Cifrele arată că în România 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi. Iar procentul este într-o continuă creștere. Această greutate în plus nu se vede doar la cifrele de pe cântar ci și la starea de sănătate generală a populației. Sunt multe boli care se pot dezvolta pe fondul obezității, cum ar fi diabetul zaharat, problemele cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer.
„35% dintre adulții din România trăiesc cu obezitate, lucru care plasează țara noastră în categoria țărilor cu prevalență foarte mare a acestei boli. Se estimează că prevalența obezității la adulți va crește anual cu 2.1% în perioada 2020-2035. Mai îngrijorător este faptul că procentul de creștere a prevalenței obezității în cazul copiilor va fi de 5.6% anual, un procent care ne plasează, din nou, în categoria de risc foarte ridicat. Aceste cifre îngrijorătoare sunt confirmate de statisticile publicate de Eurostat, conform cărora România are 59% din populație cu un indice de masă corporală mai mare de 25, corespunzător supraponderabilității și obezității. Acest procent este considerabil mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, Norvegia, Serbia și Turcia (52.7%) și este depășit de doar trei țări europene: Croația, Ungaria și Republica Cehă”, transmit cei de la Asociația Împreună Împotriva Obezității.
Pe lângă probleme fiziologice, persoanele supraponderale și obeze au de-a face cu stigmatizarea, prin faptul că mulți oameni îi învinuiesc și îi acuză pentru propria lor boală. Medicii spun că obezitatea e o boală cu multe fețe, care apare din diferite considerente.
„Persoanele care trăiesc cu obezitate sunt în mod constant stigmatizate și învinuite pentru boala lor. Acest lucru se datorează și faptului că mulți oameni, inclusiv personalul medical, mass-media și factorii de decizie, nu înțeleg că obezitatea este o boală cronică complexă. Obezitatea este de prea multe ori văzută la noi în țară ca rezultat al lipsei de voință, lenei sau al refuzului de a «mânca mai puțin și de a ne mișca mai mult». Dar, ca pentru toate bolile cronice, cauzele obezității sunt mult mai profunde. Ele pot fi și genetice, psihologice, socioculturale, economice sau de mediu. Este timpul să reevaluăm felul în care vedem această boală cronică complexă, care afectează 650 de milioane de oameni din întreaga lume”, mai spun ce de la Asociația Împreună Împotriva Obezității.
Cum se pot reduce excesul de greutate și obezitatea
Pentru a marca Ziua Mondială Împotriva Obezității, Direcția de Sănătate Publică Timiș recomandă o serie de măsuri pe care persoanele vizate de această patologie le pot adopta pentru a reduce suferința și efectele bolilor asociate.
„Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile netransmisibile asociate acestora, pot fi prevenite în mare măsură. Mediile și comunitățile de susținere sunt fundamentale în modelarea alegerilor oamenilor, făcând din alegerea unei alimentații sănătoase și a practicării activității fizice regulate o opțiune accesibilă și disponibilă prevenind supraponderabilitatea și obezitatea.
La nivel individual, recomandările sunt de:
• limitare a aportului de energie din grăsimi și zaharuri totale;
• creștere a consumului de fructe si legume, precum și de leguminoase, cereale integrale și nuci;
• practicarea regulată de activități fizice de intensitate moderată (cel puțin 60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute repartizate pe săptămână pentru adulți)”, transmit reprezentanții DSP Timiș.
La nivel global, conform datelor existente, în anul 2020, aproape 1 miliard de oameni, adică 1 din 7 persoane, sufereau de obezitate. Estimările arată că:
- 1,9 miliarde – numărul de oameni din întreaga lume care vor trăi cu obezitate în 2035;
- 4,32 trilioane USD – impactul economic global estimat al excesului de greutate și al obezității în 2035;
- 100% creștere – obezitatea infantilă va crește cu 100% între 2020 și 2035;
- 1 din 4 oameni vor trăi cu obezitate până în 2035.
Trimite articolul
XAu grija corporatiile sa ne hraneasca bine, ca doar trebuie sa ajungi la doctor, ca vacile polueaza. Imbecilitatea din societatea de azi nu mai are limite. Vai si amar de viitorul tineret.
-
Siiigur, corporatiile te fac sa bagi chipsuri si ciocolata la 9-10 seara in fata TV-ului, nu? Fix acum am lasat din mana paharul cu apa si farfuria cu tocanita gatita in casa, si asta numai din cauza ca mi-a trimis Big Pharma un colet cu cinci shaorme calde, iar Soros si Bill Gates mi-au trimis un bax de suc carbogazos. Cu partea cu imbecilitatea sunt de acord, esti un exemplu bun, ca orice alt membru haurist 🙂
Ai tu grijă sa-ti pierzi timpu! pa aici pi kocioc