Atunci când decidem să ținem post, trebuie să știm că important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți (proteine, glucide și lipide) și micronutrienți (vitaminele și mineralele).
„Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară binevenită pentru organism – ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului (arderi), reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol, toate astea în condițiile în care alegem judicios preparatele alimentare consumate în această perioadă”, spune dr. Natalia Horobet, medic primar în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Însă, postul NU este recomandat tuturor, în special la gravide și la mamele care alăptează. Pacienții care suferă de TBC, diabet zaharat și boli metabolice, anemii, boli psihice și persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile. De asemenea, copiii și adolescenții nu ar trebui să țină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale și vitamine, spun medicii.
Specialiștii au și recomandări pentru perioada de post:
- Mănâncă puțin și des – este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări.
- Trebuie introduse în meniul zilnic proteine vegetale: fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase (alune, nuci, migdale).
- Evitați să cumpărați produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar și în aditivi și coloranți alimentari.
- Consumați cât mai multe fructe si legume crude.
- Faceți mișcare 150 min/săptămână și nu uitați să vă hidratați corespunzător.
- Evitați excesul de alimente cu conținut crescut de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate) care predispun la exces ponderal și cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat.
- Evitați alimentele prăjite.
- Consumați zilnic ciorbe sau supe cremă.
Medicii spun că dacă ținem cont de recomandări și avem o dietă echilibrată putem asigura corpului tot ceea ce îi este necesar. În plus, fiecare om, în funcție de ce consumă, își poate calcula necesarul caloric în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime, activitate fizică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!