Studiul de la „Babeș” a fost făcut în premieră în România, la Timișoara și scoate în evidență gradul de burnout (epuizare profesională – n.r.) din spital. Au trecut prin evaluare psihologică peste 220 de medici și personal auxiliar din toate departamentele spitalului, iar testarea a început prin completarea unor chestionare, în mod anonim, prin care s-au evaluat anumiți indicatori psihologici, iar mai apoi cadrele medicale au stat de vorbă cu psihologul spitalului, Daniela Biriș.
Rezultatele au arătat că aproape 60% dintre cei evaluați trec printr-o perioadă de epuizare fizică și mentală, acel burnout, care le-a scăzut performanța de a munci. Aproape 70% au un grad ridicat de stres, un sfert dintre ei sunt anxioși și 10% au stări asociate cu depresia, transmit reprezentanții unității sanitare.
„Nimeni nu-și dorește altceva mai mult decât să doarmă”
Psihologul spitalului de la Pădurea Verde, care este alături de colegi de 20 de ani, a povestit pentru Tion că medicii și personalul auxiliar își doresc foarte mult să aibă timp de odihnă și a amintit de o altă problemă care îi stresează pe medici și îi ține pe loc – birocrația.
„Într-adevăr, rezultatele ne-au adus în atenție că medicii, asistentele și infirmierele și restul personalului chestionat au un nivel mediu și ridicat de burnout. În funcție de departament am găsit probleme la nivel de secție și se referă la munca birocratică, foarte multe hârtii și de scris, chiar dacă ne ajută și partea tehnică, totuși este o muncă epuizantă a scrisului și a părții birocratice. Aceste hârtii sunt stresante, mai ales că în mare parte trebuie să fii la pacient. (…)
Nimeni nu-și dorește altceva mai mult decât să doarmă. Ai noștri dacă au două zile libere, asta își doresc. Pe urmă este presiunea telefoanelor, care sună pe perioada unei zile întregi. Personalul auxiliar ne-a cerut ajutor în anumite segmente, care îi duc la epuizare. Și atunci găsim soluții, nu pot privi global, pentru că nu toți resimțim la fel stresul sau presiunea. Am găsit soluții, pentru că psihologul nu dă sfaturi, ci oferă soluții care se potrivesc tipului de temperament a acelei persoane, fiecare are individualitatea sa”, a explicat, pentru Tion, Daniela Biriș, psiholog clinician-psihoterapeut la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Potrivit conducerii spitalului, după această etapă de evaluare s-au căutat și soluții și s-a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de zile libere, concedii de odihnă restante, creșterea personalului prin implicarea rezidenților și studenților și organizarea periodică a întâlnirilor cu psihologul spitalului.
„Ce ține de mine vor fi întâlnirile periodice. Au fost bine primite cele pe care le-am avut, eu zic că e important să vorbești cu oamenii, să vezi ce-i preocupă, să-i poți ajuta. Suntem ca pe front: cei din afară se uită la noi și nu înțeleg ce se întâmplă, doar când ești acolo poți vedea. Noi ne putem imagina, dar nu am trăit acele momente. (…) Fiecare pacient care pleacă acasă este cea mai mare bucurie pentru noi și marea majoritate pleacă sănătoși, lucru ce nu se aduce în atenție mult. (…) Nu este ușor să fii în mijlocul evenimentelor. Și celor mai buni prieteni le povestești o zi de muncă, se uită, le pare rău, dar nu-și pot imagina cum e să te îmbraci în combinezon, să intri, să ții pacientul de mână, bucuria de a vorbi cu el, că vorbesc cu tine și că au ajuns în timp util la spital, să se facă bine și să se întoarcă la familiile lor. Pe personalul medical îl ajută reușita vindecării atâtor pacienți”, ne-a mai spus Daniela Biriș.
„După ce se termină pandemia ne vom confrunta cu sindromul post-traumatic”
Psihologul spitalului atrage atenția că toate problemele și frustrările legate de pandemie vor ajunge la un nivel maxim atunci când pandemia va lua sfârșit. Ea atrage atenția că mulți oameni se vor confrunta cu sindromul post-traumatic.
„Ce s-ar întâmpla dacă corpul medical din linia I ar ceda? Știe personalul medical că se poate, toți își iubesc meseria, nu oricine își alege o asemenea meserie. Și, oricât de grea e lupta, mergi mai departe. Am sesizat un grad de anxietate în chestionarele plecate, avem un scor semnificativ, cel mai semnificativ e cel de burnout și de stres. Nivelul de anxietate depistat și un nivel mic de depresie, dar de luat în calcul, este pentru că după ce se termină pandemia ne vom confrunta cu sindromul post-traumatic. Va fi unul din sindroamele care vor apărea și evident că-l vom evalua. Din primul val, gradul de anxietate a fost foarte mare la personalul medical.
Acea teamă de a nu te îmbolnăvi pentru că era nevoie de tine sănătos în spital, acel sentiment că intri direct în focar (…), apoi mergi acasă la familie, acea teamă de a nu da virusul celor apropriați, a durat un an de zile, până la imunizare. Peste un timp ne vom confrunta cu acest sindrom, pe care nu numai medicii îl vor resimții, ci toată lumea. De aceea e nevoie de ajutor specializat pentru un număr mare de persoane, în viitorul foarte apropiat”, a mai spus Daniela Biriș.
Modelul evaluării gradului de burnout a cadrelor medicale care a debutat la Victor Babeș va fi urmat și de alte spitale din România, după cum informează managerul spitalului, Cristian Oancea. Studiul este trimis și la Ministerul Sănătății.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xeste de-a dreptul gretos! nu putea sa nu bage placa cu ‘cat de stresati sunt eroii’. cine stie ce probleme familiare a avut tanarul, dar nu ca era stesat de covid! e prea gretoasa propaganda! sunt instare sa se foloseasca de moartea acetui om pt a baga placa cu extenuarea eroilor! cand in toate spitalele sunt mai putini internati decat in anii trecuti, cati timisoreni nu lucreaza pe branci in schimbul trei si in ture de noapte dimineata(pe banii mult, mult mai putini, ca tre’ sa sustina eroii si esentialii si specialii) si mai au si copiii pe acasa, care nu mai merg la gradinite si scoli(ca sunt inchise), cand sa mai doarma acesti oameni, dar nimeni nu le plange? ei nu sunt eroi sau esentiali sau speciali la 45 de ani!
nu mai poti citi aceste declaratii nici cu lamaie, cat de gretoase sunt!
-
Nu mai gretos ca tine.
-
o sa ajunga lumea sa va scuipe pe strda daca nu se inceteaza cu propaganda cu ‘eroii pe front’ si daca o sa continuati sa respectati orbeste un protocol venit de sus si nu consultati voi nu dati voi tratamentul care ar trebui si care ati fost invatati in facultate, adica personalizat pt fiecare bolnav, nu la toti aceleasi pastile si acelasi tratament ca asa spune protocolul!
-
esti un cretin
-
esti o jigodie ordinara, o scursura….bai #adormirea !!!
-
-
-
problemele familiale…(legate de familie). familiar inseamna cunoscut
Aia care acu un an nu te vedeau pana nu le bagai plicul…azi sunt “eroi”. Baga batranii in pampers, ii sedeaza si declara morti dupa cateva zile.
Au vrut sa faca asta cu mama prietenei mele…83 ani, diabet, 20% capacitate pulmonara, probleme cu inima, picior amputat. CRIMINALII de la victor Bebes au zis ca mai are 2-3 zile de trait (confirmata cu Covid)…erau disperați s o interneze, salivau ca niste hiene infometate care vad un animal ranit…familia nu a lasat-o la spital…acum e bine. Criminalii de la Victor Babes au transmis diagnosticul “ușoară pneumonie” dupa 10 (zece) zile…abia atunci a putut sa obtina antibiotice. Paretea mea…majoritatea medicilir sunt criminali…refuza sa trateze., aplica protocoale nenite sa ucidă
E clar ca interneza si ucid din cauza unir intetese…vorvsa tina ati urile pline
Cazul descrisvde mine nu e singular…mai stiu pe cineva in situatie asemanatoare
-
Fugi ba cu minciunile de aici…Peste ateva luni o sa ne spui ca d-na respectiva de 83 de ani a ramas si gravida, nu ?
Cum era un razboi ca in 39? hai ma baieti ca si asta e rezboi, doar ca e modern. UNde suntem fortati sa stam in garsoniera de 3 pe 4 28 de zile, nu avem voie sa ne vedem cu cei dragi sau prieteni, sa iesim dupa ora 18, avem ratie la timp liber, miscare. toate astea in numele sanatatii renuntam la sanatate :)))), ce ironic. Scapam de corona si dam in obezitate, osteoporoza, te dor incheieturile si fac cheaguri de nemiscat.
Nu vreau sa minimizez efortul medicilor de la ATI , ii consider demi de tot respectul și niște oameni mult peste medie . Dar sa compari cu frontul mi se pare totuși exagerat. Nu am cunoscut frontul personal, ci doar din poveștile bunicului care a fost unul din cei 6 care s-au întors de la cotul Donului din întreaga armata Austro Ungara de peste 100 000 de Transilvăneni. Da situația actuala din spitale este grea dar nu se compara cu ați vedea prietenul și camaradul de lângă tine sfârtecat de un obuz, Plecând mai departe încă câțiva pași fără cap , altul urlând și ținând in mana piciorul cu artera secționată murind in secunde , sa rabzi frigul din tranșee umplute cu apa , sa scapi de moartea prin înfometare pentru ca ai reușit sa găsești un cal mort a cărui carne o mănânci cruda. Au fost “abatorizati ” in acel colt uitat de dumnezeu peste 250 000 de Romani in total de 10 ori mai multi decât totalul deceselor de covid și nu aveau vârste medii de peste 60 de ani , nu erau copii de 20 și un pic de ani. Asta înseamnă război. E greu in spital și e greu din cauza hoției care macină aceasta tara de 30 de ani dar nu e ca pe front.
Ca pe front, auzi.
Ce Donetsk, ce Luhansk, ce Mariupol, batalia de la Timisoara impotriva coronavirusului e noul Stalingrad.
Sa ne fereasca al de sus de ceva cutremur, meteorit sau alta catastrofa cu citeva zeci de mii de victime simultane ca ne clacheaza eroii in cinspe nanosecunde.
Vorbiti cu Sososoaca sa va explice ea ca nu este nici o pandemie, de ce sunt epuizati?
Ati uitat ca sunt și eroi, rusine sa va fie!….o mică întrebare pentru doctori:
Decât să vă plângeti in ziare si pe la televizor cât de greu va este !?…..nu mai bine va schimbați meseria cu una mai ușoară!?….va întreabă unul adică eu care am 2 slujbe ce necesita efort fizic
Mai sunt si medici buni, omenosi.Voua v-ar conveni sa fiti bagati in aceeasi oala cu vecinul vostru hot, criminal si mai stiu eu cum?
Multi care va dati cu parerea aveti scoala cata vacanta um medic.
Si sunteti tare frustrati.
Fain pe front cu 5000 euro pe lună. Sa tot fie !
ca pe front? ba, voi sunteti chiar nesimtiti. dupa ce ca primiti bani in plus pe ceea ce ar fi trebuit sa fie mereu treaba voastra, va vaicariti degeaba. ce anume faceti voi, de fapt? oamenii se vindeca sau nu, voi doar dati din pix si aruncati cu privirea, mai bagati o hora in parcare, mai faceti un tiktok. da’ mai duceti-va-n plm de juveti, ca 80% din voi astia care va numiti medici sunteti paraleli cu meseria si medicina ati terminat-o cum stie o tara intreaga. plus ca sunteti spagari, incompeteti si chiar periculosi.
Celor care chiar cred ca sunt ca pe front – vezi declaratia ambulantierului sef din 2017 difuzata si pe Starea Natiei in care spunea ca situatia este ca pe front in 2017! – va doresc sa va dea Dumnezeu sa ajungeti pe front si sa lucrati relaxati sub tirul de mitraliera, sub focul artileriei grele, sub tirul dronelor sinucigase si a mortierelor.
In pauze sa va relaxati sub un baraj de bombe termobarice trimise de Pinoccio (Buratino).
Sa dea Dumnezeu sa scapati de “urare” daca va pocaiti si va intoarceti la normalitate.
De ce restul, cealalta jumatate, de medici nu se declara epuizati? De ce nu fac cu schimbul? In plus, cand esti medic la ATI cam ai idee la ce te bagi. Daca nu esti in stare, fa-te medic de familie, sau mergi pe medicina muncii. Oare eroii din multinationale, care baga ca migu in ture, nu sunt epuizati? Eu zic sa isi faca fiecare datoria si sa nu se mai planga nimeni. Nu esti in stare, pleci.
-
e un tanar care din ce imi spune un cunoscut care il stia a avut si probleme personale, depresie, etc.
ce ma scarbeste e propaganda asta mizerabila, psihoza asta indusa populatiei, “stati in case, ne sunt medicii epuizati, se sinucid de la atata munca”
ca o fi contribuit si volumul mare de munca, da, nimeni nu zice, dar in cazurile astea iti dai demisia, nu iti pui capat zilelor, putea la fel de bine sa lucreze in ture la multinationala cum spui tu
Mi se pare a fi un articol de propagandă.
Tu ești REALIST !!! Toată stima !!!
F bine ! Din punctul meu de vedere zero înțelegere, zero toleranta ! Sa se lase de meserie. Nu suport o parte dintre medici și nu m ar deranja daca de mâine nu ar mai exista aceasta profesie. Va rog sa nu mă înjurați și sa mi respectați libertatea la propria opinie. Ms.
Soc post-traumatic pentru ca buzunarele halatelor sunt goale?Cred si eu ca e un soc adio vile si vacante in Dubai mai bine tăceți si faceți meseria pe care ati ales-o auzi tu șoc 😂😂😂
Doamna pishioloc ar bine să consulte și pacienți care nu mai dorm noaptea din cauza boli
Trebuie sa fim empatici. Eu chiar ma pun in locul lor si imi vine sa plang. Ma gandesc cum pana acum 1 an munceau cand aveau ei chef, primeau pliculetu cu bani, fugeau de la spital la clinica lor privata etc. Acuma nema plic ca nu mai ai voie sa ai contact cu ei, trebuie sa stea cu masca si combinezon, adica chiar trebuie sa LUCREZE DOAR pe salariu de 20-30.000 lei pe luna.
Noi restu fraierilor suntem obisnuiti sa mergem la serviciu, 8 ore, poate chiar 10 sa ne facem treaba si asta doar pe salariu. Lor le e greu sa se obisnuiasca!
Pe multi i-a afectat covidul, dar nu se plang. Exemplu: am prieten cu firma care de 2 ori a avut focar de covid. Prima data i s-au imbolnavit 6 angajati, a 2-a oara 10. A incercat la dsp, legal, prin spate, oricum sa fie bagat la focar. Efectiv nu i-a interesat. A intarziat cu contractele, scandaluri, certuri, nervi, a pierdut unele, iar 2 l-au dat in judecata pentru daune. Probabil v-a castiga ca a fost situatie de forta majora. De cazurile astea de ce nu vorbeste nimeni?? Astia nu sunt eroi din cauza covidului? Credeti ca o cadere a firmei asa nu iti provoaca stres, surmenaj, nervi si toate cele??
Hm…hmmm.dar pacientii cum se simt ? Dar familiile lor ? Dar cei din alte categorii sicioprofesionale supusi oboselii , stresului si lipsei de bani ? Hai terminati cu lamentatile astea ! Se fac angajari la Glovo sau Uber – pentru cei care nu mai rezisra ! Vir posturi in plys ? Vir bani inca si inca ?Vaaai, eroii si presiunea pe sustem !!! Dar nou , pacientii ce nsiba suntem ? Ce mentalitate anacronica !!!!! Platim asigurare medicala , vrem servicii de calitate , nu smiorcaieli !
Așa se întâmplă cînd au fost obișnuiți să stea toată ziua și să meargă lumea cu ploconul la ei (aveau și pretenția să te adresezi cu doctor X nu cu domnule)! Odată puși la treabă devin extenuați rapid!
În altă ordine de idei, trebuie să fie mai detașați și să își organizeze programul corect! Mai devreme sau mai târziu tot vor ajunge în situația în care lasă arbitrar să moară pacienți pentru că ei nu fac față! Și cât timp trag că boii (scuzați expresia) nu se va schimba nimic – tocmai pentru că își fac treaba și lumea stă liniștită (iasă la proteste anti carantină)!