Proiectul PREVENTIM este coordonat de către conferențiar universitar doctor Emilian Popovici.
Alături de CJ Timiș, din proiect mai fac parte doi parteneri importanți, și anume Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
„Noi avem de cinci ori mai puțini bani alocați decât media din Uniunea Europeană pentru prevenire și asta spune multe despre rezultatele pe care le avem în combaterea unor boli precum cele cardiovasculare, cancerul sau cele provocate de alimentația nesănătoasă. La riscurile alimentare suntem la o distanță considerabilă față de medie. Obiceiurile alimentare se formează la o vârstă fragedă. Adolescenții din România sunt mai predispuși să se apuce de fumat. Consumul de legume e mai scăzut la noi”, a declarat, marți, Alin Nica, președintele CJT
Potrivit acestuia, educația în sănătate este foarte importantă și de aceea i-a propus doctorului Emilian Popovici să inițieze un proiect în acest sens.
Toate activitățile din cadrul proiectului „PREVENTIM – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă” se vor desfășura pe bază de voluntariat, întrucât nu beneficiază nici de finanțare privată și nici publică.
Inițiativa va aborda cinci teme de mare interes pentru comunitate:
- Lanțul supraviețuirii – resuscitarea cardio-pulmonară de bază
- Drogurile și consecințele consumului acestora în planul sănătății fizice, psihice și sociale
- Dinți frumoși – copii sănătoși
- Ghioceii prevenției (creștere și dezvoltare armonioasă)
- Prevenirea infecției cu virusul HPV.
În proiect sunt implicați medici de prestigiu precum prof. dr. Radu Virgil Enătescu, dr. Daniela Cârnațu, dr. Olimpia Oprea, dr. Claudiu Bârsac, dr. Dan Șutean și dr. Florin Crișan.
Medicul Emilian Popovici a precizat că la noi se pune accentul pe infrastructura sanitară și mai puțin pe prevenție.
Potrivit acestuia, cei șase medici vor fi implicați și vor forma 214 profesori care s-au înscris în proiect pe cele cinci teme enumerate mai sus. La rândul lor, dascălii vor transmite elevilor cunoștințele dobândite de la medici.
Prima întâlnire va avea loc în data de 3 mai. Vor avea loc instruiri pe manechini la Spitalul Județean și cursuri de acordare a primului ajutor în sala de conferințe a Serviciului de Ambulanță Timiș.
„E important ca profesorii să știe aceste lucruri, să știe să salveze vieți dacă vor fi puși în această situație”, a spus Popovici.
„Un procent de 30% din solicitări poate fi pentru copii, de urgențe la copii. Intervenția rapidă e foarte importantă, e important să știm să acordăm un prim-ajutor corect, primele minute fac diferența între viață și moarte. Și nu numai a supraviețui, e important să fie redată societății acea persoană care a fost salvată. E cel mai important lucru, dacă s-a reușit o salvare a unei persoane, să fie redată societății, să nu rămână cu sechele”, a fost de părere dr. Florin Crișan, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.
„Acest proiect nu are finanțare, este pe bază de voluntariat. Vom putea face o diferență între un atac de panică și ceva mai grav”, a spus Aura Danielescu, inspector general școlar al județului Timiș.
Medicului psihiatru Virgil Enătescu îi revine sarcina să le explice profesorilor care sunt semnele și consecințele consumului de droguri în rândul adolescenților. Potrivit acestuia, pe lângă cannabis, substanța psihoactivă preferată a tinerilor, în ultima perioadă aceștia au început să consume un drog nou, despre care nu se cunosc încă detalii fiind vorba despre un amestec de ierburi.
„Încercăm să informăm tinerii asupra consecințelor în planul sănătății fizice, mintale, dar și consecințele sociale ale consumului de substanțe pentru că, din păcate, probabil că tinerii nu cunosc aceste lucruri. (…) Din păcate, debutul acestui consum sub forma consumului experimental începe la o vârstă infantilă juvenilă. Ultimele statistici sunt de-a dreptul îngrijorătoare, în sensul în care un studiu european, un consorțiu care reunește 40 de țări, a evidențiat faptul că un consum de substanțe psihoactive noi numite ar avea debutul undeva înainte de vârsta de 13 ani. (…) Statisticile europene arată că în România 82% dintre tineri au declarat că au început să consume alcool înaintea vârstei de 16 ani. (…) La fel se întâmplă și cu consumul de droguri ilicite, în sensul în care față de 2011 evoluția este într-un trend ușor ascendent. Se pare că tinerii din România preferă consumul de cannabis, urmat de aceste noi substanțe psiho-active care sunt un amestec de ierburi cu efecte identice cu cele ale drogurilor deja cunoscute ilegale. (…)”, a spus medicul psihiatru Virgil Enătescu.
Potrivit acestuia, este o vârstă foarte vulnerabilă, pe de o parte este curiozitatea, pe de altă parte este poate și factorul familial.
„S-a observat că cei care provin din familii dezorganizate sunt mult mai expuși spre consumul de droguri, dar s-a constatat și anumite caracteristici biologice în sensul în care persoanele care tolerează consumul de alcool de la început sunt mai predispuse spre alcoolism. Se pare că pandemia, din păcate, a avut un rol negativ în ce privește consumul de substanțe, probabil izolarea socială, lipsa prezenței la școală, pentru că lecțiile s-au ținut online, plictiseala, nu știu. Nu pot să îmi dau seama, dar într-adevăr s-a constatat o creștere practic pentru toate substanțele psihoactive. Pe de altă parte, este posibil ca și traficul de astfel de substanțe să fi sporit în perioada post-pandemică. Dar, nu știu dacă a crescut consumul sau noi conștientizăm problema consumului”, a dr. Virgil Enătescu.
Medicul ginecolog Olimpia Oprea a precizat, marți, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului PREVENTIM că România este pe primul loc în ce privește morbiditatea cauzată de cancerul de col uterin. Astfel, nouă femei sunt diagnosticate zilnic cu această boală, în vreme ce alte cinci mor zilnic din cauza cancerului de col uterin cauzat de virusul HPV.
„Este foarte important ca vaccinarea să se producă înainte de debutul vieții sexual. În țara noastră vaccinarea este gratuită până la 18 ani, spre deosebire de Italia, unde se poate face până la 24 de ani gratuit. Vaccinul are un preț mare, o doză costă în jur de 150 euro”, a spus Olimpia Oprea.
Medicul Emilian Popovici spune că după instruirea celor 214 profesori, proiectul va continua cu alte cadre didactice din Timișoara și județ.
Potrivit inspectorului școlar general Aura Danielescu, în Timiș avem peste 7.000 cadre didactice.
Trimite articolul
XAr trebui instruiți profesorii și în arte martiale pentru a se apară de cei pe care ii scolează…