Spre deosebire de dietele clasice, care impun restricții asupra alimentelor consumate, postul intermitent presupune alternarea între perioade de alimentație și perioade de post.
Medicii spitalului enumeră cele mai utilizare variante de post intermitent:
• Regula 16:8 – consumul de alimente se face într-o fereastră de 8 ore, urmată de 16 ore de post zilnic
• Post negru de 24 de ore – o zi pe săptămână în care nu se consumă alimente, doar lichide permise.
• Dieta 5:2 – cinci zile de alimentație normală și două zile în care aportul caloric este redus la 500-600 kcal/zi.
În perioada de post sunt permise doar apă, ceai neîndulcit și cafea fără zahăr sau lapte.
Medicii spitalului avertizează că posturile mai lungi, de 24, 48 sau 72 de ore, nu sunt neapărat mai benefice și pot deveni periculoase dacă nu sunt gestionate corect.
Conform unor studii, organismul are nevoie de aproximativ 2-4 săptămâni pentru a se adapta la postul intermitent. Printre beneficiile sale se numără:
• Scăderea în greutate și conservarea masei musculare
• Creșterea anduranței fizice
• Îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive
• Ameliorarea tensiunii arteriale
• Reducerea glicemiei și a insulinei
• Îmbunătățirea controlului diabetului zaharat
• Repararea celulară și reducerea inflamației cronice
Deși poate avea multiple beneficii, medicii spitalului atrag atenția asupra persoanelor pentru care nu este recomandat postul intermitent: copii și adolescenți sub 18 ani, femei însărcinate sau în perioada de alăptare, pacienți cu diabet zaharat de tip 1 care urmează tratament cu insulină, persoane cu tulburări alimentare.
Înainte de a începe un regim de post intermitent, medicii recomandă un consult. Pacienții pot beneficia de consulturi gratuite, pe baza trimiterii de la medicul de familie, la Cabinetul de diabet, nutriție și boli metabolice în Ambulatoriul Spitalului CFR Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!