Părinților le este recomandat să facă o scurtă „anamneză” celor mici, înainte ca ei să se pornească spre școală. Nu vă trimiteți copilul la școală dacă are febră, tușește sau are dureri musculare și îi curge nasul.
DSP Timiș recomandă părinților, acum când copiii se reîntorc la școală, să fie atenți la simptomele unei posibile viroze respiratorii (răceală), precum:
– rinoree (secreții nazale)
– subfebrilități ( 37- 38 grade Celsius)
– mialgii și artralgii
– cefalee (durere de cap)
– stare generală ușor sau moderat alterată
– tuse seacă, răgușeală
„Vă sfătuim să izolați copiii la domiciliu dacă prezintă semnele de răceală enumerate mai sus, pentru a proteja de boală copiii sănătoși și să vă adresați medicului de familie pentru diagnostic și tratament. Viroza respiratorie se poate transmite prin picaturile pflugge de la o persoană infectată la alta, împrăștiate prin tuse sau strănut, prin contact direct atunci când picăturile din nas sau gât ajung pe suprafețe prin intermediul mâinilor etc”, transmite compartimentul de comunicare al Direcției de Sănătate Publică Timiș.
Și copiii care ajung de luni în bănci sunt sfătuiți să fie prevăzători și să se îngrijească, astfel încât să reducă șansele de contractare a virozelor. Cei mici pot păstra o igienă strictă a mâinilor și li se recomandă să nu stea înghesuiți ori foarte aproape de colegii care deja dau semne de răceală.
„Ce sfătuim copiii pentru a se proteja de răceală?
– să se spele pe mâini frecvent cu apă și săpun
– să-și acopere gura și nasul cu șervețelul atunci când strănută, după care acesta va fi aruncat la coșul de gunoi.
– să evite aglomerațiile și spațiile închise
– să evite contactul cu alți copii bolnavi”, mai transmit cei de la DSP Timiș.
Conform unor statistici ale DSP Timiș, raportate pe ultima săptămână a anului trecut (perioada 25-31 decembrie 2023), în județ au fost identificate 262 de cazuri de gripă (teste rapide), 983 de infecții ale căilor respiratorii superioare și 172 de cazuri de pneumonii. În toate cazurile, cei mai mulți pacienți sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani.
Trimite articolul
XDar mergeti cu ei bolnavi peste tot.
da da. sa vedeti cand am spus sa nu fie adusi copii bolnavi la gradinita. Replica indignata a mamei a fost…..nu am cu cine sa-i las acasa. Am zis atunci….va dua dumneavoastra factura pentru consult si medicamente?
-
Ba are. Isi poate lua concediu medical pentru a ingiji copilul. Exista lege pentru asta.
Este necunoscatoare sau lenesa.
Sef nou si cineva se baga deja in seama? Semne bune… anulare. Din lac in puț. La asa sefi ca asta si ca aia dinainte ma si mir ca DSP are nota 1.6 pe Google. Cam mult. Dar cred ca e totul ok, “sanatatea nu e prioritara” – s-a indignat cineva la zicerea asta? N-am vazut proteste. Deci e totul ok, bravo Rafila, esti “genial”, nu vrei tu sa-ti vezi de altele? Adica nu de ale altora cum se plangea ceva sot incornorat, ci pur si simplu de alte treburi. Hai te rog eu du-te la OMS si nu te mai intoarce mai Rafila pana nu te-oi chema eu.
Cu acest lucru suntem de acord și noi ca și părinți de copil și nu îl ducem la școala când are cele mai mici simptome. Dar sunt mulți părinți care nu înțeleg. Apoi vin cu scuza că nu au cu cine să îl lase. Îi înțeleg și pe ei, pentru că statul prin instituția DSP zice bine, dar apoi tot statul nu îți creează facilități că sa poți sta acasă cu copilul. Îți dă acel concediu de stat cu copilul dacă e bolnav care nu e chiar ușor de luat. Da îl iei. Apoi angajatorul se uită strâmb la tine, bombăne. Unii șefi nu înțeleg deloc și devii o oaie neagră că stai acasă cu copilul. Pe langa asta îți mai taie și din salariu statul, de parcă mănânci mai puțin și consumi mai puține utilități dacă stai acasă, lucru care e exact invers.
Să nu mai zicem că sunt multe joburi unde treaba nu avansează fara acel angajat și când se întoarce la servici trebuie să recupereze.
Și atunci înțeleg că unii părinți nu vor să lipsească de la serviciu și duc copilul bolnav. Deci trebuie modificată legislația muncii!
-
Ai citit legislatia muncii? Ce articol te nemultumeste?