ANMCS transmite că nu se efectuează consulturi ori tratamente fără programare, iar triajul corect al pacienților reprezintă primul pas în realizarea prevenției și se face din momentul programării pacienților, telefonic sau online. Mai mult, personalul unității sanitare parcurge zilnic o procedură de triaj epidemiologic, înainte de începerea activității. Dacă personalul este simptomatic evocator pentru infecția SARS-CoV-2 sau declară ca a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu SARS-CoV2, atunci nu intră în programul de activitatea zilnică și se direcționează pentru consult și testare. Întreg personalul implicat în actul medical poartă obligatoriu echipament de protecție adecvat. Acesta nu este utilizat în exteriorul cabinetului medical.
În ceea ce privește pacienții, purtarea măștii faciale este obligatorie până la solicitarea îndepărtării acesteia de către personalul medical.
În sala de așteptare, pacientul și, după caz însoțitorul acestuia, intră după ștergerea tălpilor încălțărilor pe un covor dezinfectant și după ce își pune botoși. Este permisă staționarea mai multor persoane în același timp, numai dacă se respectă distanța de 1,5 metri între acestea. Pacienților li se înregistrează, de către un membru al personalului cabinetului, temperatura cu ajutorul unui termometru digital de frunte cu infraroșu și completează În caz că temperatura depășește 38 grade Celsiuc și dacă reiese suspiciunea de infectare cu SARS-CoV-2, după rezolvarea solicitării consultului la cabinet, medicul urmează protocolul stabilit pentru suspecții simptomatici cu infecția SARS-CoV-2.
Cum se desfășoară consultația, conform ANMCS? Pacientul este invitat să intre în cabinetul de consultații purtând în continuare masca facială și fără obiecte personale care nu sunt necesare. Pacientul se dezinfectează pe mâinii la intrarea în cabinet. Dacă este cazul, pacientul este rugat să îndepărteze masca facială pe care o va depozita în containerul pentru deșeuri biologice, iar la finalul actului pentru care i-a fost solicitată îndepărtarea măștii, pacientul aplică o nouă mască facială simplă. După prescrierea tratamentului sau a recomandării pentru alt consult de specialitate ori internare în spital, înainte de părăsirea cabinetului, pacientul aplică o nouă mască facială simplă, dacă masca nu a fost înlocuită pe parcursul consultului. La ieșirea din sala de așteptare, pacientul introduce botoșii utilizați în containerul dedicat și își dezinfectează mâinile cu soluție hidroalcoolică.
Întregul set de recomandări îl găsiți aici: https://www.dsptimis.ro/data_files/content/prima-pagina/files/recomandari-cabinete-2020-05-18.pdf
Citiți principiile noastre de moderare aici!