Dificultăți de respirație, instalarea rapidă a oboselii, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență, dureri musculare. Sunt doar câteva dintre efectele de lungă durată care pot rămâne ca urmare a unei infecții Covid-19 la cei cărora plămânii le-au fost afectați. Este recomandat ca acești pacienți să vină la programele de recuperare, întrucât medicii spun că „sechelele” post-Covid persistă și schimbă ritmul vieții.
Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara au inițiat un program complex prin care pacienții care au avut infecții Covid-19 și au rămas cu dificultăți de respirație pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare. Programul, personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient, presupune exerciții fizice și de respirație, dar și analize.
„La pacienții post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie. Toți pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, nu mai pot avea aceleași activități de zi cu zi ca înainte și atunci pacienții trebuie să facă aceste exerciții de recuperare respiratorie”, spune doctorul Alexandru Crișan, kinetoterapeut în cadrul Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Specialiștii Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie din cadrul Spitalului „Doctor Victor Babeș” din Timișoara susțin că pacienții vindecați de formele moderate sau severe de coronavirus care acceptă să intre în aceste programe de reabilitare pulmonară sunt evaluați clinic, funcțional și biologic. Totodată, li se face un examen imagistic pentru a se vedea aspectul radiologic al leziunilor pulmonare post Covid-19, care pot da naștere unor probleme cronice. Medicii spun că este nevoie de supraveghere specializată. Recuperarea la domiciliu este dificilă, mai ales în cazul pacienților care au avut plămânii grav afectați.
„În urma acestui program de reabilitare scade și necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă inițial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă”, spune Camelia Pescaru, medic specialist pneumolog, coordonator al Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie din cadrul spitalului.
Trimite articolul
XBravo!
Diferenta fundamentala intre urmarile bolii si urmarile injectarii cu Pfizer sau Moderna (cele cu mARN) este ca dupa Covid te mai poti recupera, insa in cazul tratamentului genetic cu aceste vaccinuri, orice modificari sunt IREVERSIBILE. La Zeneca nu este cazul – nu este pe baza de mARN.
Concluzia: prefer sa fac boala – si cred ca am facut-o deja pentru ca am avut o gripa groaznica si am stat la pat 4 zile – decat sa ma vaccinez.
Pentru populatia generala, permiteti miscare in aer liber, sporturile, deschideti bazinele de inot ca la valul 3 sigur avem o gramada de oameni ce necesita recuperare.
-
Esti doar un prost cu gura mare. Sper ca nu te-ai reprodus.
Mama dar cat timp au medicii astia, parca nu mai faceau fata valului de bolnavi.
Si nu uitati ca spitalul Victor babes are o capacitate de 12 locuri la ATI de aia e tot timpul plin.
Era plin si inainte de covid in perioada asta dar nu avea atat PR acest spital
-
c o r e c t
A trecut vraciul Musta de la retete secrete la sala si nu stie OMS.? Sunt penibili medicii. Daca in cazul TBC, bolnavul are nevoie de un regim alimentar bogat in grasimi si repaus in cazul Covid vracii ii pun la sala. Penibili!
-
ii pun la Fitness online la gascanu lu oancea pe aia care scapa de lumânările lui. Cel mai morbid și stupid PR , făcut de niște oportuniști căutători de faima . Lauda-v-ar foamea…Oare aia care sunt medici adevărați in spitalul ăla ce zic ? Tac și aia ca le vine leafa mare . Mâncați bine, dormiți si ccti, ca de asta ati jurat , bravo linia întâi