Medicii de la OncoHelp ne informează că pintenii calcaneeni sunt formațiuni osoase anormale care apar la nivelul calcaneului (osul călcâiului), în special în zona unde fascia plantară se atașează de os. Aceștia pot fi determinați de stresul mecanic prelungit, cum ar fi alergatul sau mersul îndelungat, încălțămintea neadecvată, excesul ponderal sau afecțiuni precum diabetul sau artrita reumatoidă. Boala se manifestă prin durere localizată la nivelul călcâiului, disconfort la mers și inflamație sau sensibilitate la atingere.
Cotul tenismenului sau epicondilita laterală este cauzată de suprasolicitarea mușchilor antebrațului care controlează extensia încheieturii mâinii și a degetelor, conform explicațiilor medicilor. Aceasta se manifestă prin dureri intense în zona cotului, adesea resimțite atunci când se apasă pe acea zonă sau în timpul unor mișcări repetitive.
Deși radioterapia este utilizată în mod principal pentru tratamentul cancerului, aceasta poate fi eficientă și în tratarea acestor afecțiuni degenerative inflamatorii ale țesuturilor moi.
Pe lângă „pintenii calcaneeni” și „cotul tenismenului”, radioterapia poate fi folosită și în tratarea altor boli precum periartrita scapulohumerală, artroze dureroase (gonartroză, omartroză, artroza degetelor), dar și tumorile desmoide sau procesele hiperproliferative benigne.
„Radioterapia este recomandată îndeosebi pacienților la care tratamentele convenționale, și aici vorbim de administrarea de medicamente, de multe ori pe o durată lungă, de fizioterapie sau infiltrații, nu au oferit rezultate satisfăcătoare. Prin utilizarea unor doze mici de radiații, terapia acționează direct asupra procesului inflamator. Efectul este unul antiinflamator, așa încât, în cazul durerilor articulare sau de țesuturi moi, acestea sunt ameliorate sau remise complet.
Practic, prin aceasta se îmbunătățește calitatea vieții pacientului. Succesul tratamentului este însă dependent, printre altele, de durata patologiei”, explică dr. Teodora Popescu, medic specialist radioterapeut la Asociația OncoHelp din Timișoara.
Tratamentul cu radioterapie pentru afecțiuni benigne utilizează doze mult mai mici de radiație față de cele utilizate în tratamentele pentru cancer, iar efectele adverse sunt extrem de rare. Procedura este ușor de tolerat și nu provoacă durere pacienților.
„Rezultatele radioterapiei apar cel mai devreme după 6‑8 săptămâni de la terminarea tratamentului. Efectele apar, de obicei, într-un interval de timp de 1‑14 săptămâni. În cazul simptomatologiei restante, uneori se poate opta pentru încă o serie de iradiere”, adaugă dr. Teodora Popescu.
Pacienții pot beneficia de aceste tratamente la Centrul de Radioterapie al Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Trimite articolul
XRadioterapia distruge și ceea ce este bun. Absorbția este mai mare la nivelul dermului și apoi scade exponențial. Deci distruge țesuturile unde intră. Doar radiația de pozitroni accelerați se poate modula după o distribuție calculată de Landau și acționează doar în zona dorită. Radiați acum pe toată lumea, doar să scoateți banul. Nu mai aveți clienți?