În cele 40 de zile ale Postului Paștelui, cei care pot suporta restricții alimentare severe pot încerca să respecte cutuma bisericească. Asta înseamnă că, exceptând dezlegările, se vor consuma doar alimente de origine vegetală. Există două dezlegări la pește, în toată perioada postului.
„În timpul Postului, nu se consumă deloc carne, ouă, lapte, brânzeturi. Practic, Postul este o dietă vegetariană. Există 2 zile de dezlegare la pește și acestea sunt: Buna Vestire (25 martie) și Floriile (17 aprilie).
Mâncarea de Post va fi bazată, în principal, pe:
- fructe (1-2 căni pe zi)
- legume (2-3 căni pe zi)
- proteine vegetale (aprox 85 g pe zi)
- grăsimi sănătoase (aprox 30 g pe zi).
Astfel, putem consuma: fructe de orice fel, cereale (tărâțe, grâu, ovăz), ciuperci, mazăre, năut, linte, fasole, morcovi, roșii, vinete, dovlecei, țelină, spanac, salată verde, leurda, rucola, broccoli, conopidă, soia, tofu, avocado, nuci, alune, migdale, fistic, ulei de măsline și de floarea soarelui”, precizează dr. Cristina Ilie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Chiar dacă este foarte strict, Postul Paștelui poate veni și cu beneficii pentru sănătate. Cei care se ambiționează să țină post pot observa o creștere a nivelului de energie. Pe de altă parte, se poate scădea în greutate, iar tensiunea arterială poate, de asemenea, scădea. Atenție, însă, la carbohidrați și glucide.
„Pentru a evita îngrășarea, nu trebuie să exagerăm cu consumul de carbohidrați: pâine, cartofi, orez alb, paste, cereale, produse din zahăr rafinat (deserturi, sucuri). La finalul perioadei, trecerea de la mancarea de Post la alimentația obișnuită ar fi bine să se facă după o zi de evitare a proteinelor animale”, a mai precizat dr. Cristina Ilie.
Nu în ultimul rând, faptul că scoatem din dietă anumite alimente, pot determina apariția anumitor carențe.
„Să nu uităm, însă, și de posibilele deficite ce pot să apară pe parcursul acestei perioade restrictive: vitamine din grupul B, vitamina D, aminoacizi esențiali, fier, calciu, zinc. Putem evita aceste riscuri diversificând alimentele consumate, prin alegerea unor suplimente sau alimente bogate în B12, calciu, zinc, și prin expunerea a minim 15 minute la soare, de 2-3 ori pe săptămână”, a concluzionat dr. Cristina Ilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!