Potrivit conducerii Direcției de Evidență a Persoanelor a municipalității, sunt suspendate mai multe activități de lucru cu publicul.
Astfel, nu se mai pot depune documente pentru înregistrarea decesului, angajații de la Direcția pentru Evidența Persoanelor urmând să preia doar documentele trimise exclusiv de către medicul care constată decesul sau persoana desemnată din cadrul unității medicale, pe adresa de e-mail deces@primariatm.ro.
Nu se mai preiau nici declarații de căsătorie, iar documentele pentru nou-născuți emise de Maternitatea Odobescu vor fi transmise prin e-mail de către persoana desemnată din cadrul unității medicale, în baza unei proceduri comune.
S-au suspendat, de asemenea, și depunerea de cereri pentru obținerea certificatelor de stare civilă, duplicate; depunerea de cereri pentru transcrierea certificatelor de stare civilă emise de autoritățile din străinătate; depunerea de cereri pentru înscrierea mențiunilor din străinătate (divorț, schimbare nume, încetarea căsătoriei – evenimente care au avut loc în străinătate); depunerea de cereri pentru schimbarea numelui pe cale administrativă; depunerea de cereri pentru rectificarea actelor de stare civilă, modificarea Codului Numeric Personal înscris eronat în actele de stare civilă – în aceste situații cererile însoțite de actele doveditoare, în copie, pot fi depuse online pe adresa evpers@primariatm.ro.
Nu mai sunt acceptate nici cereri pentru înregistrarea tardivă a nașterii, cereri pentru eliberarea extraselor de stare civilă, a adeverințelor de celibate – documente utilizate pentru autoritățile din străinătate, precum nici cereri pentru completarea formularului E401 – pentru statele membre UE.
De asemenea, se suspendă și depunerea de cereri pentru furnizarea din RNEP a datelor cu caracter personal, respectiv pentru eliberarea adeverințelor privind istoricul de domicilii – în aceste situații cererile însoțite de actele doveditoare, în copie, pot fi depuse prin poștă sau online pe adresa de e-mail evpers@primariatm.ro. La ridicarea documentelor se merge personal, cu documentul de identitate în original. Cereri pentru atestarea domiciliului din RNEP necesar la autoritățile din străinătate nu se mai preiau deloc în această perioadă.
Buletinele expirate au valabilitatea prelungită
Cetățenii români care vor să-și schimbe domiciliul din străinătate în România nu o pot face, la fel și cei care vor cărți de identitate provizorii, pentru că la Direcția de Evidență a Persoanelor nu se mai primesc cereri.
În plus, oamenii nu pot merge la ghișee să-și preia actele de identitate decât în urma unei programări online. Se vor prelua cereri pentru eliberarea actelor de identitate solicitate numai pentru motivele: pierdere, furt, distrugere, eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, preschimbarea actelor de identitate expirate până în 15 martie.
În ceea ce privește cărțile de identitate expirate, conform Decretului 195/16 martie 2020 emis de președintele Klaus Iohannis, acestea rămân valabile până la finalizarea crizei pornită de coronavirus.
„Pentru siguranța cetățenilor, accesul în ghișee va fi limitat strict la numărul persoanelor necesare pentru depunerea cererii de eliberare a actelor de identitate, respectiv titularul actului de identitate și găzduitorul, iar în cazul în care titularul actului de identitate este minor acesta va fi însoțit de un reprezentant legal și, după caz, de către găzduitor”, spune Radu-Bogdan Sperneac, directorul Direcției de Evidență a Persoanelor din cadrul PMT.
Oamenii sunt rugați să-și achite taxele aferente online, cu cardul, direct pe site-ul Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara, nefiind necesar să se autentifice în sistem. Pentru plățile efectuate în ziua precedentă depunerii cererii nu este necesar să se prezinte dovada achitării taxei cu extras de cont.
Trimite articolul
XAș dori să fac buletinul de 18 ani
As dori să-mi schib buletinul expirat cum procedez multumesc.