Aparatul era folosit, după cum spun reprezentanții spitalului, non-stop timp de 12 ore pe zi, iar în șase luni s-au făcut cu ajutorul lui peste 10.000 de scanări. Aparatul ajută medicii să vadă în ce procent sunt afectați plămânii pacienților Covid și să stabilească forma de boală pe care o au – medie sau severă. Cu acest CT au fost consultați, în plus, și pacienții nonCovid cu probleme pulmonare.
„Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial. Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigații făcute pacienților cu alte afecțiuni pulmonare. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esențiale ale aparatului s-a consumat si trebuie înlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcționa”, spune Diana Manolescu, director medical la Spitalul „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.
Înlocuirea piesei defecte ar putea dura mai mult de o săptămână, după cum spun specialiștii. În acest timp, conducerea spitalului s-a adresat Spitalului Județean și Spitalului Municipal pentru a-i prelua pe pacienții care au nevoie de aceste evaluări. Cristian Oancea, managerul spitalului, apreciază că „presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”.
Memoriu către autorități, semnale sunt din ianuarie
Conducerea spitalului declară că au atras atenția autorităților încă din luna ianuarie, când au preconizat că pot să întâmpine astfel de situații. Chiar și după ce este reparat, CT-ul se poate defecta din nou, astfel încât spitalul are nevoie de un nou aparat. Un memoriu a fost înaintat Prefecturii Timiș, Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș și Direcției de Sănătate Publica Timiș, pentru achiziționarea altui CT.
„Încercăm încă o dată să convingem autoritățile locale și centrale că, în condițiile actuale, cu volumul de muncă pe care îl avem zilnic, cu un program de funcționare continua de 12 ore a aparatului, riscăm, după repararea lui, să intram, din nou, după câteva săptămâni, în colaps. De aceea, un al doilea aparat, un back-up, ar face ca investigațiile de natură imagistică să continue. Avem nevoie de un al doilea CT, așa cum au și celelalte două unități sanitare mari din oraș, și asta cu atât mai mult cu cât numărul de scanări făcute în ultimul an la Victor Babeș depășește cu mult ceea ce s-a realizat în cele doua spitale luate împreună în ceea ce privește pacienții Covid 19”, a mai declarat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.
Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase „Doctor Victor Babeș” Timișoara a fost achiziționat în 2018 și este singurul din unitatea sanitară. Conducerea de la „Victor Babeș” a încercat să cumpere un CT nou încă din ianuarie, când a lansat o licitație pentru un nou aparat. S-au pus la bătaie 6,8 milioane de lei, echivalentul a 1,3 milioane de euro. A fost depusă o singură ofertă, care nu a fost admisă. Licitația va fi reluată.
UPDATE. Bolnavii de Covid-19, duși la Municipal și Județean pentru radiografii și investigații CT
Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a încheiat un protocol cu Spitalul Municipal și cu cel Județean, iar bolnavii de Covid-19 care merg la triaj vor fi duși la cele două unități sanitare din oraș pentru radiografii și investigații la Computerul Tomograf. La spitalul de la Pădurea Verde nu se pot face nici radiografii pentru bolnavii de Covid-19.
„Ca o primă măsură, până la schimbarea piesei care s-a defectat, se va folosi computerul tomograf de la Spitalul Județean pentru cazurile grave, iar pentru cele mai ușoare se va folosi aparatul de raze X de la Spitalul Municipal”, anunță, joi seară, reprezentanții Primăriei Timișoara.
În cadrul unei întâlniri care a avut loc între orele 14-16, la Prefectura Timiș, pentru problemele de la Babeș s-a decis și că, în weekend, dar și de sărbători, „va fi detașat personal specializat pentru operarea CT-ului de la alte unități medicale din Timișoara și județ, pentru a degreva personalul de la «Victor Babeș», atât de solicitat în ultima vreme.
Potrivit reprezentanților spitalului de la Pădurea Verde, pentru pacienții internați cu Covid-19 la Babeș există un aparat de raze X mobil, dar cei care vor merge la triaj vor fi duși la celelalte două unități sanitare.
Piesa care s-a stricat pentru CT-ul de la Babeș ar urma să ajungă într-o săptămână, iar aparatul va putea fi repus în funcțiune la scurt timp de la montare.
„Trebuia să găsim o soluție de back-up, noi încercăm într-un ritm rapid să repunem în funcțiune acest CT. Piesa ne costă 60-70.000 de euro și firmele nu au asemenea piese scumpe pe stoc. Am cerut firmei care face depanarea să prioritizeze această situație și într-o săptămână situația se va rezolva. Nu puteam să aducem un CT de la un alt spital, nu e ca un ecograf”, a explicat Cristian Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.
Reprezentanții primăriei spun că în cea mai recentă ședință de consiliu local, „aleșii au aprobat depunerea unui proiect pentru fonduri europene de aproape 30 de milioane de lei la Spitalul Municipal”. Banii urmează să fie folosiți pentru achiziționarea de echipament medical, inclusiv un PET-CT de ultimă generație pentru bolnavii de cancer și Covid-19.
Trimite articolul
XDeci in sase luni din 2019 s-au facut 10 scanari?
pai daca stiau ca o sa se strice… de ce nu au cumparat piesa dinainte???
-
Care piesa ? :))
Niciodata nu a functionat cum trebuie
…cum adica “non-stop timp de 12 ore” ???
-
12 ore scan dupa scan, fara pauza
Rusinos sa existe un singur aparat intr-un asemenea spital, intr-un asemenea oras. vai si amar
Pai este normal ca CT urile pentru covid la spitalul V Babes sa depaseasca numeric cele facute la Municipal sau Judetean. E normal, pentru ca acesta este specificul unui spital de boli infectioase, in timp ce la un spital general se trateaza si cancer, si traumatologie, si boli acute de diferite sfere (ORL, oftalmologie, neurologie etc). Sunt sute si mii de cazuri non covid pe luna care au nevoie de tratament in urgenta si nu numai. E logic, dar cei de la Babes au devenit mari doctori peste noapte si dau lectii la toti. Ideal ar fi ca ei sa fie la televizor sau pe presa si altii sa se ocupe de cazurile de infectioase pe care “doar infectionistii” ar trebui sa le trateze, conform competentelor medicale.
Bine ca se arunca milioane de lei pe proiecte de doi bani. Timisoara capitala dezastrului european 2021, vai de capul nostru… Mai si vine fritz si cerseste bani pentru pulsoximetre, dar nu da afara gloata de incompetenti din primarie. Toti sunt la fel, asa e sa fie, asta e media populatiei si nu are cum sa fie altfel.
Pentru ce naiba mai are manager atunci spitalul asta?
A scris si la…, si la…. Sa scrie si la Arafat, sa scrie si la Iohannis, sa scrie la PRO TV. Chiar nu poate un spital sa isi concentreze fortele in cumpararea unui echipemnt atatea luni de zile?
Trebuia sa aveti minim 2 asemenea aparate… cersetorilor numai din donati ati echipat acel spital
Ct cumpărat de 3 ani stricat….. așa e când se fac achizitii cu dedicații…
Poate fratii nostri de peste Prut ne ajuta cu un tub in schimb a cateva vaccinuri anti-Covid?