Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au consultat, în aceste zile, primii pacienți cu „boala obrajilor pălmuiți” sau eritemul infecțios. Este o infecție care se transmite mai ales prin intermediul secrețiilor căilor respiratorii, iar primăvara este sezonul în care se identifică cele mai multe cazuri, spun specialiștii. Este, de asemenea, destul de comună.
„Boala afectează în special copiii și este mai prezentă în timpul lunilor de primăvară și toamnă. I se mai spune și a cincea boală dintre bolile copilăriei, și asta pentru că este una dintre cele mai frecvente erupții virale la cei mici, după rujeolă, scarlatină, rubeolă și oreion. Și, chiar dacă este specifică vârstei de grădiniță sau școlare, există din ce în ce mai multe cazuri în care persoane adulte sunt infectate. Iar în cazul lor poate determina apariția unor complicații, chiar majore.
La femeile gravide poate declanșa avortul spontan sau poate afecta fătul, în special în primul trimestru al sarcinii”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu – medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Simptomele debutează după aproximativ 4 zile de incubație și se manifestă prin febră, nas înfundat, dureri articulare, de cap și oboseală. Diagnosticul se pune prin identificarea de anticorpi. După cum îi spune și numele, parvoviroza umană dă acei „obraji roșii”.
„Caracteristic acestei afecțiuni este eritemul ce apare la nivelul feței, și anume o înroșire a obrajilor. E ca și cum pacientul ar fi fost pălmuit. De aici și numele afecțiunii: Boala Obrajilor Pălmuiți. Trebuie spus că este o boală extrem de contagioasă. De exemplu, dacă într-o clasă, un elev, sau, la grădiniță, un copil se infectează, în câteva zile majoritatea copiilor vor trece prin boală. Din fericire, la copii, boală este ușoară și se rezolvă, de obicei, fără complicații majore.
Dar, la adulți, poate să apară anemia plastică temporară, o scădere a numărului de celule roșii din sânge”, mai spune prof. dr. Voichița Lăzureanu.
Din fericire, afecțiunea trece în cele mai multe cazuri de la sine. Se pot administra medicamente pentru a gestiona simptomele, cum ar fi antipireticele sau antiinflamatorii. Doar în cazuri severe ori când apar complicațiile trebuie monitorizat bolnavul în spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!