Plan Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) a fost aprobat prin Legea 293/2022, adoptată și promulgată în noiembrie, cu aplicare de la 1 ianuarie. Aceeași lege prevedea ca „în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală”.
Au trecut cele șase luni, iar normele de aplicare nu au apărut. Ministrul Alexandru Rafila a spus, încă din aprilie, că vrea să opereze modificări asupra strategiei adoptate anul trecut, iar la finalul lunii mai ministerul a publicat o nouă versiune a planului. Pe 30 iunie, teoretic în ultima zi în care putea da normele de aplicare, Rafila a dat asigurări că acestea se vor aplica de la 1 iulie.
„Nu înlocuim anexa (PNCC – n.r.), dar o corectăm acolo unde este posibil, astfel încât accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament să poată să fie realizat. Am scris deja proiectul de ordonanţă şi, după ce ne mai consultăm cu comisiile de specialitate, îl vom pune în transparenţă şi îl vom înainta Guvernului spre adoptare. (…) Normele vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar în momentul în care ordonanţa va permite finanţarea activităţilor menţionate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor. Trebuie să putem folosi banii care există la Casă. În momentul în care această ordonanţă va fi adoptată, sper că în prima săptămână sau în primele două săptămâni ale lunii iulie, ele pot să fie decontate”, a declarat Rafila pe 30 iunie.
Reprezentanții FABC nu s-au lăsat convinși și organizează protest
Reprezentanții Federației Asociaților Bolnavilor de Cancer amenințau încă de la începutul lunii iunie cu acționarea în instanță a ministerului pentru lipsa normelor de aplicare. Acum, aceștia au pregătit un protest în fața ministerului. Acesta va avea loc joi, 13 iulie, între orele 10 și 14.
„Joi 13.07.2023, în intervalul orar 10-14 vom organiza un protest în fata Ministerului Sănătății, din str. Strada Cristian Popişteanu, nr. 1-3 pentru a ne apăra Planul Național de Combatere și Control al Cancerului care a avut termen LEGAL de implementare 01.07.2023. Dl ministru Rafila ne ignoră în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea Planului au eșuat în favoarea orgoliului acestuia. În acest moment, dl Rafila a încălcat legea și se considera mai presus decât aceasta. Sper să dăm dovadă de solidaritate și să ne adunăm într-un număr cât mai mare”, au scris cei de la FABC pe pagina de Facebook.
Cât despre ordonanța de urgență menționată de Rafila, aceștia spun că nu ar avea legătură cu normele de implementare ale planului și că, de aceea, vor pune în aplicare ideea de acționare în instanță a ministerului și a ministrului.
„Chiar dacă Ministerul Sănătății dorește să elaboreze o ordonanță de urgență pentru modificarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, noi protestăm pentru faptul că încă nu avem norme de implementarea la aceasta lege vitală pentru pacienții cu cancer. Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Președintele României și votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătății recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa.
Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă în data de 11.07.2023 nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului. Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu dl. Ministru Rafila”, se mai arată în postarea FABC.
La Timișoara se cere răbdare
Pe de altă parte, de la Timișoara, situația nu este văzută la fel de grav. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp, cel mai important centru oncologic din vestul țării, și membru în comisia de oncologie a Ministerului Sănătății, spune că este nevoie de răbdare.
„Din câte știu eu, cu normele respective este o problemă care durează câteva zile. Ar trebui să apară săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Protestul respectiv este ok, dacă cred că lucrurile se vor normaliza într-un interval foarte scurt de timp. Până la finalul lunii vor exista aceste norme. Au fost multe discuții, unele neclarității, iar normele au fost îndelung discutate în comisiile ministerului. Acum urmează definitivarea lor, dar după știința mea vorbim de zi, nu de vreo amânare îndelungată”, a declarat Șerban Negru pentru Tion.
În general, Planul Național de Combatere și Control a Cancerului ar reprezenta un proiect pe termen lung. Totuși, acest lucru nu înseamnă cu nu este necesar.
„Planul ar fi un lucru foarte bun. Ne-ar da o direcție de dezvoltare pe termen lung pe care nu o aveam până acum. Oncologia se dezvoltă cumva haotic. S-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar trebuie o viziune coerentă și care să acopere mai multe specialități care să lucreze în beneficiul rezultatului final. Vorbim de oncologi medicali, radioterapeuți, de chirurgi, de anatamopatologi, de imagiști care trebuie să fie sincronizați cumva în planurile astea și în organizarea activității de zi cu zi. Mai sunt o serie de alte avantaje: se discută despre felul în care vom face testările genetice, vor fi reguli care vor fi mult mai favorabile pentru pacienți începând din momentul în care funcționează acest plan. Nu se vor simți neapărat de azi pe mâine, dar, pe termen lung, înseamnă un progres semnificativ”, a mai spus Șerban Negru.
Tot PNCC ar putea deschide uși importante în vederea realizării unor investiții în infrastructura specifică, dar și în cercetare. OncoHelp, de altfel, desfășoară mai multe studii clinice.
„Cercetarea în oncologie este foarte complexă. Noi facem studii clinice cu pacienți care sunt arondate unde studii internaționale, în care sunt sute de centre din toată lumea. Există cercetarea preclinică, fundamentală, unde lucrurile se desfășoară foarte diferit și nu au legătură cu oncologia propriu-zis, ci cu cercetare de bază pe care o fac cercetători de altă factură. (…) E foarte complexă, dar un lucru este foarte clar: avem nevoie și de componenta asta în România și, dacă vrem să ne integrăm în Europa, trebuie să aducem și noi contribuția noastră”, ne-a mai declarat președintele OncoHelp.
Trimite articolul
XComentarii, nimic? sau e “foarte ocupata” popülatiunea cu batranii din “aziluri”? adevaru’ e ca aia care fac trebi d’astea is meseriasi pe bune, adevarati profesionisti.
#🤪
-
probabil “cetatenii” considera ca asta “nu e o urgenta”? o fi un “whatabout-ism”, asa am inteles io de la unu’
-
Spamerul de serviciu, whataboutistul sef, ai ajuns next level? Iti raspunzi tie insuti cu aceeasi ironie depasita? Iar da rateuri scriptul muscovit? Esti peste tot si ne obosesti degeaba cand nu urmaresti un fir narativ mai mult de doua cuvinte.
-
da, asa da, ai prins exact esenta articolului. despre scriptul meu e vorba in articol, bravo!
ma bucür ca asta nu e o urgenta pentru marius, rezolva el intai cu batranii si cu firea si abia asteapta sa se indigneze pe tema cancerului(rafilaaa!, o sa intri in gura lu marius, ai grija!), tre numa sa-i zica “baietii” cand e momentul🤪
#🤪
-
-