Potrivit ministrului Educației, cele 18,5 milioane de teste care vor fi distribuite în școlile din țară vor reprezenta rezerva pentru câteva luni, completând stocurile deja existente ale inspectoratelor. Chiar dacă Raed Arafat a precizat că se analizează posibilitatea renunțării la testele rapide în școli, Cîmpeanu spune că testele ajută și au precizie peste 60%.
„În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreți să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit lui, s-a vorbit despre renunțarea la testare, însă nu s-a venit cu alte soluții care să îi protejeze pe elevi.
„Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? Eu nu am răspuns. Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a mai completat Cîmpeanu.
Vă reamintim, autoritățile naționale vor analiza cât de eficiente sunt testările în școli și vor decide dacă testele de salivă vor mai fi sau nu utilizate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat. În Timiș, la testările făcute luni și marți (31 ianuarie – 1 februarie) 25 de elevi au ieșit pozitivi și așteaptă procesarea testelor PCR.
Pe aceeași temă:
Testele de salivă ar putea fi scoase din școli. Analiza autorităților naționale
Aproape 19.000 de elevi din Timiș fac ore online din cauza frigului sau a cazurilor de Covid-19
Trimite articolul
XBani aruncati, copii mai si racesc!
-
Iar uni se îmbogățesc, la nivel mondial peste 10 miliarde de teste , doar USA are aproape 1 miliard , PCR-ul cel mai scump făcut de mine a fost 188 $ in USA (weekend), cel mai ieftin 270 RON in RO. Teste antigen de la 100 RON la 20 RON dacă îl iei și îl faci tu , dar alea nu apar in statistici. Doar din teste “big farma” a făcut profit peste 100 miliarde $. La asa profit eu as scoate tot la 3 ani cate o pandemie. își mai amintește cineva de Creeper primul virus informatic in 71 era inofensiv un mesaj amărât, e deja altfel sta treaba cu Tequila 1991 , și uita cum a apărut o noua industrie antiviruși de calculator , Covidul o sa fie mic copil pe lingă ce o sa urmeze , a fost asa un “Creeper” biologic cu mesajul : “Facem ce vrem cu voi” răbdare 20 de ani , bazele industriei au fost puse.