Controversele legate de Planul Național de Combatere și Control a Cancerului au fost alimentate de o intervenție a premierului Marcel Ciolacu în timpul ședinței de guvern de joi. Liderul executivului îi spunea atunci ministrului Sănătății că se află „tot contratimp cu adoptarea normelor” și că „săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în ședința de guvern”. Sâmbătă, Rafila a fost întrebat pe șantierul de la Spitalul Județean Timișoara despre acest „ultimatum”.
„Faptul că domnul prim-ministru aduce în atenție acest plan, care este extrem de important, nu înseamnă că dânsul dă ultimatumuri, ci își exprimă interesul pentru realizarea acestui plan și pentru operaționalizarea lui. Noi am avut – sau mai bine spus avem – fără să intru în niciun fel de polemici, un Plan Național de Combatere a Cancerului într-o variantă complicat de pus în practică. Am făcut toate demersurile. Am lucrat cu specialiști, asta a fost chestiunea. Eu nu mă pot substitui specialiștilor din Oncologie din toată țara, inclusiv de aici, din Timișoara, ca să putem să realizăm normele la acest plan,”, a răspuns Rafila.
Normele ar putea fi, totuși, aprobate săptămâna viitoare
Deși ieșirea lui Ciolacu „nu înseamnă un ultimatum”, se pare că termenul dat de acesta va fi respectat până la urmă de Ministerului Sănătății. Rafila speră ca dezbaterea să se încheie săptămâna viitoare, fără însă a preciza exact ce ar însemna acest lucru.
„Îl vom operaționaliza (PNCC-ul – n.r.) din punct de vedere al finanțării printr-o ordonanță de urgență, iar din punct de vedere al aplicabilității normelor prin hotărâre de guvern. Cu programele naționale de sănătate și cu ordin cu al autorităților responsabile, în ceea ce privește subprogramul de oncologie din România. Sper că la sfârșitul săptămânii viitoare să încheiem această dezbatere din spațiul public. Asta nu înseamnă că acest plan nu trebuie modificat, îmbunătățit. Sunt multe lucruri care se pot îmbunătăți și prefer varianta pozitivă, constructivă a lucrurilor, decât o abordare polemică, care cred este lipsită de responsabilitate față de pacienții oncologici”, a declarat, mai exact, ministrul Alexandru Rafila.
Ministerul, dat în judecată de bolnavii de cancer
Pe 13 iulie, Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat un protest în fața Ministerului Sănătății împotriva tergiversării adoptării normelor de aplicare pentru PNCC-ul intrat în vigoare în ianuarie. Legea prin care acesta a fost aprobat prevedea un termen de 180 de zile ca ministerul să elaboreze normele de aplicare, așadar până la 1 iulie. Reprezentanții FABC dădeau vina pe „orgoliul” lui Rafila pentru faptul că acest lucru nu s-a întâmplat. Aceștia au reiterat și faptul că vor ataca în instanță ministerul.
„Chiar dacă Ministerul Sănătății dorește să elaboreze o ordonanță de urgență pentru modificarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, noi protestăm pentru faptul că încă nu avem norme de implementarea la aceasta lege vitală pentru pacienții cu cancer. Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Președintele României și votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătății recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa.
Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă în data de 11.07.2023 nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului. Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu dl. Ministru Rafila”, transmiteau, înainte de protest, reprezentanții FABC.
Pe de altă parte, specialiștii cereau răbdare. Unul dintre aceștia este Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp din Timișoara, care de altfel face parte și din Comisia de oncologie a Ministerului Sănătății, cea care la finalul lunii mai a propus un PNCC ușor schimbat față de versiunea aprobată anterior prin Legea 293/2022 și aplicabilă de la 1 ianuarie 2023.
„Au fost multe discuții, unele neclarității, iar normele au fost îndelung discutate în comisiile ministerului. Acum urmează definitivarea lor, dar după știința mea vorbim de zi, nu de vreo amânare îndelungată. (…) Planul ar fi un lucru foarte bun. Ne-ar da o direcție de dezvoltare pe termen lung pe care nu o aveam până acum. Oncologia se dezvoltă cumva haotic. S-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar trebuie o viziune coerentă și care să acopere mai multe specialități care să lucreze în beneficiul rezultatului final”, declara pentru Tion Șerban Negru.
Pe aceeași temă:
Planul Național de Combatere a Cancerului încă nu are norme de aplicare. Se anunță protest
Citiți principiile noastre de moderare aici!