Cei care au nevoie de consult la medicul de familie sau la ambulatoriul de specialitate nu vor scoate bani din buzunar, dă asigurări Președintele Societății pentru Medicina Familiei Timiș, Sorin Mihai Iacob.
După protestele din această lună, în care atât medicii de familie, cât și cei din ambulatorii au cerut revenirea asupra modificării tarifelor pentru consultații și per capita, guvernanții s-au conformat, cel puțin până la jumătatea acestui an. Se vor păstra tarifele de anul trecut.
Astfel, Guvernul a fost de acord să păstreze plățile pentru consultații și număr de pacienți arondați la nivelul celor din semestrul al doilea din 2023, cel puțin până la jumătatea anului 2024.
„Pacienții nu vor trebui să plătească aceste consultații. Ele, practic, reprezintă un drept al pacienților la nivel de asigurări de sănătate, de bază și obligatorii. Guvernul României a adoptat această hotărâre, prin care vor rămâne aceleași punctaje ca și cele precedente, din luna decembrie 2023. Noi nu am venit cu niciun fel de solicitare în ceea ce privește majorările salariale, așa cum vin celelalte categorii sociale. Doar ne-am trezit în această lună, la început, cu o depunere pe transparență decizională a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a unui ordin comun prin care se dorea scăderea cu 30% a punctelor în ceea ce privește serviciile din medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate” , a declarat dr. Mihai Sorin Iacob, președintele Societății de Medicina Familiei Timiș.
Situația este una temporară, însă. Medicii din structurile de reprezentare vor avea discuții și în zilele următoare, pentru a găsi o variantă pentru a doua jumătate a anului 2024.
„Negocierile cu CNAS de joi, 18 ianuarie, reprezintă un armistițiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluții de finanțare acum, nu după această dată. Se impune finanțarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie și a celei de ambulatoriului”, spuneau reprezentanții la nivel național ai medicilor de familie și din ambulatorii din România, imediat după negocierile de la București.
Astăzi, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au stipulat, printre altele că „pentru asigurarea continuității furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, începând cu 1 februarie contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale, în condițiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru”. Detalii găsiți AICI.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Medicii au protestat luni în fața sediului CJAS Timiș
UPDATE. Angajările în sănătate, deblocate de Guvern. De trei ori mai puține posturi decât e necesar
Fritz, nemulțumit că spitalele din oraș nu au suficient personal. Solicită deblocarea angajărilor
Trimite articolul
XPai pt ce naiba mai platesc contributie la sanatate?! Consultatii nu, medicamente nu…
In ultimii 10 ani am contribuit ~€25.000 la sanatate si am beneficiat de 1-2 consultatii la medicul de familie/an. Daca i-as fi investit la bursa, as fi putut avea peste €50.000 acum si sa-mi fi platit cele 2 consultatii din buzunar.
Gratuite atâta timp cât mai există fonduri… Că la decontări duble și prostii se duc fondurile repejor! Cu cardul de sănătate se lăudau că o să poți verifica ce s-a decontat pentru tine… Oare de ce nici acum nu se poate?
-
pentru ca se fura in continuare desteptule