Veteranul de război Constantin Călina a venit la Spitalul Militar din Timișoara înainte de sărbătorile din această primăvară. A fost externat și cei din spital i-au recomandat ca o perioadă să nu mai sape trandafirii.
„Mr. (retragere) Călina Constantin, veteran de război în vârstă de 99 ani, pacient de suflet al Spitalului Militar Timișoara, i-a telefonat inainte de sărbători comandantului spitalului spunându-i ”domnule colonel, îmi este rău…am săpat trandafirii în grădină și nu mai am aer…”. Apelul domnului Călina venind în această perioadă de pandemie, pentru cadrele medicale are o cu totul altă semnificație, iar gândul tuturor a fost că <<sperăm că nu este COVID>>.
După o discuție cu colegii din Centrul de Primiri Urgențe am stabilit că un medic și un asistent vor merge la domnul Călina acasă, cu ambulanța spitalului. Colegii ajunși acolo au stabilit că este necesară transportarea domnului Călina la spital pentru internare în vederea investigaților, consulturilor de specialitate, acordarea de tratament și monitorizarea evoluției afecțiunilor veteranului nostru de război. Din fericire, grija tuturor a fost spulberată odată cu venirea rezultatului negativ la testarea Covid-19”, transmit reprezentanții Spitalului Militar Timișoara pe pagina de Facebook.
După ce a petrecut căteva zile petrecute în spital, starea de sănătate a veteranului de război Constantin Călina a permis externaea acestuia.
„Recomandarea noastră a fost <<domnule Călina, sunteți bine, puteți să mergeți să petreceți sărbătorile acasă, vă rugăm o perioadă să nu mai săpați trandafirii, bine?>>”, trasnmit cei de la Spitalul Militar Timișoara, pe Facebook.
Veteranul Constantin Călina a luptat în Regimentul 6 Artilerie Grea român, care a avut garnizoana de reședință la Alba Iulia, comuna Floreşti (județul Cluj), Sibiu şi Timișoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).
Regimentul 6 Artilerie grea român
Înființat în 1923, regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944. După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944). Regimentul a supraviețuit ofensivei sovietice declanșată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.
La Timișoara, în luna august, veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora sunt comemorați, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc şi a col. (r) Neculai Stegăriţă, care au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român, demers realizat de veteranul Constantin Călina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!