În urmă cu trei zile, primarul din Oradea a anunțat că aproape 400 de copii din localitate nu pot beneficia de predarea online de acasă, pentru că au o situație materială care nu le permite părinților să le cumpere tablete sau calculatoare.
„Am decis să alocăm aproximativ 80.000 de euro școlilor din Oradea, ca să achiziționeze tablete și să le pună la dispoziția acestor copii, în cursul acestei săptămâni”, a spus Ilie Bolojan, conform colegilor de la bihon.ro.
La fel s-a întâmplat și la Reșița, unde consiliul local a alocat deja bani pentru 610 tablete pentru școlile și liceele din oraș.
„Această bugetare vine urmare a solicitării pe care am făcut-o la Inspectoratul Școlar și la școlile din oraș. Am solicitat să ne transmită câți elevi nu dispun la ora asta de mijloace de comunicare de această manieră. Chiar și copiii mei au început școala în mediul online de câteva zile și consider că nu trebuie să limităm niciunui copil dreptul la educație”, a declarat primarul Ioan Popa din Reșița, potrivit caon.ro.
Aproape 1.500 de elevi fără acces la internet
La Timișoara nu s-a pus încă o asemenea problemă. TION încearcă de două zile să afle dacă există astfel de planuri și la Primăria Timișoara.
La solicitarea TION, reprezentanții municipalității au cerut Inspectoratului Școlar Timiș o situație a elevilor care nu au acces la școala online.
„Avem 1.416 elevi fără acces sau cu acces limitat, din care aproximativ 150-160 din mediul rural și în jur de 100 care sunt încadrați în școlile speciale ale CJ Timiș”, ne-au spus oficialii PMT.
Numai că reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că municipalitatea nu a primit nicio adresă sau solicitare de la școli pentru achiziționarea de tablete
„Momentan, nu există în plan. Serviciul de Școli Spitale și Direcția Economică nu au proiect de acest fel, pentru că nu au primit solicitări”, ne-a transmis Direcția de Comunicare din cadrul primăriei.
România se află încă din luna martie în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Școlile au fost închise, iar elevii „merg” la cursuri de acasă. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că începând din 15 mai se vor ridica o parte din restricții, dar elevii nu se vor întoarce în clase în acest an școlar.
Trimite articolul
XAbonamentul de internet e 15 lei, iar o tabletă de 200-300 de lei (dacă nu își permit) e vreo 30-35 lei lunar rata. Refuz să cred, indiferent de situația materială, că o familie cu 2 adulți necalificați ce muncesc 8 ore pe zi nu își pot asuma un astfel de ,,efort” financiar. Mocangeala la putere
-
Man, aia sunt banii de tigari, cum sa dea cu ei pe tablete!
-
Inca din luna martie fostul inspector general a cerut situatia. Eu personal am semnalat ca am nevoie de tableta sau laptop. Au inchis inspectoratul, au imchis scolile si nu au solicitat tablete la Primarie? Cat sa fii de indiferent sau de disperat,sa nu deranjezi stapanirea?!
-
Pentru un cadru didactic care formeaza 90% analfabeti functionali, statul, inclusiv in conditiile actuale, e prea darnic cu dvs. Iar obtinerea gratuita de device-uri pentru utilizare personala nu am mai pomenit nicicand asa imberbitate
-
Sunt abonamente cu Iphone inclus la 35 lei/lună la Digi și își fac temele și videoconferințele pe telefon, opțiuni sunt har domnului, progeniturile nu au nevoie de tablete și MacBook-uri mai moale cu mocangeala
-
Hello! Sunt familii care traiesc cu 5 copii intr- o garsoniera si nu au ce sa manance! Presupunand ca participi la videoconferinta de pe telefon, ai o tona de documente csre trebuie descarcate si mai multe platforme care impun un telefin performant. Sunt copii izolati prin nu stiu ce sst care au date mobile limitate . Sunteti sigur ca traiti in Romania?! Nu de alta, dar in America multi copii de 14 sau 15 ani nici macar nu au telefon!
-
Sa isi asume consecintele propriilor actiuni. Nimeni nu i-au pus nevasta sa-si calareasca sotul in fiecare seara si dupa aia sa se planga ca nu au ce hrani 20 de guri, si bineinteles, statul e lupul mare si rau ca refuza sa-i ajute.
-
Confunzi Timisul cu Teleormanul. Noi pe aici nu suntem obisnuiti cu pomeni ajutoare sociale etc, fiecare munceste cat e necesar pentru a-si achizitiona ce doreste.
-
Eventual niște borduri sa mai punem și niște umbrele colorate.
N Robu mai sparge €40 000 pe un “studiu de prefezabilitate” si apoi inca €80 000 pe un “studiu de fezabilitate” si tot asa pana la alegerile locale…
Să vină Iohanus să ne explice el cu “experimentul” de la școala din Franța!
-
Sa vina ma-ta sa ne explice ce a facut in carantina, ca am auzit ca se distreaza fara stirea familiei
Gloata actuala de politicieni de toate culorile au uitat se pare, art 32 din Constitutie, si anume dreptul la invatatura, care este gratuit in Romania. In conditiile actuale, cea mai dreapta masura ar fi amanarea/ anularea anului scolar pentru toate categoriile de scolari, de la primar la universitar, chiar daca esre dureros intr-un fel sau altul, oferind in acest sens accesul liber la invatatura pentru toti copiii, care vor asigura viitorul acestei tari candva, cand le va veni randul. Invatamantul online NU FUNCTIONEAZA, asta este clar.
-
Niciodata invatamantul nu a fost gratuit. Gratuit inseamna sa cumperi si caiete si carti la copii. Sa cumperi uniforme, ghiozdane, penare etc. Asta inseamna gratuit!
-
@George: Invatamant gratuit = Nu platesti scoala, nu platesti profesorii, orele etc din buzunarul tau. Nu inseamna ca nu cumperi materiale.
-
Esenta este ca prin invatamant online sunt categorii care n-au acces si in consecinta acest drept le este incalcat flagrant, la care politicienii sunt obligati sa gaseasca solutii urgent. Probabil ca anularea anului este singura viabila, nu cumpararea de tablete. O forma de gratuitate exista, nu se plateste nici o taxa la stat, la privati da. Nagy Zoltan, cred ca te adresai lui “Timisorean”, nu mie.
-
Hai mah oradea si resita! La oradea se fac parcari supraetajate, iar la resita locatari pot sa isi inchirieze locurile de parcare de peste 20 de ani.
Pai noi ne comparam cu “fraierii” astia? Noi suntem cu vaporasele, palmierii, semafoare si fantani arteziene… la stadiul de sf peste sf.
Doar nu vreti sa investeasca primaria pentru educatie! Sa ia tablete sa ce? Sa citeasca copii cu parintii pe net despre ilegalitatiile si furturile pe care le face robu? Sa citeasca despre legaturile lui robu cu interlopii prin nasleu?
Oricum stati linistiti ca in final se vor cumpara tablete si la tm. Dar sa apara firma de partid care le vinde la dublu pret si se va rezolva! Ca si la dozatoarele pentru blocuri, la care la inceput a zis ca nu cumpara si dupa a cumparat la dublu pret.
Sunt perfect de acord cu pozitia oficialilor Primariei si exmatriculare pentru Bolo si Popa pentru populism, astea sunt masuri populiste, pomeni electorale ieftine in prag de alegeri. Nu suntem in Oradea sau Resita, ci in Timisoara unde salariu mediu net e 3.500 si puterea de cumparare e dubla. Doi adulti lucratori in familie isi permit din primul salariu cumulat un IPad sau Galaxy Tab pentru progenitura.