Lucrările la noua maternitate au început în luna iulie 2021. Clădirea în care se va muta Maternitatea Bega este ridicată pe terenul din apropierea Spitalului Județean și a Casei Austria și va avea o suprafață utilă de 4.761 de metri pătrați.
„Lucrările la maternitate evoluează conform graficului. Ne-am stabilit țintă ca în toamna anului acesta să finalizăm lucrările și să începem instalarea dotărilor care, în paralel, sunt achiziționate. Termenul de finalizare al acestui proiect este finalul anului, așa că avem spațiu pentru a duce acest proiect la bun sfârșit în cele mai bune condiții. Sunt mulțumit de calitatea lucrărilor. Am fost pe șantier de multe ori și mă bucur că Timișoara va avea pentru prima dată o maternitate construită de la zero la cele mai moderne standarde”, a declarat pentru Tion Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș (CJT).
Noua unitate sanitară va avea 126 de paturi în secțiile ATI, Obstetrică și Ginecologie.
„Am și suplimentat banii, la solicitarea medicilor de la secția de obstetrică și ginecologie Bega a Spitalului Județean, tocmai pentru a aduce la zi studiul de fezabilitate, care a fost făcut în urmă cu cinci ani. Toate echipamentele pe care le vom avea să fie la zi, cele mai actuale și mai moderne, astfel încât cei mai tineri din viitorii noștri locuitori să aibă parte de o intrare pe lume în cele mai bune condiții, să facem concurență corectă privaților care oferă servicii mai bune. Și pe bună dreptate oamenii aleg să meargă acolo”, a mai spus Nica.
Spațiul în care funcționează acum maternitatea Spitalului Județean, aflat în proprietatea CJT, nu va rămâne nefolosit.
„În locul Maternității Bega vom muta secția de pediatrie, care se va extinde și vom vedea dacă vom aduce și alte secții de la Spitalul Județean.
Dacă nu sunt complicații la achiziționarea dotărilor tot cu bani europeni și, momentan nu am semnale că ar fi, până la sfârșitul anului o putem da în folosință, e un termen realist. Să vedem la montarea echipamentelor. Am înțeles că termenele sunt destul de lungi. Sper să nu fie sincope pe partea asta de aprovizionare, să nu fie întârzieri, dar la partea de licitații n-au fost probleme.
Montarea și până se obișnuiește personalul cu noile echipamente o să ia câteva săptămâni și abia după aceea va fi dată efectiv în folosință”, a mai informat Alin Nica, liderul administrației județene.
Aceasta înseamnă că primii bebeluși vor putea veni pe lume la începutul anului 2024.
Cum va arăta noua maternitate
Demisolul va găzdui policlinica și zona de primiri urgențe. Va exista și o zonă administrativă, cu vestiare, și o zonă de sterilizare a echipamentului. La primul etaj va fi amenajată zona de fertilizare in vitro, cu frigiderele de păstrare a materialului genetic. La etajele 2 și 3 vor funcționa secțiile de Obstetrică – Ginecologie. La etajul 4 vor fi amenajate sălile de naștere și zonele pentru nou-născuți. Maternitatea va avea o centrală proprie pe gaz, iar secundar va fi conectată la rețeaua de termoficare a orașului.
Se pune accentul, în primul rând, pe siguranța viitorilor pacienți pe care îi va găzdui. Ținta este reducerea numărului de infecții nosocomiale, prin atenta împărțire a spațiului, precum și prin sterilizarea instrumentarului și așternuturilor care pot fi refolosite. În plus, fiecare etaj va avea panoul lui electric pentru evitarea unor accidente.
Banii pentru construirea maternității sunt asigurați prin proiectul european România-Ungaria „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică-ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și Clinica de pediatrie din Szeged”. De asemenea, și CJT a contribuit cu fonduri.
Investiția pentru noua maternitate se ridică la 64,3 milioane de lei.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
Echipamente medicale pentru noua Maternitate Bega. A fost lansată licitație
FOTO. Un etaj pe lună, ritmul lucrărilor la noua maternitate construită de CJT
Trimite articolul
XDe Odobescu nu se aude nimic? Ca e JALE acolo!!!
-
Cea de pe Odobescu e a Primariei.
Se cauta finantare pentru un spital nou nout in zona de nord a orasului. Era si in PNRR, nu este printre cele finantate.
Este proiectul lui Dobra.:))) Sau la CJT sunt alte “reguli” față de Timișoara…unde toate proiectele sunt ale lui Robu cu banii lui de acasă. :)))
Abia astept sa ma cracesc si sa nasc in viitoarea maternitate
-
Poti prima si fara a doua, oriunde.