Spirometria este una din cele mai relevante investigații paraclinice, care poate scoate în evidență o serie de patologii, dar și pentru monitorizarea afecțiunilor respiratorii, printre care se numără astmul, bronșita cronică, emfizemul, dar și alte boli pulmonare obstructive sau restrictive. Practic, spirometria măsoară în volum și viteză cât aer intră și cât iese din plămâni
Printre parametrii măsurați într-o spirometrie se numără:
• Cantitatea maximă de aer pe care o persoană o poate expira după o inspirație profundă.
• Cantitatea de aer expirat în prima secundă după o inspirație profundă.
• Gradul de obstrucție a căilor respiratorii. Un raport redus indică o obstrucție mai mare a căilor respiratorii.
• Cantitatea totală de aer expirat în timpul testului.
• Cea mai mare rată de flux de aer care poate fi atinsă în timpul unei expirații forțate.
Aceste măsurători sunt necesare în evaluarea funcției pulmonare și pot ajuta medicul în diagnosticul, monitorizarea și gestionarea afecțiunilor respiratorii.
„Spirometria este indicată în diagnosticul bolilor obstructive și restrictive. De asemenea, este indicată pacienților care sunt fumători sau care lucrează în mediu cu noxe respiratorii. După ce se stabilește un diagnostic, cu această tehnică putem monitoriza evoluția bolii și răspunsul la tratamentul inhalator”, menționează medicul specialist pneumolog, dr. Diana Velescu.
O veste bună este că procedura este gratuită în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic CF din Timișoara, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!