Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, potrivit medicilor. Ministerul Sănătății a extins în 2021 grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 și 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. După interesul crescut de până acum, Ministerul se gândește să extindă grupa de adresabilitate la 25 de ani, atât pentru fete, cât și pentru băieți.
Până în 2021, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Vaccinul este recomandat și pentru fete și pentru băieți, cu vârste între 11 și 12 ani, imediat înainte de perioada adolescenței, când nu a început activitatea sexuală.
Există trei tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix. Vaccinul Gardasil 9 previne infecția împotriva a patru tipuri de HPV, la care se adaugă prevenția față de încă cinci tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58), care sunt răspunzătoare de 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă cea mai bună protecție antivirală, conform specialiștilor. Gardasil previne și infecția împotriva HPV 6 și 11, care cauzează 90% dintre negii vaginali.
O schemă de vaccinare poate costa și 2.000 de lei.
În Timiș, în prima lună a acestui an, au fost imunizate 325 de persoane.
Există peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus, iar infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice contact direct pe piele. Unele tipuri de HPV determina apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). De asemenea, virusul este răspunzător pentru unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului si orofaringelui (la nivelul gâtului și gurii).
Pentru cei între 11 la 14 ani se fac două doze de vaccin, dintre care a doua reprezintă rapelul, la șase luni după prima doză. La peste 15 ani sunt necesare trei doze de vaccin: doza 2 trebuie administrată la cel puțin o lună de la prima doza, iar doza 3 la cel puțin trei luni după doza 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!