La început, cei afectați pot avea febră, frisoane, dureri musculare sau ale articulațiilor, spun medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara. Aceștia avertizează că purpura vasculară poate fi precedată de un rash maculopapulos (erupție cutanată caracterizată printr-o zonă plată, roșie pe piele, care este acoperită cu mici umflături).
În cele mai multe cazuri, purpura vasculară evoluează rapid către leziuni hemoragice și necrotice, fiind adesea simetrice, localizate la nivelul trunchiului și al extremităților.
„Evoluția este extrem de rapidă (fulminantă) către insuficiență pluriorganică (organele cedează pe rând), sindrom de coagulare intravasculară diseminată, necroză hemoragică de suprarenale, șoc septic și deces.
Ținând seama de gravitate și de riscul de evoluție fulminantă către deces, administrarea primei doze de antibiotic în purpura fulminans este o urgență majoră și primează în fața testelor de diagnostic.
Gestionarea multidisciplinară, incluzând medici infecționiști, hematologi și medici de terapie intensivă, este esențială pentru un management optim al pacienților afectați.
Supraviețuitorii pot prezenta sechele pe termen lung, incluzând amputări datorate necrozei tisulare extinse”, transmite dr. Andra Saizu, medic rezident boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Dr. Andra Saizu oferă câteva măsuri de prevenire pentru Purpura Fulminans:
- Vaccinarea împotriva Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b. Este recomandată în special copiilor, vârstnicilor, persoanelor care trăiesc în comunități (ex. aziluri de bătrâni, cămine studențești etc.), precum și persoanelor cu condiții medicale preexistente (boli cronice, imunodeficiențe).
- Spălarea mâinilor. Practicarea unei igiene riguroase a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool poate reduce transmiterea agenților patogeni.
- Evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave. Limitarea expunerii la persoane cu infecții respiratorii sau alte infecții contagioase.
Vă reamintim, luna aceasta, un copil în vârstă de 2 ani a murit în Timișoara din cauza afecțiunii Purpura Fulminans.
Trimite articolul
XNu mai stiu astia cum sa acopere efectele dozei ?! …
-
Efectele cărei doze?! Acum câteva zile a murit un copil de 2 ani la Țurcanu cu acest diagnostic.