Primul transfer de plasmă de la un pacient vindecat de Covid-19 a avut loc zilele trecute la Timișoara. Vor mai urma și alte astfel de proceduri dacă cei vindecați vor decide să doneze plasmă și dacă se încadrează în caracteristicile unui potențial donator. La nivel mondial, plasma de la pacienții vindecați de Covid-19 este folosită pentru tratarea cazurilor grave ale bolii, pentru pacienți aflați în stare critică.
„Am semnat acordul cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara și cu Comisia de Terapie Intensivă pentru transfer de plasmă de la pacienții Covid-19 convalescenți. Începând de astăzi vom distribui către pacienți formularele de accept pentru a putea folosi datele lor personale pentru a le putea furniza Centrului Regional de Transfuzie Sanguină și pentru a-i informa că pot merge să doneze plasmă, dacă doresc acest lucru, după cele 14 zile în care mai stau la domiciliu, după externarea din spital”, a declarat doctorul Voichitța Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, pentru TION.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au fost vindecați și externați 416 pacienți care au avut Covid-19, iar în unitatea sanitară mai sunt internați duminică, 10 mai, aproximativ 100 de pacienți cu această afecțiune, din care cinci sunt în Terapie Intensivă. Cei care s-au externat deja și nu au primit acest formular, dar vor să doneze plasmă, se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, de lângă Spitalul Județean, pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1.
„Plasma este transferată pacienților care sunt în stadii critice ale bolii, cei care sunt în Terapie Intensivă. Pacienții care deja au fost externați pot lua legătura cu Centrul de Transfuzie, pe baza biletului de externare, dacă doresc să doneze”, a mai spus Voichița Lăzureanu.
La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara există aparate de plasmafereză, prin intermediul cărora se colectează plasma de la pacienții vindecați de Covid-19. Recent, un astfel de aparat, venit din direcția Ministerului Sănătății, donație de la o firmă privată, a fost refuzat la Centrul de Transfuzie din Timișoara, care era deja dotat cu astfel de dispozitive.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNu se poate dezvolta un vaccin plecînd de la anticorpii revoltați din plasmă?