Școala, până la noi „comunicări” ale Guvernului, începe în 14 septembrie, deși s-a luat în discuție ca la 1 octombrie să revină copiii în clase, iar două săptămâni cursurile să aibă loc online.
În Timiș, unde aproximativ 90.000 de copii sunt așteptați în bănci și la grădiniță, se va adopta un scenariu „hibrid” de către majoritatea instituțiilor de învățământ – două săptămâni la școală, două acasă pentru copiii dintr-o clasă, care vor fi împărțiți în două grupe. Doctorul Musta spune că, indiferent de scenariu, responsabilitățile sunt ale tuturor celor implicați și trebuie asumate.
„Trebuie să facem un fel de contract ca responsabilitatea și sarcinile să fie împărțite între școală, părinți și profesori. Fiecare are anumite responsabilități – la școală trebuie să se asigure condițiile ca școala să nu devină un focar de infecție. Să existe posibilitatea ca elevii să stea mai distanțați, posibilitatea ca orele să aibă loc online și la școală, suprafețele să fie dezinfectate de 2-3 ori pe zi, să aibă apă curentă, săpun, să asigure igiena tegumentelor (pielii) copiilor. Școala trebuie să educe copilul cum să prevină apariția Covid și să facă și educație sanitară legată de sănătate”, a declarat pentru TION doctorul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Musta este de părere că școala nu este responsabilă de apariția focarelor în ceea ce privește copiii care vin contaminați, și că trebuie să existe acest „filtru” acasă… înainte de plecarea la școală. În schimb, școala trebuie să asigure condiții de igienă pentru a nu deveni un focar prin lipsa acestor condiții.
„Părinții să-și asume dacă trimit copilul la școală sau dacă face școală online. Copiii care au obezitate sau diabet sau care au în familie persoane cu astfel de afecțiuni (BPOC, neoplazii, afecțiuni cardiovasculare, obezitate, diabet), aș recomanda să facă școală la domiciliu. Ei, dacă se îmbolnăvesc, riscă să îmbolnăvească familia. Aici este responsabilitatea părinților – să îndrume copilul să păstreze distanțarea, să poarte mască și în afara școlii, în spații aglomerate. Școala trebuie să asigure condiții de igienă pentru a nu deveni un focar prin lipsa acestora”, a spus Musta.
Profesorii, spune Musta, trebuie să aibă grijă să nu se contamineze și la rândul lor să transmită mai departe, iar cei cu factor de risc, dacă pot, să aleagă școala online și să predea de acasă.
„Profesorii care sunt cu factori de risc major să aleagă posibilitatea, dacă pot, de a face școală online. Să păstreze distanța între ei și copii, să stea la catedră, să nu se plimbe printre bănci, și să aerisească bine, tot timpul, clasa, și să respecte regulile de igienă. Trebuie înțeles că riscul există și nu putem să-l reducem la zero, dar fiecare trebuie să și-l asume. Trebuie acționat împreună, înțelept, ca să fie la minim acest risc. Cadrelor didactice cu risc le-aș recomanda să poarte măști FFP2 sau FFP3. Fiecare școală trebuie să analizeze situația concretă și să găsească soluții. Principiul general este că fiecare trebuie să-și asume niște responsabilități”, transmite Musta.
Trimite articolul
XBanuiesc ca apartenenta ca “urmas al lui Bratianu ” il fac sa fie atata de vocal pentru ca nu-l pot suspecta de prea multa mobilare a “casei liftului”
Marele om putea doar sa se rezumeze la ultima fraza “Principiul general este că fiecare trebuie să-și asume niște responsabilități”, si economisea restul.
PS: “niste” nu este chiar o exprimare academica.
Eroii mor primii. În cazul acesta eroii in halate albe vor fi primii vaccinați forțat apoi vor fi îngeri în halate albe.
A devenit desuet acest personaj, atita vreme cât ai tine trena la șeful sau de partid, N. Robu.
Iar școlile sunt varză… Mai ales cele ca școală, lăsate în paragină, cu băi insalubre, fără apa caldă. Sa vezi focare de Covid… Ele oricum erau în top la epidemii de gripă, an de an
-
Școala nr 1.. ?
cine e asta?