Pentru fiecare dintre femeile care au pășit pe ușa spitalului, pentru a-și face o mamografie, speranța a fost aceea de control de rutină. Câtorva dintre ele, însă, li s-a tras un semnal de alarmă. Aproximativ 10% dintre pacientele participante la proiectul de screening pentru cancer mamar au primit un rezultat pozitiv. Nu în toate cazurile este vorba despre cancer. Cu toate acestea, este bine ca după o anumită vârstă să faci controale periodice, să te asiguri că ești bine.
„De la o vârstă cred că este bine ca toate femeile să-și facă acest screening, pentru că nu se știe niciodată ce poți să ai. Eu le-am făcut pe toate, până la ultima, inclusiv acel RMN. Este fără niciun fel de probleme, chiar îl recomand la toate femeile. Eu, inițial, am trimis pacientele. Am venit și eu în ultima fază, ca să fiu și eu pacientă, la nevoie. Pentru mine nu este problemă, presupun că nu va fi nici până la capăt, întrucât au apărut câteva microcalcificări și urmează etapa de interpretare. Femeilor nu trebuie să le fie frică, pentru că nu au de ce. Nu este o manevră dureroasă. N-au de ce să se ferească”, spune Svetlana Ciocan, una din beneficiarele proiectului dar și medic de familie, în Timișoara.
Mamografii s-au făcut în mai multe spitale din vestul țării, în cadrul proiectului. În Timișoara, aceste screeninguri s-au desfășurat la Spitalul Clinic Municipal de Urgență, la Clinicile noi și la Odobescu dar și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Aceste tipuri de monitorizări ale sănătății populației sunt binevenite, mai ales că informațiile lipsesc în spațiul public, iar sistemul medical duce lipsă de asemenea inițiative.
„Din păcate, România este pe ultimul loc în Europa, în ceea ce privește prevenția. Majoritatea cazurilor, 70-80% de cazuri de cancer de sân sunt depistate în stadiile 3, 4. Din păcate, în România nu există un program național de prevenție. Noi, prin acest proiect-pilot, am creat o rețea.(…) Cu ajutorul acestui proiect biregional, s-a creat o rețea, s-a urmărit ca infrastructura să corespundă cerințelor. Mamografe digitale, care pot transmite date și care pot fi citite de radiologi la distanță dar și personalul medical specializat”, declară Olimpia Oprea, coordonatorul medical al proiectului.
Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” s-a încheiat. Veștile bune vin, însă, tot de la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara. Managerul unității medicale, Daniel Malița, a anunțat că, de câteva zile, Ministerul Sănătății a confirmat „modificarea structurii spitalului și înființarea în cadrul structurii spitalului nostru a unui centru regional de screening pentru cancerul de sân”. Acum, se așteaptă demararea programului național de screening, din cadrul aceluiași minister, au mai menționat oficialii, la conferința de închidere a proiectului european.
Trimite articolul
XBuna ziua,
Va rog doamnelor sa va faceti mamografii anual sau chiar la doi ani.Din pacate sotia mea a decedat in luna august de cancer de san .A iesit ca are cancer am fost timp de un an la Cluj pentru tratament dar din pacate s-a stins si nu m-am asteptat deoarece starea de sanatate era foarte buna.S-a extins.
Costul mamografiilor este mic raportat la banii pe care ai risipim pe lucruri care de cele mai multe ori nici nu va trebuie.Va rog nu va distrugeti viata voastra si a familiei.
Eu personal la 48 ani trec foarte greu peste aceasta durere…as putea spune ca imi este imposibil sa mai inaintez parca,dar asta este povestea mea si putini le pasa altora de ea.
Mergeti si aveti grija de viata voastra!!