Consilierii județeni au votat în plenul de miercuri, 27 octombrie, proiectul privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza DALI și a principalilor indicatori tehnico-economici ai proiectului „extindere Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic Județean de Urgență”.
Managerul Spitalului spune că nu se știe exact când vor începe lucrările, fiind nevoie de proiect. O licitație va fi lansată în curând, potrivit acestuia.
„Este nevoie de proiect și vom porni cât de curând și licitația pentru proiectare, iar apoi va fi licitația pentru execuție. Vom lucra constant la proiect având în vedere că am primit fondurile. Noi vom încerca să terminăm anul acesta însă nu putem promite având în vedere că este deja finalul lunii octombrie. Este vorba despre alocarea a 6 milioane de lei de la Consiliul Județean Timiș”, spune Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.
Vor fi aduse modificări de organizare a clinicii ATI de la etajul al doilea al spitalului. În raportul proiectului este prevăzut ca în cazul unei calamități, cum ar fi pandemia, numărul paturilor să se poată dubla.
Se va lucra și la ceea ce privește mediul steril din secțiile ATI: pereții și tavanele vor fi realizate de panouri metalice tratate antibacterian cu compuși din ioni de argint împotriva Escherichia coli, Klebisella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Typhimurium Salmonella, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila și Pseudomonas aeruginosa. Se vor realiza și unități terminale pentru distribuția gazelor medicale, a circuitelor electrice de curenți tari și curenți slabi. Saloanele ATI vor mai fi echipate cu lampă UV și lavoar pentru producere de apă sterilă.
În plus, se vor organiza circuite pentru pacienți și personal medical. Vor exista spații pentru filtrarea personalului medical, spații de odihnă, depozit pentru echipamente medicale și medicamente și două zone de monitorizare a pacientului. Se vor instala doi pereți amovibili care în caz de calamitate vor fi închiși și se va putea separa secția în două zone de supraveghere distincte. Astfel, în caz de forță de majoră, pacienții Covid vor fi separați de cei non-Covid. Va exista și un sistem de tratare a aerului automatizat care să ferească bolnavii de germeni patogeni, particule de suspensie, mirosuri dezagreabile, emanații nocive sau contaminanți radioactivi.
Întreaga lucrare va costa 6,4 milioane de lei, cu TVA, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XSi cum extinzi sectia ATI intr-o cladire deja ocupata si aglomerata? Desfiintand alte paturi de la alte sectii? Ca tot e la moda trimiterea acasa sau in Ungaria a celor cu alte afectiuni decat COVID.
De un spital nou REGIONAL nimic? Doar la altii se poate? La Cluj, Iasi, Craiova de ex.?
1 milion de euro pentru sectii in care mor pacientii, 0 lei pentru tratament adevarat.
-
Ignoranța ta nu are limite iar comentările tale nu au noimă. Secția ATI este pentru orice spital cea mai importantă secție. Fară ea, spitalul este limitat în intervenții, fiind doar un dispensar mai pompos. Operațiile și urgentele le cam poți uita. Problema este că nu se investesc 10 milioane de euro. 1 milion e frecție dar măcar e ceva .
Dacă nu se investește e rău. Dacă se investește e rău.
Tibi, îmi fac griji pentru tine. Ai nevoie de un psihiatru. Vorbesc serios. Furia și frustrarea necontrolate trădate de limbajul tău grobian, și lipsa de discernământ, toate observate în comentariile tale, mă îngrijorează.
Dacă ești adolescent, ceea ce mai mult ca sigur ești, mai ai o sansa. Găsește-ți o strâmbă și eliberează-te. Fă-te alpinist pe muntele Venus.
Asa e la noi…ne plangem ca nu avem caldura…cand vine frigul…si ca nu avem sectii ati cand nu mai sunt locuri in ele….ce ati facut toata primavara si vara?…asa ca oameni buni…nu mai dati vina pe frig…sau pe nevaccinati…au si nevaccinatii dreptatea lor…le e frica de sistemul medical din Romania.
Buna dimineata CJT si MS! De abia acum se face ceva impotriva nosocomialelor din spitale. S-au prins ca unii scapa de COVID si mor de nosocomiale desi erau articole in presa de ani de zile… Poate se trezesc si alte institutii cu ocazia pandemiei desi ar fi trebuit sa se trezeasca mai demult.
Din surse extrasenzoriale ecuminopirotehnicospeologice am obtinut informatia ca o firma din Madagascar va instala o plasa bine intinsa in jurul spitalului judetean pentru a preveni sinuciderile pacientilor sau a personalului medical care aleg sa se arunce de la etajele superioare. Toata afacerea ne va costa numai 500 de mii de Euro. Multumim aferim shukron alekumusalam Raed Arafat.