Cancerul la sân se identifică încă de la vârste tinere, astfel că specialiștii recomandă ca autoexaminarea să înceapă când femeile devin majore. Autopalparea sânilor ar trebui făcută după 5-7 zile de la menstruație. Femeile aflate la menopauză, însărcinate sau care alăptează trebuie să își stabilească o zi pe lună pentru autopalpare. Specialiștii de la „Victor Babeș” ne învață cum să facem asta.
„Primul pas este examinarea vizuală a sânilor, în oglindă, cu mâinile pe lângă corp, apoi cu mâinile pe șolduri și, în cele din urmă, cu mâinile deasupra capului. Trebuie urmărite modificările sânilor, de volum și contur, schimbările de poziție și formă ale mamelonului și eventualele scurgeri mamelonare. Într-o prima etapă, autoexaminarea sânilor ar trebui să se facă în poziția de culcat pe spate și, după aceea, în poziție verticală. Cel mai ușor este ca autopalparea să se facă la duș, după aplicarea unui gel sau a unui ulei de piele. Examinarea se face cu mâna dreaptă la sânul stâng și cu mâna stângă la sânul drept. Brațul de pe partea cu sânul se pune în spatele capului, iar palma celeilalte mâini rămâne întinsă și se folosesc vârfurile degetelor. Mișcările sunt circulare, la început superficiale, apoi tot mai profunde, astfel încât să fie acoperit întreg sânul, inclusiv mamelonul. Mișcările pot fi concentrice, în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axilă și de sus în jos. Se continuă apoi cu examinarea axilei din exterior până în profunzime. La final se recomandă și verificarea mamelonului pentru a vedea daca nu există scurgeri”, explică Diana Munteanu, medic primar în radiologie și imagistică medicală.
Orice modificare în aspectul sânului, forma, culoare, dar și textura sa, pe lângă depistarea eventualilor noduli, presupune realizarea unor investigații suplimentare. Acestea constă în realizarea unei ecografii mamare (folosită de obicei în cazul femeilor cu vârstă de sub 40 de ani), mamografie, RMN de sân sau chiar o biopsie mamară.
Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea din timp a cancerului de sân. Anual, în Uniunea Europeană, sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri noi. În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate anual. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!