Puțini oameni știu exact ce este această afecțiune, de fapt. Medicii de la Spitalul Clinic CF din Timișoara ne dau mai multe detalii despre scabie.
„Scabia, cunoscută și sub numele de râie, este o afecțiune dermatologică ce este cauzată de un parazit microscopic. Această infecție cutanată provoacă mâncărime intensă și poate fi extrem de contagioasă. Transmiterea se face prin contactul direct cu o persoană infectată, prin contact piele pe piele, inclusiv prin contact sexual, dar și prin contact cu obiecte contaminate (lenjeria de pat, prosoape sau haine). Simptomele tipice ale scabiei includ mâncărime persistentă și erupții cutanate în formă de mici vezicule sau noduli pe tot corpul. Există o suspiciune de scabie atunci când avem câteva caracteristici îndeplinite:
• pruritul/mâncărimea – generalizată, intensă pe timp de noapte,
• constatările clinice
• istoricul – de exemplu, context pozitiv pentru contaminare,
• boală observată la contacte apropiate,
• examinarea microscopică ce identifică acarieni, ouă sau fecale („scybala”)”, informează instituția sanitară.
Când apar aceste simptome, este bine să apelăm la ajutor de specialitate.
„Este important ca, atunci când există o suspiciune de scabie, pacientul să se prezinte la medicul specialist dermatolog care stabilește diagnosticul și recomandă tratamentul corect. Mâncărimea de piele poate să fie dată și de alte afecțiuni: alergii, reacții post medicamentoase, dermatita atopică. La o simplă dermatoscopie se pot vedea aspecte caracteristice infecției cu scabie Nu este recomandat ca pacienții să se trateze singuri acasă”, spune dr. Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie.
Ca multe alte infecții parazitare, și scabia are „ac la cojoc”. Pacientului i se vor prescrie mai multe tipuri de tratamente, cu administrare cutanată.
„Tratamentul constă în aplicarea unui unguent sau a unei loțiuni specifice, precum și în luarea unor măsuri de igienă riguroase pentru a preveni răspândirea infecției. Prevenirea răspândirii scabiei implică evitarea contactului direct cu persoanele infectate, spălarea regulată a lenjeriei de pat și a hainelor la temperaturi ridicate și evitarea utilizării obiectelor personale ale altora. Tratamentul local trebuie aplicat pe toate regiunile pielii, inclusiv scalpul, regiunea inghinală, buricul, organele genitale externe, spațiile interdigitale de la mâini și de la picioare și pe pielea de sub unghii. Unguentul trebuie lăsat pe timp de noapte (8-12 ore). Se recomandă o a doua aplicare după 7-14 zile. După aplicarea tratamentului, pacienții trebuie să își schimbe hainele.
Toate persoanele care au intrat în contact cu pacientul trebuie tratate simultan pentru a evita reinfectarea”, mai adaugă cei de la Spitalul Clinic CF din Timișoara.
Și obiectele textile cu care au intrat în contact cei care au fost diagnosticați cu râie trebuie fierte și tratate cu substanțe care să omoare parazitul ce provoacă infecția cutanată. Orice înseamnă lenjerii de pat, prosoape, haine, trebuie spălate la temperaturi înalte, curățate chimic sau puse în pungi sigilate, care să rămână așa cel puțin o săptămână.
Tratamentul este considerat eficient dacă la o săptămână de la terminarea acestuia nu există manifestări de boală activă: fără leziuni cutanate noi și fără mâncărime pe timpul nopții. Mâncărimea post-tratament poate persista până la 2-4 săptămâni.
Trimite articolul
XDe sfantul valentin special de la zavaidoc
“Dragostea e ca si-o raie:
Te mananca si-n calcaie!
Si te scarpini si de-o stanca,
Ziua, noaptea, te mananca!”