Autoritățile ne recomandă ca în această perioadă să stăm cât mai mult în casă și să evităm deplasările. Reprezentanții primăriei și ai STPT au reușit să gândească un program restricționat al mijloacelor de transport în comun. Acestea vor circula mai rar, doar în anumite intervale orare vor veni după program normal.
„Începând din data de 19.03.2020, mijloacele de transport public vor circula după cum urmează:
• în intervalele:
4.00-9.00 și 15.30-18.30 – cu program normal
• în afara intervalelor 4.00-9.00 și 15.30-18.30 – o dată la jumătate de orăCetățenii sunt rugați ca în această perioadă de pandemie, să-și minimizeze ieșirile în oraș și implicit călătoriile cu mijloacele de transport public, renunțând la orice ieșire neimportantă, la orice ieșire care poate fi amânată”, au anunțat autoritățile.
Cei mai mulți călători sunt pensionarii
Întrebat cum ajută primăria pensionarii din oraș, cea mai vulnerabilă categorie la noul coronavirus și cei care călătoresc cel mai des cu STPT, primarul Nicolae Robu a răspuns că municipalitatea a închis Clubul Pensionarilor, iar Direcția de Asistență Socială vine în sprijinul lor. Primăria nu a făcut încă apeluri către persoanele vârstnice, deși edilul-șef scrie în permanență pe Facebook și le transmite oamenilor să stea cât mai mult în case. Cum ajung aceste informații la pensionari? Să asculte radio, spune Robu.
„S-a luat măsura de închidere a Clubului Pensionarilor în această perioadă. Noi acționăm datorită omeniei ce ne caracterizează, acționăm din solidaritate cu cei aflați în dificultate și evident că îi ajutăm. Evident că îi ajutăm pe pensionari. Nu avem posibilitatea să comunicăm cu fiecare în parte. Ce spunem noi se preia și de postul de radio local, care este foarte ascultat”, ne-a răspuns primarul Timișoarei.
Telefon de urgențe sociale
Reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei pun la dispoziția persoanelor vârstnice un telefon de urgențe sociale. Oamenii pot suna la 0356.981 pentru a cere ajutor. Sunt rugați să apeleze numărul special inclusiv cei care cunosc persoane vârstnice de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor sau persoane cu dizabilități care sunt lipsite de sprijinul familiei.
„Având în vedere că astăzi trebuie să învățăm să fim împreună, deși trebuie să fim departe unul de celălalt și ținând cont de grija pe care o purtăm semenilor noștri, (…) la nivelul Direcției de Asistență Socială au fost constituite echipe care vor acorda ajutor acestor categorii sociale”, transmite DASMT.
Persoanele vârstnice care au peste 65 de ani sunt rugate să apeleze la numărul de urgențe sociale, iar echipele Direcției de Asistență Socială vor merge să le cumpere cere necesare, să le ia medicamentele de la farmacii și să îi ajute cu alte urgențe.
„Îi rugăm pe vârstnicii din comunitate să stea acasă, sănătatea lor și sănătatea noastră, a tuturor, fiind extrem de importantă!”, mai spun cei de la DASMT.
Măsuri drastice pentru vârstnici, în Serbia
În Serbia, de exemplu, s-a interzis circulația tuturor persoanelor între orele 20-5, ceea ce înseamnă că nimeni nu mai poate ieși pe străzi, cu excepția celor care au permis de la angajator pentru munca de noapte și cu excepția autorităților. Mai mult decât atât, persoanelor care au peste 65 de ani și locuiesc în zonele urbane și celor care au peste 70 de ani și locuiesc în zonele rurale li s-a interzis să părăsească domiciliul.
Trimite articolul
XE la fel ca in Bucuresti, reduc numarul de vehicule si automat se vor ingramadii mai multi intr-un mijloc de transport si asa erau putine.
Plin de … la conducere.
Solutia e simpla:
Fie nu mai circula deloc, fie cat mai multe si cati mai putini in ele. Real doar prima solutie e viabila.
Ce naiba sa mai reduca caci oricum era ca si inexistent. O calamitate de primar, ne meritam soarta!
Trebuie oprite. Nu e timp de analiza. Fiindca tot la oprire se va ajunge pana la urma. Doar ca creste riscul de imbolnavire. Slabiciunea in luarea hotaririlor arata incompetenta.
Aflam in ultimul timp de fel de fel de parascovenii de care nu stiam ca exista… Probabil functionau pe pile, din banii publici. Auzi, Clubul Prnsionarilor… ne ziceti si noua un cokentariu care il frecventati ce activitati avea ala si destinate cator pensionari si care era hartogaraia necesara?! In rest tomberoamele plutitoare pe Bega nu cred ca le aplauda mai nimeni doar vizitatori trepanati reveniti in oras dupa ani si ani care vedeau totul in roz prin filtrul unei nostalgii sucite
Adica domnu’ Primar si presedinte PNL Timis Nicolae Robu s-a asigurat ca mijloacele de transport in comun circula cat mai pline cu putinta si astfel ajuta la raspandirea virusului? Si eu am facut ceva asemanator la Auschwitz cu cei pe care nu i-au gazat colegii: i-am bagat in baraci prea mici si-am calculat rata de transmitere a TBC-ului. A fost foarte buna.
Imi place din ce in ce mai mult omul asta. La urmatoarele alegeri il voi vota cu siguranta. Si pe el si partidul pe care cu onor il reprezinta.
Pai va fi mai multa lume în ele fiindcă circula lai rar și creste numărul celor care ajung în stații. E logic.
doamne ce cretini! pai exact invers trebuia procedat, nu redus numarul vehiculelor
bani sa dea guvernul si cine a stabilit ca e stare de urgenta
bine ca circula vaporasele
Nimic nou ! Oricum asa circulau si pana acum, afisajele electronice ineficiente.
O masura buna ar fi fost sa le opreasca de tot si asa sunt nespalate si pline de microbi !
-
tu in prostia ta crezi ca autobuzele circula dupa cum scrie pe afisaje de zici ca sunt ineficiente? crezi ca niste afisaje “eficiente” ar face sa avem mai multe vehicule prin oras?
Pai nu s’a redus mult fatza de cum circulau in realitate.
Sa le ia gratuite la pensionari…macar pana trece pandemia…pt ca zilnic umplu tramvaiele…Si cu rost si fără…ca au gratis doar…
Fiti amabili, va rog, vin si la comanda? Ca as avea nevooe maine de unul la 8 30 pe cugir 9 daca se poate. Multumesc. Eventual si mai devreme umpic 8 si 15, 8 si 20. Nu va streesati. Multymesc din nou