Metoda RMN-ului la sân este folosită și de medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. În prezent, este cea mai avansată procedură pentru depistarea complicațiilor ce pot apărea la nivelul sânilor. Alături de o mamografie, medicii pot identifica cancerul la sân în proporție de 95%. RMN-ul la sân nu este o procedură complicată, nu iradiază, însă pacienta trebuie să stea nemișcată în timpul investigației, care poate dura și 40 de minute.
„Durata de execuție a investigației este între 25 și 40 de minute, timp în care pacienta nu are voie să se miște. După realizarea investigației nu există niciun fel de restricții. Frecvența cu care se poate realiza examenul RMN este impusă de patologie. Trebuie spus că nu există niciun fel de iradiere, spre deosebire de alte investigații imagistice, de exemplu cele cu radiație ionizantă. Deosebirea, față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză, și ne ajută să facem diferența, la fiecare nivel, asupra patologiei și a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, sunt complementare. Mai trebuie spus că, spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații la care este expus sânul investigat”, spune Vasile Iacobescu, asist șef al Laboratorului de Imagistică Medicală de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
RMN-ul la sân poate depista leziuni milimetrice și medicii pot oferi tratamentul necesar, pentru a preveni cancerul de sân și alte complicații ce se produc prin apariția leziunilor la nivelul sânilor.
Reprezentanții spitalului transmit că noua procedură introdusă, alături de procedura RMN pentru copii, vor fi cuprinse într-un proiect de viitor, pentru crearea unui centru de performanță în diagnostic oncologic.
Statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. Anual, în România, peste 9.000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor. De altfel, cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice. Specialiștii spun că dacă acestă boală este depistată în stadiul incipient poate fi tratată, iar pacienta se poate vindeca complet.
Vasile Iacobescu, asistent șef al Laboratorului de Imagistică din cadrul spitalului, explică procedura:
Trimite articolul
X25-40 de minute pentru o mamografie MRI?!
N-aveti decat doua secvente de rulat, in afara de survey: un T2 TSE SPAIR transaxial 3mm si un T1 THRIVE 3D transaxial dinamic.
Mi se pare exagerat de lung timpul in care efectuati investigatia!