Reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” Timișoara vorbeau despre acest aparat – singurul dintr-un spital public din vestul țării – încă de la finalul lunii mai. Atunci, se vorbea despre aprobările din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), care ar fi trebuit să fie primite în „câteva săptămâni”. Până la mijlocul lunii august, însă, aparatul tot nu a putut fi folosit.
„Ați publicat acum trei luni acest articol și, în urma lui, am încercat sa fac programare la acest aparat. (…) Vă transmit că în momentul acesta pacienții nu au acces la el nici contra cost, nici cu dosar de pacient oncologic. La telefon mi s-a răspuns ca nu se fac nici măcar programări pentru viitor si nici pe site nu există”, ne-a scris o cititoare Tion.
Ar putea fi folosit de abia în septembrie sau octombrie
Potrivit lui Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara, CNCAN a întârziat procedurile. În prezent, încă se așteaptă deblocarea unor posturi de fizicieni și specialiști în medicină nucleară – necesare operării unui PET-CT. Posturi asemănătoare s-au deblocat în unități aflate în subordinea directă a ministerului, dar nu și în cele aflate în subordinea autorităților locale. Spitalul „Victor Babeș” este în administrarea Primăriei Timișoara.
„Așteptăm deblocarea posturilor. Sperăm ca în septembrie sau cel târziu în octombrie, dar dacă se dau drumul mai repede la posturi, atunci vom da și noi drumul mai repede. S-au avizat doar posturile din structura Ministerului Sănătății. Noi și alte spitale, fiind în subordinea autorităților locale – primării sau consilii județene –, nu am primit niciun feedback. (…) Programările la PET-CT (în spitalele care au asemenea aparate operaționale – n.r.) durează de la câteva săptămâni la luni. De aceea, facem și noi tot ce este posibil, dar legislativ nu suntem ajutați. Au spus că nu blochează posturile, dar le-au blocat”, a declarat pentru Tion managerul Cristian Oancea.
Reprezentanții spitalului vor reveni cu un comunicat de presă atunci când vor operaționaliza aparatul.
Ce este un PET-CT?
PET-CT-ul este o investigație care combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu Computer Tomografia (CT). Prima oferă informații despre metabolism și funcții celulare, iar cea de-a doua oferă date morfologice despre localizarea țesuturilor evaluate. Astfel, PET-CT-ul combină cele două scanări și oferă o singură imagine care este folosită, în general, pentru diagnosticare, localizare și evaluare în cazurile oncologice.
PET-CT-ul montat la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara ar fi doar al șaselea dintr-o unitate sanitară publică din România. De la 1 iunie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a simplificat procedura de efectuare a unui PET-CT, eliminând necesitatea obținerii unui aviz de la comisia de experți a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„Precizăm că după data de 1 iunie 2023, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS”, se arăta într-un comunicat al CNAS de la finalul lunii mai.
Trimite articolul
XPai CT-urile, RMN-uri de la stat ii distrug pe privati si de aia se blocheaza mereu posturi, lipsesc consumabile, 3 semnaturi etc Si cand zic privati, spun doctorii de la stat care stau 2 ore in spital (desi angajati cu normal intreaga) si dupa merg la clinicile lor unde mulg pacientii de bani