O tânără timișoreancă a relatat pe Facebook cum a mers luni la Spitalul Județean Timișoara pentru a-și face câteva analize. A așteptat ore bune alături de alți 50 de oameni. Femeia a renunțat să aștepte și a povestit toată pățania pe Facebook.
„Ca un pacient model, la ora stabilită mă aflam în fața Policlinicii Spitalului Județean, care avea ușile închise, în care se aflau, în doar 4 m pătrați, cca 50 de persoane îngrămădite toate, lipite una de alta, așteptând cu disperare ZEII spitalului să deschisă porțile pentru a le explica faptul că au programări și trebuie să intre. (…) Din când în când se auzea «Cei fără certificat verde trebuie testați», însă NIMENI nu era dus/ îndrumat către testare. Stăteau oamenii, ca oile, de ore în șir fără să facă cineva, ceva, pentru ei. Un focar de infecție, 50 de oameni lipiți unul de altul, tensiune psihică, voci răzlețe care spuneau «spargem geamul», disperare, teamă, frustrare, confuzie pe de o parte, iar de cealaltă parte nepăsare, dezorganizare, neprofesionalism, aroganță și atitudine pasiv-agresivă. (…) În ceea ce mă privește am plecat, întrucât nu îmi permit să risc să mă contaminez, stând 4-5 ore respirând respirația a 50 de oameni” este mesajul tinerei.
Situația nu este roz nici la spitalul de la Pădurea Verde. Un cititor Tion ne-a semnalat, tot în cursul zilei de luni, că a petrecut opt ore la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, la testarea Covid-19, unde seara s-au adunat zeci de oameni. Bărbatul a mers cu familia la evaluarea Covid-19 pentru a face analize.
„Am petrecut opt ore cu familia pentru CT și recoltare sânge. Au programat 60 de pacienți. Majoritatea pacienților au ajuns în jurul orei 16. Nu există flow și activitatea e un haos. Personalul medical politicos, dar organizarea zero. Cu toată debandada, max 5 minute necesare celor două investigații, au reușit să evalueze pe toată lumea până pe la 20.30. După acesta s-a trecut la așteptarea finală până la ora 23, din motiv că nu sunt ambulanțe. Nimeni nu știa să spună când plecăm acasă. Am înghețat de frig. Cu un copil de 13 ani și am plecat ultimii. Mulți au plecat pe cont propriu (chiar dacă erau în carantină), exasperați de așteptare, foame, frig. O mașină de la pompieri a stat cel puțin 3 ore să aștepte aceleași persoane pe care le-au adus la evaluare. Nu înțeleg de ce nu au dus alți pacienți în timp ce erau evaluați cei pe care i-au adus ei. Așadar, mașina în curte și o mulțime care așteptă cu evaluare gata, dar nu erau pe LISTĂ. Cred ca nu a fost o situație singulară și va fi din ce în ce mai dezastros”, ne-a scris bărbatul.
Reprezentanții spitalelor recunosc presiunea
Legat de cazul certificatelor verzi și a testărilor la Spitalul Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, managerul spitalului, a infirmat „filtrarea” în unitatea spitalicească și a apreciat că este vorba despre un „fake-news” (știre falsă – n.r.). La Policlinica și Ambulatorul de Specialitate se testează gratuit anti-Covid de luni, a informat Pătrașcu, luni seară.
„Începând de astăzi (luni – n.r.), toți pacienții Policlinicii/Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean Timișoara beneficiază de test rapid gratuit pentru depistarea virusului SARS-CoV-2! E o măsură de screening pe care o aplicăm, precum și una de siguranță pentru pacienți. Deja am depistat 5 cazuri. Din păcate, am văzut și un fake news astăzi cum că la Policlinica/Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean din Timișoara pacienții nu ar fi lăsați să intre decât dacă prezintă certificat verde. Nimic mai fals. Mă întristează astfel de zvonuri neverificate care mai sunt și răspândite în spațiul public având în vedere atitudinea și efortul nostru care a fost mereu în beneficiul pacienților. Pentru corecta informare a tuturor, Spitalul Județean este deschis pentru TOȚI pacienții non-stop. Policlinica noastră a fost singura care a rămas deschisă chiar și pe perioada stării de urgență. Atunci când mai toate unitățile sanitare din țară și-au închis ambulatoriile, noi am făcut eforturi supraomenești tocmai pentru a putea trata pe oricine are nevoie în siguranță”, spune Raul Pătrașcu.
Presiune este și la spitalul de la Pădurea Verde. Contactat de Tion, managerul Spitalului „Victor Babeș” confirmă cele relatate de cititorul Tion la unitatea spitalicească și spune că medicii sunt obosiți și insuficienți. Pe de altă parte, nu se poate interveni nici asupra planului de intervenție al ambulanțelor.
„Omul are dreptate. Serviciul de ambulanță nu este regimentat de noi, dar știu că nu sunt mașini. Nu avem graficul de ambulanțe. Vineri a fost groaznic, nu credeam că vin atât de mulți, noi trebuie să facem 60 de CT-uri în decurs a patru ore, este ca la uzină. Noi cunoaștem problema, încercăm să eficientizăm, rugăm să aibă răbdare pentru că suntem, ca personal medical, covârșiți ca număr. Nu mai avem oameni și cei care sunt sunt mega obosiți. Încercăm acum de la primărie să mai aducem containere, ei după valul III ni le-au luat că aveau probleme la asistența socială și trebuiau să se facă aceste centre de vaccinare mobile”, ne-a spus Cristian Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.
Conducerea SAJ: Telefoanele sună non-stop la noi
Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș spune că telefoanele sună încontinuu, iar ambulanțele sunt mai mult de jumătate ocupate cu cazurile Covid. Potrivit acestuia, timpul de așteptare este de 15 minute și în cazuri excepționale de 20-25 de minute.
„Ambulanțele nu așteaptă pacientul decât dacă medicul de la triaj spune ambulanțierului să stea că termină repede evaluarea. Atunci așteaptă. În jur de 15 minute, nu putem sta mai mult. Dacă la evaluare e ceva mai deosebit decât simpla predare a pacientului, am dat verde să se stea mai mult, dacă trebuie pacientul dus acasă. Dar nu cu orele. Nu stăm cu ceasul în mână, dar dacă sunt 20-25 de minute se stă. Mai ales dacă trebuie dus și acasă, altfel oricum trebuie să vină altă mașină să-l ia. Se stă cu orele pentru că vin foarte mulți, personalul este puțin, obosit, toate spitalele trimit, toți medicii de familie trimit, la noi telefoanele sună non-stop. Am ajuns să avem iar mai mult de jumătate din activitate cu Covid și sigur că va fi și mai rău. Ambulanțele nu sunt dedicate, noi ne adaptăm, le dezinfectăm după anumite intervale de timp”, a declarat, pentru Tion, Iancu Leonida, șeful SAJ Timiș.
În parcul SAJ Timiș sunt 84 de ambulanțe, 20 fiind pentru transportul simplu, iar restul echipate și distribuite în funcție de gradul de intervenție. Acolo se lucrează în patru ture.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XAici se ajunge cand toti stiu cum e mai bine…cand teoria conspiratiei globale se imbibata cu prostia locala…cand fiecare poate decide intr-un domeniu in care habar n-are…cand ai niste guvernanti lasi si incompetenti…
Problema este cand ajungi de urgenta la spital cu alta bola… si nu mai gasesti loc de Covid…
Atunci cum ramane cu drepturile omului? Cu respectul pentru ceilalti? Cu responsabilitatea sociala?
-
Nu mai behaiti pe aici aiurea, nu sunt responsabil pentru tine. Societatea e un rahat care nu merita nimic.
-
Intra si tu pe projectveritas.com
Vezi ca sunt demonstratii in toata lumea de luni de zile, dar daca esti conectat doar la main stream media, traiesti in bula ta… Si da, e o conspiratie mondiala. Simbolistica-i da de gol… Toate semnele pe care le fac etc, dar trebuie sa deschizi putin ochii la aia de au motto: ordine din haos… Wake up.-
Ti -ai citit HOROSCOPUL de dimineata ? cum stai cu vibratia? prietenii reptilienii ce mai fac?:))
-
Debandada asta nu are nicio legatura cu covidul. Exact asa se organizeaza ei dupa ce cunostinte au si cat de mult le pasa. La Judetean avem manager de cativa ani un pseudointelectual cu studii indoielnice si fara experienta, dar numit de partidul galbejit si atunci e OK. oamenii care stau la aceste cozi sunt veniti cu alte probleme, nu pt covid. Sunt oameni tratati in ambulator, oameni care trebuie operati sau care vin in consult dupa operatie. Sunt umiliti de ani de zile, nu exista nicio pandemie pe vremea aia.
-
Confirm. Aceleasi cozi au fost si inainte de pandemie. Doctorii se considera un fel de sefi si se comporta ca atare. Oamenii au fost umiliti cand dr. aveau salarii mici si sunt la fel de umiliti acum cand au salarii mari. De abia cand o sa ai probleme o sa observi asta. Te trimit de la unul la altul sau nici macar. Doctorii buni sunt considerati aceia care se poarta frumos cu tine. De fapt sunt prea putini pregatiti. Cine are bani merge si se consulta in alte tari. Jale .. dar repet: o sa vedeti asta la randul vostru .. mai ales cei tineri (nu sunt departe) care azi nu se implica in mimic – nici macar sa se intereseze si sa mearga la vot.
Pentru testele covid cheama sute de oameni la aceeasi ora si au maxim un doctor+asistenta care ne testeaza pe toti. Cei vaccinati pot intra fara test urmand ca apoi sa stea in salon cu cei testati si negativi si sa imbolnaveasca atat pacientii, cat si medicii. Pe medici e mai greu sa ii imbolnaveasca pentru ca nu prea vin prin saloane la vizita, presteaza cateva ore pe zi si nah
Din comentariile celor 2 sefi (Oancea si Leonida) inteleg ca fie nu pot, fie nu vor sa inteleaga/ analizeze problema. Mesajul lor ar fi trebuit sa fie ca analizeaza si vin cu solutii nu lamentari ca e greu. Da e greu dar asta nu-i impiedica sa optimizeze. Le dau cateva sugestii: 1. In baza programarii la ambulanta se completeaza in sistem informatic toate formularele inainte de sosirea pacientului (btw nu stiu de ce se da decizie de izolare avand in vedere ca toti cei veniti sunt deja in carantina). Se aduce primul transport de pacienti. In timp ce acestia sunt investigati masina pleaca dupa grupa 2 de pacienti. Se aduce grupul 2 la spital. Grupul 1 este dus la domiciliu dupa care ambulata preia grupul 3. Grupul 3 este dus la spital de unde este preluat grupul 2 si dus acasa, etc. Intrucat sunt cazuri medii, usoare nu este necesare transport cu medic. Am vazut ca este masina la pompieri cu capacitate mare de transport. Daca se accepta ca exista loc de imbunatatire se va si face ceva altfel vom continua in haos iar o parte din persoane se vor intoarce deoarece s-au imbolnavit stand in frig
-
Din supozitiile pe care le faci in planul “salvator” cu care ai venit se vede ca nu intelegi nimic din cum functioneaza – NIMIC. Ei degeaba incearca o oarecare organizare la spital pe ore, cand depind de SAJ si de masinile pe care acestia le au disponibile, ca sa aduca lumea la programari. Avand in vedere ca nu dispune nici SAJ de masini nelimitate (ca totusi mai sunt multe solicitari noncovid in judet care trebuie acoperite), si nici romanul nu circula cu ele ca si cu uber sa fie “la fix” afara sa le astepte. E putin mai mult mai mare imaginea de ansamblu
E greu, este intr-adevar un “val” de internari dar e si proasta organizare.
In decembrie am avut COVID, m-am izolat acasa si apoi m-au dus la Victor Babes pentru “evaluare”.
La “evaluare” a fost bine, persoanele in alb erau foarte “dragute”, mai bine spus amabile ca nu li se vedea fata, deci “dragute” … nu este sigur. Mi-au facut doar analize ca CT-ul respectiv nu suporta peste 120Kg. Pentru “marele spital de boli infectioase din vestul tarii” eu zic ca e cam putin, eu sunt putin mai corpolent dar in timisoara avem si sportivi, rugbysti, etc care trec usor de 120 de Kg. La final cand sa plec acasa cu salvarea, au tinut masina 20 minute ca nu-mi gaseau buletinul. Ma intrebau pe mine cui l-am dat?, … pai cui sa-l dau? primei persoane mascate complet care la cerut…
… E multa lume dar mai e loc si de putina organizare.
Astea sunt rezultatele faptului ca romanii se pricep la toate, refuza vaccinul, etc etc. Suntem imbecili și ne meritam soarta ! Statele civilizate au procente de vaccinare de 70-80-90%, iar cazurile grave sunt infime, și acum își permit sa relaxeze condițiile. Acum, in TM și România, se văd efectele cretinilor care au refuzat vaccinarea – spitalele sunt pline și extrem de aglomerate. Medicii fac ce pot, atât cât le permite infrastructura. Ne meritam soarta ! Dacă eram vaccinați, se făceau forme ușoare și spitalizările erau minime ! Acum, aviz antivaccinistilor, stați la coada și așteptați ! Dacă mai apucați … Nu mai acuzați pe nimeni, tocmai voi suntem cauza !
-
Perfect adevarat dar traim intr un ocean de prostie cu mici insulite de gindire.
Parerea mea si a multora este ca dat fiind panta pe care o au infectarile ne asteapta citeva luni de groaza care ne vor marca prezentul si viitorul iar autoritatile asa cum ne am obisnuit vor fi luate prin ,, surprindere ,, .
Vaccinatii sa aibe prioritate iar cei nevaccinati sa-si plateasca tratamentul ! Fluxuri separate sa nu mai avem contact cu nevaccinatii, din cauza carora sintem in situatia actuala !
-
Raducu, in 15 ani de cand platesc contributia la sanatate am avut un singur concediu medical. Nu am fost internat niciodata. E dreptul meu sa refuz ce vreau si e dreptul meu platit prin taxe sa fiu tratat.
-
Perfect de acord!
-
Raducule…da nu vrei sa mergi tu cu vaccinatii tai intr-un flux eteric ? De acord ca n-ar trebui sa va lase cu omenii nevaccinati dar sanatosi pe voi asti vaccinati dar netestati care sunteti bombe cu ceas
Este din cauza proastei organizari si nu neaparat din cauza covidului.
efectul campaniei rusesti de antivaccinare! acum scapa cine poate! cand vedeau la tv imaginile din india credeau ca e o gluma, no, se pare ca nu fu’!
Sistemul medical romanesc nu a functionat optim niciodata si nici nu o functioneze vreodata cu toate ca are salarii aproape ca in vest.
De ce ? Si pentru ca sintem romani , pentru ca sintem balcanici.
Avem prea putini medici adevarati dedicati meseriei.
Despre asistente si infirmiere si alte componente nici nu mai aduc vorba.
Sau despre ,, meniul ,, din spitale.
As vrea ca angajatii de pe toata erarhia din spitale inclusiv cei de la ministerul sanatatii , directiile sanitare , casele de asigurari de sanatate etc sa fie hraniti macar 30 de zile strict numai cu meniul care se da la bolnavi.
Sa ne raspunda aici doctorii de ce in marea majoritate lucreaza de la 9 la 12 , sau codul muncii ii excede.
Numai lamentari,oamenii asteapta solutii si implicare si empatie.
Scriu aici ceva extrem de simplu , ce este valabil pentru orice ,, om al muncii ,, inclusiv doctorii,la munca este greu,de aceea se cheama munca , nu distractie,cind mergem la munca se presupune ca trebuie sa muncim , macar cele 8 ore prevazute de lege.
Dupa cum se intrevede si dupa spun unii specialisti si dupa cum decurg lucrurile fara nici un fel de masuri restrictive reale(cele care se practica acum sint apa de ploaie) situatia va putea ajunge exact ca in filmele apocaliptice americane.
Si ca intotdeauna pe aceste plaiuri nu este niciodata nici un vinovat.
Macar daca aveau atita minte incit sa aplice exact masurile aplicate de celelalte tari din vest de acum citeva luni.
Dar ori nu au minte,ori nu ii intereseaza absolut deloc,ori amindoua la un loc.
Valabil pentru cei care conduc tara.
Cata compasiune de la cei vaccinati: sa moara cei nevaccinati in chinuri, sa li se refuze tratamentul medical, sa se sufoce in chinuri la ATI, sa li se creeze fluxuri speciale…
Vaccinatii sunt buni doar sa plateasca taxele pentru sanatate si apoi sa fie ucisi la prima internare. Un scenariu minunat pus la punct si sustinut de niste fiinte minunate numite impropriu oameni.
Daca ne iubiti atat de mult, lasati-ne in plata Domnnului si nu ne mai oprimati si voi ca avem deja un guvern pentru asta.
Ar exista o cale ca toti sa iesim din acest calvar: sa ne unim toti impotriva inamicului comun si astfel sa ne izbavim. Din pacate cei ce va controleaza nu va vor permite mantuirea.
Iar eu voi nadajdui in Domnul si de la El imi va veni si mantuirea mea si a familiei mele.
Divide et impera
Exista și centre de permanenta! De ce nu se mediatizează mai mult ?
Scopul lor este de a evita supraaglomerarea UPU.
marea psihiatra conducatoare de ambulator, si marele manager papusat de penele si de altii de la, si de altii de mai sus cu stele, sa faca bine si sa organizeze eficient intrarile pe mai multe parti !