Așa cum se știe, insolația este una dintre principalele probleme medicale asociate expunerii îndelungate la soare, și în mod special la razele ultraviolete. Anul acesta, deși vestul țării a fost – și probabil va mai tot fi – afectat de valuri de caniculă, se pare că timișorenii au știut să se protejeze. Au avut, totuși, de suferit ceva mai mult cei care aveau alte boli cronice. Cel puțin judecând după activitatea de la UPU a Spitalului Județean Timișoara.
„Nu am avut pacienți care să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe doar pentru expunerea la căldură. În schimb, a crescut numărul pacienților cu afecțiuni cronice care, din păcate, s-au decompensat – mai ales cei cu probleme neurologice sau cardiovasculare”, a declarat, pentru Tion, Mihai Grecu, șeful UPU al Spitalului Județean Timișoara.
Simptomele insolației
De cele mai multe ori, insolația se prezintă cu simptome relativ comune: amețeli, senzații de greață, dureri de cap, etc. În principiu, cei care ajung la spital sunt cei ale căror simptome sunt ceva mai grave.
„Simptomele variază în funcție de gradul de afectare. Începutul merge de la dureri de cap, amețeli, frisoane până la pierderea stării de conștiență în cazul șocului termic. (…) Perioada de expunere ține de capacitatea organismului de a se adapta acestor temperaturi înalte, deoarece organismul încearcă să păstreze o temperatură oarecum constantă, în jurul valorii de 37 de grade pentru mediul intern al organismului. Acesta este motivul pentru care vârstnicii și copiii sunt considerați a fi în categoriile de risc deoarece capacitatea lor de adaptare este cu mult redusă.
Dacă totuși trebuie să iasă și sunt expuși la astfel de temperaturi și simt că amețesc, că au dureri de cap, că li se face rău, că au senzații de greață, trebuie să intre într-un spațiu climatizat și să stea acolo liniștiți, fără să se plimbe sau să facă ceva, fiindcă activitatea fizică în sine este generatoare de căldură. (…) Există și situații mai severe în care trebuie apelat sistemul medical de urgență”, a mai spus Mihai Grecu.
Pe caniculă, evitați efortul fizic, purtați haine corespunzătoare și hidratați-vă!
În ceea ce privește tratamentul, șeful UPU al Spitalului Județean Timișoara ține să pună accentul pe prevenție. Ce înseamnă acest lucru? Pe scurt, reducerea expunerii la temperaturi înalte, evitarea efortului fizic pe caniculă, îmbrăcămintea corespunzătoare și hidratarea suplimentară.
„Tratamentul este ca la oricare altă afecțiune. În primul rând avem prevenția, și asta înseamnă ca oamenii să nu se expună la temperaturi înalte și să nu desfășoare activități fizice intense când este caniculă. De asemenea, spunem la fel ca în fiecare an, că nu ar trebui să iasă din casă între orele 11 și 18, să poarte haine de culoare deschisă, preferabil din fibre naturale, să aibă capul acoperit, să fie hidratați.
Hidratarea înseamnă mai mult decât cei 2 litri de lichide recomandați uzual în perioade de normalitate termică. Lichidele nu trebuie să fie foarte reci, ci la temperatura camerei, lichide care să nu fie cu conținut alcoolic sau cu cofeină. Mai trebuie evitate și dușurile foarte reci, pentru că poate apărea fenomenul de vasoconstricție. Și sigur că, cel mai important, este să încerce să scadă temperatura corpului și să își ajute organismul”, a mai explicat, pentru Tion, Mihai Grecu.
În general, specialiștii vin cu aceleași recomandări și în privința altor afecțiuni provocate de expunerea necontrolată la soare. Vorbim, pe lângă insolație, de arsuri solare, probleme cu îmbătrânirea pielii sau chiar cancere de piele. În cazul acestora, reprezentanții altui spital din Timișoara, Spitalul Clinic CF, au venit cu următoarea listă de recomandări.
- Pentru protecția UV ar trebui utilizate soluții sau creme de protecție solară minim SPF 30, iar în cazul copiilor sau al persoanelor în vârsta și al celor cu ten deschis la culoare SPF 50;
- Crema sau soluțiile SPF ar trebui aplicate în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse razelor solare (față, gât, decolteu, urechi, mâini și picioare);
- Este important ca acestea să se reaplice la fiecare două ore sau mai devreme, dacă intrăm în apă sau transpirăm excesiv;
- Este important să nu ne expunem la soare vara în intervalul 10.00-16.00, pentru a evita arsurile solare;
- Pe lângă protecția solară, este important și util să folosim protecție vestimentară, dacă este posibil, îmbrăcăminte cu protecție UV și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare;
- Este important să avem o rutină adaptată tipului de ten și o hidratare corespunzătoare a tegumentului cu produse specifice tipului de ten.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!