Protocolul stabilit de doctorul Musta, pe baza cercetărilor internaționale și în urma conferințelor la care a participat, prevede tratarea precoce a pacienților cu COVID-19 cu anticoagulant și antiinflamator, pentru a reduce riscul ca aceste persoane să dezvolte forme grave ale bolii și să ajungă în secțiile de Terapie Intensivă.
„Am stabilit un protocol în urma cercetărilor recente de la nivel internațional, după ce am participat la conferințe internaționale, cu specialiști în domeniu din mai multe țări. Se discută că nu atât că virusul este fatal la un moment dat, cât complicațiile pe care acesta le generează. Aici, dacă acționezi din timp, ai șanse ca pacientul să nu ajungă la Terapie Intensivă – este vorba despre inflamație și coagulare. Apare o hipercoagulabilitate. Am stabilit un protocol, la Timișoara, ca pacienții să fie tratați precoce cu anticoagulant și antiinflamator. Am realizat niște criterii și le-am dat medicilor mei și la alte spitale. Am discutat să dau și în spitalele suport și cele care fac triajul pentru că sunt persoane care stau două-trei zile până primesc un diagnostic. Și de ce să nu beneficieze măcar de terapie patogenică? Sunt anticoagulante moderne, și pe bază de tablete. Avem protocolul național, care se referă și la aceste lucruri, dar eu am stadializat pe niște criterii clinico-biologice infecția și am stabilit un protocol de terapie precoce pentru tulburările fiziopatologice, ca să evităm, nu sută la sută, dar măcar numărul de pacienți care ajung pe Terapie Intensivă să fie mai mic. Aici e șansa noastră. Este vorba despre tratament patogenic precoce ca să nu ajungă în faze avansate de boală. Eu doresc să implementez în zona noastră, și nu numai, terapia precoce a complicațiilor care duc la agravarea bolii și la mortalitate. Eu vreau să ținem cât mai mult sub control această infecție, să salvăm oameni”, a declarat doctorul Virgil Musta pentru TION.
Protocolul a fost implementat deocamdată la Spitalul Victor Babeș din Timișoara., iar doctorul Musta este dispus să le transmită celor interesați această „schemă” de tratament precoce.
Trimite articolul
XNu stiu cum functioneaza comunicarea, dar acest protocol international ar trebui aplicat la toate spitalele. Ei de la infectioase au alte legaturi fata de dermatologie, de exemplu.
Asta cu interesatii, mi se pare ca merge la un om de rand care inventeaza ceva, dar nu la nivelul statului unde toti ar trebui sa se alinieze la ce e mai bun in acest moment pt oameni.
Sa ne fereasca Dumnezeu ca dam de unii care poate nici medicamente nu ne dau. Nu pt ca nu vor, ci pt ca nu stiu. Sau dau o schema care e printre cele mai proaste…
-
Aveți dreptate!Aș vrea să stiu daca la Resița si la Caransebeș se aplică schemma cu anticuagulaante si antiinflamatorii in stadiul precoce al bolii ca la Timișoara.
O luna de zile au folosit la Timisoara o schema de tratament despre care ziceau ca e cea mai buna din luma si Musta vindeca sute de infectati. De ieri au scos-o complet din uz si au adoptat-o pe asta care are mai putine efecte secundare,iar beneficii nu se stie daca aducea nici aia veche ,nici asta noua. Oricum cand din lipsa testarii primesti prima pastila cand nu mai poti respira nu mai conteaza,tine de imunitatea fiecaruia.
-
Ii fi vre-un specialist.Omul a avut rezultate.La dat cu parerea si priceput la orice sunteti primii.
-
Cred ca tu esti Olivia Steer!
Geniule!
Daca ai o alta soluție. Nu ne lasa in ceata. -
DOCTORE,,,
SPER SĂ FACI TREABA BUNĂ!
SĂ NU NE BAGI PE TEAVA CU PROTOCOALELE SI MAI ALES CELE INTERNATIONALE!
⁉❗ -
E o completare a tratamentului initial, adica se administreaza in plus anticoagulante pentru a preveni ingrosarea sangelui. E protocolul vechi completat cu etape in plus, deci de principiu in total e un nou protocol.
sunt medic primar mf victoria,jud brasov
Unde este protocolul?
Stima și respect domnule doctor, de doctori ca dumneavoastra avem mare nevoie
Doresc protocolul! Sunt infectionist! Multumesc!
Cum sa Mulțumim asemenea “Eroi”.
Pai ti l a zis, infectionistule! Antiinflamator gen dexa, anticoagulant usor, un antiviral, chiar tamiflu, antitermice si sustinere metabolica.
Îmi doresc să fie bine, cu toată lumea. Indiferent cât de rău e omul.
pai daca va informati mai bine, conform noilor descoperiri din domeniu, s-a observat ca de fapt virusul provoaca tromboza si nu pneumonie…inflamarea plamanilor e doar un efect secundar, si nu doar plamanii sunt afectati, ci si rinichii si inima si mai multe organe interne…..medicii italieni au facut un numar mai mare de autopsii si au ajuns la concluzia ca directia pe care toti o urmau, este de fapt gresita…au schimbat tratamentulm iar bolnavii au inceput sa se vindece mult mai repede…va rog, informati-va inainte de a comenta doar pentru a va afla in treaba…..omul asta chiar face multe pentru noi, ar trebui sa-i multumim, si sa-l ajutam cum putem.!…Multumesc!
Felicitări d-nului Dr. Musta pentru curajul de a schimba, de a adapta, de a îmbunătăți, ceea ce dovedește, dincolo de calitățile profesionale. smerenie, sau dacă vreți spus altfel, modestie și bun simț.
Încet,incet vedem si intelegem lucruri simple care sunt acolo la indemna noastra, daca avem ochi sa vedem si urechi sa auzim. Chirurgul sef al SUA zicea intr-o conferinta de presa ca el se roaga sa auda ceea ce Dumnezeu vrea sa-i spuna. E greu! Pentru ca noi ne imaginam tot timpul ca leacul trebuie sa coste enorm si sa fie foarte greu de procurat.
După părerea mea, de om simplu, din afara sistemului medical, dar totuși cu un pic de experiență de viață, inclusiv ca și pacient, ar fi fost mai bine sa experimentam mai mult, chiar daca empiric, cu leacuri traditionale, dar cercetate stiintific de ramuri ale medicinii alternative? Ma intreb cate vieti ar fi salvat niste banale lipitori daca medicii hirudoterapeuti ar fi fost cooptati in efortul anti covid , in loc sa le fie inchise cabinetele? Sau nutriționisti? Sau homeopați? Sau naturopați? Sau aromoterapeuti?
Nu ar trebui să fim aroganti in actul medical, să considerăm că nimic din ce a creat Dumnezeu in natura nu prezinta interes, de parca omul a fost creat intr-un laborator de cercetare de prin cine stie ce universitate de medicina. Si nu de Dumnezeu sau de natura cum vreti sa-i spuneti.
Aroganta si infumurarea, autosuficienta sunt sigur artificiale, nu au nimic natural în ele. In viata si in natura, smerenia e o mare calitate si e omniprezenta.
Ar trebui să o cultivăm mai mult. În primul rând, ascultând!
Sănătate tuturor, și la trup, și la minte, și la suflet!
Puteti sa ne trimiteți protocolul și la Spitalul Pneumoftiziologie Baia Mare casă aflăm care sunt criteriile de includerea a pacienților COVID POZITIVI în tratamentul cu anticoagulante. Presupun ca la asimptomatici, fără modificări readiokogice pe CT, cu S-șomerii negativi, SaO2 de 94%, afebrili nu sunt motive pentru a introduce anticoagulante. La pacienții moderat-severe cu modificari readiokogice pe CT, are motivație.
Atentie la cei care au alergie la aspirina.