90.000 de copii mor anual din cauza cancerului la nivel mondial, statistica fiind una sumbră. Potrivit medicilor, rata de vindecare a micuților depinde de gradul de dezvoltare al țării în care trăiesc. În România, anual sunt înregistrate în jur de 500 de noi cazuri de cancer la copii. Rata medie de vindecare a acestora este între 50 și 60 la sută și depinde de tipul de cancer de care suferă, dar și de momentul depistării. Cancerul la copil se află între primele cauze de deces în țara noastră la grupa de vârstă 4 -15 ani.
Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, Centru de Excelență
Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara este Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiei. În fiecare an, aici sunt înregistrate în jur de 70 de noi cazuri, iar alți zeci de pacienți vin pentru tratament.
Terapia copilului bolnav de cancer poate dura de la câteva luni până la doi ani. În funcție de diagnostic, medicii fac la Timișoara și transplant de celule stem sau de măduvă. Fiecare caz de cancer la micuți este analizat de o comisie multidisciplinară din care fac parte medici cu specializări diferite: medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog și un anatomo-patolog. Această comisie stabilește cea mai bună soluție terapeutică, dacă este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat.
„Noi reușim la Timișoara să realizăm un diagnostic de amănunt. Practic, identificăm mutațiile genetice și realizăm citometrie de flux, adică analizăm celulele leucemice putând stabili celula care proliferează malign.Tratamentul este adaptat fiecărui grup de risc și, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. Astfel, de mai bine de 20 de ani, noi realizăm transplanturi de măduva, având acces la o bază internațională de 19 milioane de donatori. Până la acel moment, cel al transplantului, însă, avem la dispoziție tot felul de terapii care să ducă la vindecarea micuților pacienți”, spune dr. Smaranda Arghirescu, șeful Secției Pediatrie 2 de la Spitalul de Copii Timișoara.
Radioterapia
Printre tratamentele pentru micuți se regăsește radioterapia, iar acest procedeu se realizează la Centrul Oncologic OncoHelp, fiind singura unitate sanitară din vestul țării unde se face cu anestezie generală pentru copii, în prezența unui medic de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta supraveghează permanent copilul. Medicii oferă și consult psihologic copiilor și părinților. Radioterapia poate fi curativă sau paliativă, de ameliorare a simptomelor pacienților. Durata unui tratament diferă, de la câteva minute putând ajunge și la aproape o oră, în funcție de tipul de neoplasm și de zona în care este localizat.
„Radioterapia în cazul copiilor este un subiect sensibil, dar și extrem de provocator. Dacă un adult înțelege de ce trebuie făcută procedura, înțelege că acea doză de radiații îl ajută până la urmă să supraviețuiască, să meargă mai departe, în cazul unui copilaș de câțiva anișori, situația e delicată. De aceea, în Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micuții pacienți, dar și cu părinții acestora. Suportul psihologic, am putea spune, este, practic, parte componentă a tratamentului extins”, spune dr. Șerban Negru, președinte al Asociației OncoHelp.
Vă reamintim, medicii din toate specializările avertizează că adevărata pandemie este cea a cancerului în România, care s-a accentuat mai ales în pandemie. Medicii recomandă oamenilor să vină la tratamente și investigații. Asociația OncoHelp, Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” și Asociația Medicilor de Familie din Timiș colaborează într-un proiect pentru a diagnostica și ajuta din timp pacienții cu cancer bronhopulmonar. Este considerată boala care cauzează cele mai multe decese în România.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!