Ordonanța 3 emisă săptămâna trecută de Ministerul Afacerilor Interne spune că „autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora”. Mai mult, primăriile trebuie să dea săptămânal raportul pe acest subiect. Numai că MAI nu a pus la punct o metodologie clară, iar protocolul de până acum semnat de primării pentru persoanele fără adăpost spune că fiecare om al străzii trebuie controlat de un medic. Pentru că altfel nu pot fi puși împreună.
Avem zeci de oameni ai străzii în Timișoara. Mulți dintre ei stau pe străzi pentru că nu au altă soluție, iar alții aleg să facă asta. În fiecare iarnă, atunci când sunt adunați din aer liber ca să nu înghețe, autoritățile de la nivel local trebuie să ducă fiecare persoană fără adăpost la medic, pentru a vedea dacă are sau nu TBC. Acum ar trebui făcute controale și pentru simptomatologia de Covid-19.
Primăria Timișoara a identificat un spațiu pentru adăpostirea oamenilor străzii, unde intră în jur de 100 de persoane. Acum trebuie să obțină avizele de la Direcția de Sănătatea Publică pentru a-l folosi, dar e nevoie și de controale medicale pentru persoanele fără adăpost. Fără o metodologie clară e greu de făcut acest lucru, dar viceprimarul Farkas Imre și reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul PMT spun că încearcă să găsească o soluție.
Robu: Facem tot ce putem face
Primarul Nicolae Robu spune că nu avem un număr exact al oamenilor străzii, dar admite că subiectul este unul sensibil.
„Nu avem un număr clar din păcate. Sunt destul de mulți. Sunt câteva variante care au fost propuse de către noi pentru persoanele fără adăpost. Este un subiect foarte delicat, legislația nu este suficient de bună pentru acest fenomen social. Facem tot ce putem face. Sunt câteva locații care au fost propuse, nu vi le pot spune. Se va vedea pentru care din ele se va opta. Noi ne aducem aportul indicând niște locații de care noi răspundem și pe care am fi dispuși să le punem la dispoziție, indicând și alte locații care nu sunt în jurisdicția noastră, dar despre care știm”, a explicat edilul-șef.
Prima săptămână va fi mai grea, ne mai spun reprezentanții primăriei, pentru că este cunoscut faptul că oamenii străzii și-au împărțit teritoriul și se pot isca rivalități dacă unt puși la grămadă. Astfel că e nevoie și de pază, dar deocamdată nu se știe cine o va face. Pentru că Poliția Locală nu mai este în subordinea primăriei pe perioada stării de urgență, ci a trecut la MAI.
„În final, noi vom lua decizia și paza nu va fi asigurată de primărie. Dar este de așteptat ca acolo să nu fie chiar ușor de asigurat gestiunea celor ce vor fi ținuți sub monitorizare. Pentru că știm, sunt dificili, se pot lua la bătaie, unii intră în sevraj, sunt multe aspecte care ar putea face critică această temă”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Rămâne de văzut care va fi soluția găsită de autorități și dacă de la nivel central se va oferi sau nu o metodologie clară.
Trimite articolul
Xfaci pe draq…!!!!
Putin imi pasa de ei. Putin imi pasa de emigranti.
Macar de ar scapa cei care au platit impozite pana acum.
…robulianule…cu banii de fantani cumparai 3 case la periferie pentru acesti oameni…
…chipurile aveti un azil de noapte al primariei…..
nu vrei sa stii ce-ti doresc eu acuma…micimanule
Evidenta persoanelor fara adapost trebuia sa existe deja, de mult. Ca ei nu acum au ramas fara adapost! Dar primaria nu a facut nimic in acest sens ani si ani pentru ca de la ei nu iese spaga!
Primaria are 700 de angajati, din care sigur 500 taie frunza la caini zilele astea. Sa iasa pe strazi si sa caute oamenii fara adapost. Daca fiecare din aia 500 de angajati gaseste 2-3-4 pe zi, sa nu zic 10, in cateva zile ii aduna pe toti!
-
@Timisorean: Si ce faci.. dupa ce i-ai adunat. Acolo e problema. Ca adunatul e simplu in 2 nopti jandarmii o rezolva. Unde ii stochezi si cum previi sa nu plece de acolo? Si cum faci sa ii alimentezi? Ca mancarea e scumpa.
Incompetenti inainte de corona, acuma si mai si.
Mai bine sa o lase asa si sa plece, de preferat din TM.
In Lombardia am auzit ca sunt preturi mici.
Trimisi acasa in oltenia!!!
In 2-3 luni ….. se vor inmulti oameni strazii …. de cei care nu vor mai avea bani de amenzi, chirie, intretinere, utilitati de baza etc etc …. noroc ca am ‘mostenit mall-uri …. sa spele creierii ‘poporului …. globalizare au vrut … nah ia de aci’ …. lol …. din pacate, generatia noastra va lasa ‘generatiei viitoare… izolare… fara contact social = no sex, scade natalitatea …. scazand natalitatea, miliardarii planetei raman fara C.N.P.- uri pe care sa-i taxeze …. bani dauneaza ffff grav Sanatati individuale!!! Aveti grija de voi si ‘disfrutatzi de viata, cat o mai fi din ea!!!
Completeaza declaratia pe proprie raspundere cu semnatura de pe telefon. Merge si fara net Aici: declaratie-covid19.net