„Vitaminele sunt principalii catalizatori ai multiplelor reacții care au loc în mod continuu la nivelul organismului uman, asigurând o bună funcționare a acestuia. Din cauza faptului că majoritatea vitaminelor pot fi cumpărate fără o prescripție medicală, tendința de auto-administrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică. Este esențială conștientizarea faptului că orice abuz de vitamine are efecte negative majore asupra organismului”, spune dr. Adriana Cristina Dehelean, de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Specialiștii explică concret
Vitamina C are numeroase beneficii (este un puternic antioxidant, imunostimulator și antioncogen, datorita dehidroascorbatului, forma sa oxidată, prin suprimarea celulelor canceroase), dar, la o supradoză, la concentrații mai mari de 2 grame, poate provoca dezechilibre gastro-intestinale. Acestea se manifesta prin dureri epigastrice și diaree, iar suplimentarea orală continuă, cu doze mari de acid ascorbic, este asociată cu o incidență crescută a oxalaților la nivel renal, toxicitate cardiacă și chiar metabolică.
Vitamina D. Aceasta este un prohormon esențial în menținerea nivelului de calciu în organism. La doze de 2 ml administrate pe perioade lungi de timp se poate observa calcificarea țesuturilor moi, iar la 4 ml s-a raportat o scădere semnificativă a densității oaselor, cu risc crescut de producere a fracturilor.
Vitamina E este un antioxidant și captator de radicali liberi (compuși chimici secundari cu rol esențial în anumite procese biologice vitale), însa, administrarea prelungită (de exemplu de 0,4 ml) este asociată cu o incidență de 17% mai mare de cancer de prostată.
Vitaminele din clasa B-urilor sunt cele mai importante surse în procesul de creștere și regenerare celulară. Cu toate acestea, suplimentarea cu acid folic (B9) la ≥1 mg/zi poate favoriza creșterea de adenoame colorectale nediagnosticate.
Specialiștii spun că „doza face diferența”, astfel că sfătuiesc oamenii să fie atenți la excese.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
VIDEO. Pacienții care trec prin infecția Covid și sunt vaccinați nu riscă afecțiuni pulmonare
Trimite articolul
Xda, ma, sunt rele vitaminele, sa nu le luati.
-
Hipervitaminoza este mult mai periculoasa decat avitaminoza. Asta daca nu cumva ne zice sososoaca sau berbecali altceva.
-
Astia chiar ne vor morti. Nici nu s-au gandit ca poate cumpara mai multa lume si de aia au crescut vanzarile.
Alta gaselnita marca “expertii in halatele albe” acum se incerca si limitarea accesului la vitamine sa nu ai scapare nici daca stai acasa .Ca daca ajungi untr-un spital esti “rezolvat”.
Suntem asaltati de monstri astia, care nu se mai satura de sange nevinovat, din toate directiile.
Dar nu scapa nimeni nejudecat in viata asta sau in cealalta.
-
N-a spus nimeni să nu iei vitamine , dar trebuie să fii conștient că o doză prea mare îi face mai mult rău decât bine organismului