Plasma se va recolta în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții cu COVID-19 aflați într-o stare critică.
Vor fi instalate aparate pentru transfer de plasmă la Timișoara, Iași și București. La București există deja, la fel și la Iași, urmează să fie pus în funcțiune cel de la Timișoara. Aparatele au fost donate de patronul unei firme din domeniul medical.
La nivel mondial, cele mai grave cazuri de COVID-19 au fost tratate cu plasmă de la pacienți recuperați, bogată în anticorpi, sistemul lor imunitar dezvoltându-se pentru a lupta împotriva infecției.
Ordinul prin care se stabileşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, 22 aprilie. Pentru plasmafereză trebuie două protocoale. Este nevoie de protocol de recoltare, pentru care va fi emis un Ordin de Ministru, iar pentru tratament, care încă este la nivel de studiu, va fi obținut aviz de la Comisia de Anestezie și Terapie Intensivă.
UPDATE Ministerul Sănătății a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea ei în cazul pacienților în stare critică
Ministerul Sănătății a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă.
Ordinul de ministru stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă.
Conform documentului, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.
„Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară si neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice”, transmite Ministerul Sănătății.
Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare. Centrul de Tranfuzie Sanguină Timișoara îl găsiți lângă Spitalul Județean, pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1. Aici aveți modalitățile de contact: https://www.ctstimisoara.ro/
Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguină, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză, transmite Ministerul Sănătății.
Plasma obținută prin plasmafereză va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată.
Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului Sănătății, pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv.
„Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:
a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)”, transmite Minsiterul Sănătății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!