Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra ratei mortalității infantile, coroborată cu scăderea natalității, la nivel național. An de an, se nasc tot mai puțini copii, în România. Avem 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 – în 2020. Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării. Hunedoara este unul dintre orașele din vestul țării, unde se înregistrează o rată mare de mortalitate infantilă.
Mortalitatea infantilă
Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:
- Sălaj – 10,5 la mie
- Mehedinți – 8,8 la mie
- Brăila – 8,3 la mie
- Hunedoara – 8,3 la mie
- Mureș – 7,8 la mie
- Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.
Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:
- Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii
- Ilfov – 3,3 la mie
- Alba – 3,6 la mie
- Ialomița – 3,9 la mie
- Cluj – 4,5 la mie
- Tulcea – 4,7 la mie.
Și numărul nașterilor a scăzut progresiv în România. Este de remarcat că rata mare a mortalității infantile vine pe fondul unei natalități care a scăzut accelerat.
Județe cu nașteri puține:
- Mehedinți – 1.470
- Tulcea – 1.475
- Caraș-Severin – 1.850
- Covasna – 1.954.
La polul opus se situează Cluj, cu 6.624 de nașteri, Timiș, cu 6.630, Suceava – 7.903, Iași – 8.937, municipiul București, cu 18.644.
Pentru a veni în sprijinul copiilor este nevoie ca maternitățile să beneficieze de investiții în aparatură medicală, cu precădere pe secțiile de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie. Din anul 2010 și până în prezent, organizația a dotat 122 de unități medicale din toate județele țării, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
Importanța educației în prevenirea mortalității infantile
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur.
Trimite articolul
XCrește efectul vizibil al rezultatelor vaccinatilor. Aia crește!
-
si prostia creste..iar tu esti un exemplu 🙂
La nasteri in Tm nr 1 is aia care isi boteaza copii dupa marci de masini , parfumuri sau firme de haine
Ce vrea Satana: in primul rand ca omul sa nu fie conceput adica sterilitate, daca este zamislit atunci incearca sa il ucida prin avort iar daca totusi se naste sa se chinuiasca si face asta prin seruri magice numite vaccinuri care in fapt sunt rezultatul lucrarii alchimice.
In ziua de azi toate aceste deziderate se pot infaptui prin serurile minune de la Pfizer.
Ceea ce se si intampla.