, așa cum s-a întâmplat anii trecuți. Cea de-a treia direcție pe care o susținem are în vedere folosirea celor mai noi molecule în tratamentul pacienților cu hepatită virală C prin trecerea la medicamentele de ultimă generație. Pentru pacienții cu hepatită B sau B plus Delta este nevoie de acces la studiile clinice de îndată ce acestea au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor” spune Marinela Debu, președinte APAH-RO.
Cei de la APAH-RO pun la dispoziția pacienților sau a apropiaților acestora mai multe canale de comunicare: email – roapah@gmail.com, telefon – 0268.474.400 sau 0721.304.160, pagina de Facebook, site-ul hepato.ro sau întâlniri individuale cu programare prealabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!