Adriana, psihologul de la Spitalul Militar Timișoara, a fost cea care a adus în atenția publicului scrisorile colegilor ei care activează la spitalul de campanie de pe Stadionul CFR din urbea de pe Bega. Acum a venit rândul Adrianei să scrie…
„Această pandemie a adus în sufletul oamenilor neliniște, teama de necunoscut, frica de consecințele îmbolnăvirii sau pentru sănătatea celor apropiați. Am mai întâlnit uneori şi suspiciune, neîncredere, alteori tristețe, regret sau vinovăție”, scrie Adriana de pe frontul Covid, din Timișoara.
„Această scrisoare v-o scriu chiar eu, cea care am cules aceste epistole de la colegii mei. Am căutat ca prin aceste rânduri să aflați câte ceva despre acest spital mai aparte, un spital de campanie în care saloanele sunt corturi iar personalul e echipat în combinezoane de protecție, să îi cunoaşteți pe cei care îngrijesc pacienții şi să aflați despre cum se întâmplă lucrurile aici. De obicei atunci când ai informații despre un loc şi oamenii de acolo, se risipesc o parte din temerile față de acel loc. Ca psiholog, vă spun că şi eu şi colega mea asigurăm asistența psihologică a pacienților internați aici cu infecție SARS-CoV-2. Asta înseamnă că fiecare pacient care se internează, şi care e de acord, vorbeşte la telefon cu unul dintre psihologi, iar acolo unde e nevoie sunt mai multe intervenții pe parcursul spitalizării. Numărul nostru de telefon stă la dispoziția pacienților şi răspundem la orice oră solicitărilor din partea lor, asigurând asistența psihologică. Se întâmplă uneori ca pacienți să ne sune şi după externare, chiar şi după câteva săptămâni, şi asta ne arată că am reuşit să avem o legătură bună cu ei. Această pandemie a adus în sufletul oamenilor nelinişte, teama de necunoscut, frica de consecințele îmbolnăvirii sau pentru sănătatea celor apropiați. Am mai întâlnit uneori şi suspiciune, neîncredere, alteori tristețe, regret sau vinovăție. Mâine, sau în altă zi, oricare dintre noi, şi eu şi dumneavoastră am putea să fim pacienți la SMMIT (Sistemul Medical Modular de Izolare şi Tratament), şi dacă acest lucru s-ar întâmpla, eu ştiu că vom avea parte de cea mai bună îngrijire posibilă. Încă suntem în această “luptă” cu virusul SARS-CoV-2 şi încă e nevoie să purtăm mască atunci când e necesar, să avem mare grijă la igiena mâinilor şi la distanța față de persoanele din jur, pentru că e mai uşor să previi îmbolnăvirea decât să tratezi boala. Îmi doresc şi vă doresc să rămânem cu toții sănătoşi! Cu drag, Adriana”, scrie Adriana.
Sursă: Locotenent-colonel psiholog Adriana Varga, SCMU Timişoara.
Trimite articolul
XAsta și este această boală: un atac psihologic împotriva populației. Haideți să analizăm puțin limbajul folosit în această așa zisă pandemie: “frontul de luptă împotriva virusului ucigaș”, “cei ce luptă în prima linie”, “eroii în halate albe”, “luptăm cu acest virus”, etc. Satiră criminală să spui că oamenii sunt neliniștiți când în fapt tu guvern blestemat ai indus isterie, frică și panică încă din prima lună de boală prin toate mijloacele mass-media pentru o boală cu mortalitatea unei gripe adică 3-4 la mie.
Și acum vine fătuca asta deșteaptă să ne explice că poate avem nevoie de psiholog.
-
Gataia!
-
Draga Iona, (sau Ioana?), eu ma mir ca multi inca nu inteleg ce este boala si cat de periculoasa este.
Multi citesc ceva si habar nu au ce au citit si sa interpreteze corect cifrele ce le-au citit si sa-si dea seama ce inseamna cifrele alea.
A) Rata de mortalitate nu este 3-4 la mie ci este mult mai mare. la batarinii peste 80 de ani este peste 14% (la suta!!!!!!!!) la cei intre 70-80 este ca.8 % la cei intre 40-50 este de 3% si la tineri de ca 20 de ani este sub 1%B) Una este 3% din 1000 infestati (face 30 morti) si alta este 3% din 100.000 infestati (face 3.000 de morti) (treaba de aritmetica).
C) Deosebirea fata de o gripa este ca Covidul este muuuuult mai contagios ca o gripa sezonala. La o gripa sezonla un bolnav infecteaza numai ca 1 la mie din persoanele de contact, pe cand la covid, un bolnav poate infesta chiar si pe ffiecare cu care intra in contact. Nu e deloc frumos daca intra intr-un autobus unul infestat si coboara 40 de infestati sau daca la lucru vine una bolnava si peste o saptamana sunt toti colegii ei cu corona si intreprinderea inchidec portile.
Plus ca la o gripa sezonala sistemul de sanatate al oricarei tari fata fata la numarul de pacienti, pe cand la o pandemie ca asta spitalele nu fac fata si poti sa mori cu zile ca sunt mai multi bolnavi decat locuri la spital.
De aia se fac aceste spitale de campanie, de aia se iau masurile ce se iau. In toata lumea, ca nu poarta Trumfina, Mertel, macron si toti pe cei care ii vezi la tevelizor cu masca aceste masti de frumusete.
Masca impiedica raspandirea virusului. Sunt multi care sunt purtatori de virus si nu stiu si fara masca ar imprastia virusul in nestire. Cu masca se limiteaza zona de raspandire. Unul infestat si fara masca de stranuta intr-un autobuz a umplut autobuzul de virusi, Unul cu masca de stranuta imprastie virusul numai la ca. 1 metru si atat. Incearca sa stingi o lumanare cu masca si fara masca.
Isterie o faceti voi de nu vreti sa intelegeti . Uita-te la stiri din Italia unde stateau sicriile stivuite ca nu apucau sa-i inmormanteze. Uitat-te la Sirurile de gropi comune din Brazilia. Dupa tine 3% din 1000 este egal cu 3% dintr-n milion. Este doara njumai 3% , nu e diferenta.
Crezi ca tarile dezvoltate de placere baga restrictiile? Vor sa le faca in ciuda la aia cu terase si cluburi?
Citesc ca <Germania se teme sa nu ajunga la 2/3 din populatie sa fie infectata. Stii ce inseamna asta? Fabrici inchise, scoli inchise, magazine goale (ca pe vremea lui Ceasca). Adio Cola, rosii, legume, bere, paine, alimente, adio sapun, paine, carne, autobuze cu soferi, etc. Cine sa le adune, sa le produca daca toti sunt bolnavi acasa cu Corona in gat.Sper ca nu mi-am tocit degetele de pomana.
-
Si eu sper ca stii cine este personajul IONA!
-
Greu de priceput…
4974 decese la 134000 de cazuri în România, deci 3,71 ‰ (la mie). Am precizat eu procentul pe categorii de vârstă? Nici gand.
Procentul rămâne neschimbat indiferent la ce populație aplici că așa funcționează statistica: îți spune ce șanse sunt ca din 1000 de persoane să moară x persoane. În acest caz din 1000 de cazuri mor 3,71 adică trei oameni și încă unul care nu are cap adică 0,71 dintr-un om care odată era întreg dar a stat prea mult la tv și și-a pierdut capul.
Lăsând deoparte precizia de cacao a testelor care indică fals pozitiv și numărul mare de persoane cu boli cronice netratate la timp din cauza isteriei începem să realizăm că lucrurile nu stau deloc atât de rău pe cât ni se spune.
Revenind: tot limbajul belicos și campania mass-mediei țintesc spre inducerea în marea masă a populației a panicii generalizate cu scopul clar de a forța obligativitatea unui vaccin ce va apărea în primăvara-vara anului următor și care va fi testat pe noi cobaii. Mulți panicați se vor îngrămădi să și-l facă iar când vor începe decesele pe bandă rulantă din cauza vaccinului vor spune că avem o tulpină nouă de virus și că mai trebuie să facem încă un vaccin.
Explicati-mi rolul limbajului folosit în descrierea realității generate de acest virus. Poate suntem în plin război biologic cu o putere și străină și nu știm noi…-
Draga Iona, Eu daca socotesc imi da 3,71 la suta. Nu la mie. Si matematica este identica si la tine acasa dar si la mine acasa.
Iti recomand sa-ti mai improspatezi cunostiintele de aritmetica.
Deci precizia de cacao a calculelor tale.Cred ca tu crezi ca la corona iti creste pe frunte ceva sau iti explodeaza un organ si acuma sti precis ca da, a murit de corona ca i-a explodat ficatul. Corona slabeste organismul si candva organismul daca mai are si alte boli, nu mai face fata si cedeaza. Daca n-ar fi dat corona peste ei, ar mai fi trait mult si bine inca cativa ani. Plus ca de la Corona, spre deosebire de o gripa sezonala, ramai cu multe sechele dupa ce te vindeci. Si ai mare probabilitate sa nu mai ajungi la 80 de ani ci numai 77 (Numai ca exemplu cifrele astea)
Si Corona este mult mai contagioasa. Aici e problema Una este sa ai , sa zicem 1000 de bolnavi de gripa sezonala – pe care ii poti tratat fara probleme de spatiu, medicamente, etc – ), si alta este sa ai deodata de 10 sau 20 de ori mai multi bolnavi. Nici un sistem sa sanatate nu i poate prelua si trata pe toti Degeaba te duci la doctor si vezi ca coada la urgente este de 2 kilometrii si iti spune ca tu ajungi la rand la tratament peste 8 zile. deodata.
Eu nu stiu daca limbajul este sa iti produca panica. Este un limbaj care te anunta ce si cum sta situatia. Unii intra in panica daca vad un tantar si altii nu.
Si vaccinul daca va aparea, este la ltitudinea ta sa il faci sau nu. Nu te obliga nimeni sa-l faci cu forta. Si ca la orice vaccin, fie el de pojar, gripa sau capuse, etc, etc. exista un procent de 1-2% de probanti care au probleme. Dar fara vaccin poate mor 99% din cei infestatisi cu vaccin mor numai 1%. Tu ce crezi, care este varianta mai optima pentru comunitate?
Cred ca mi-am pierdut vremea cu tine aici, ca tot nu vei vroii sa intelegi.Macar fa inca o data calculele cu procente, ca matematica este stiinta exacta si nu este subiectiv rezultatul. Ca o idee, ai acolo 134 de mii si daca inmultesti 134 cu 3,71 iti da 497 si ceva de persoane. Sa-ti desenez nu pot.
-
Iona, ai calculator? Bănuiesc că da, cel puțin pe telefon. Socotește folosind calculatorul şi vei vedea că procentajul e la sută, nu la mie. Vorbind strict din punct de vedere matematic, nu are cum să fie la mie. Dacă din o sută şi ceva de mii mor câteva mii, nu sute, rezultatul e la sută. Dacă renunți la ordinul miilor și la îmbolnăviți, și la morți, rămâi cu câțiva la sută. Of, matematica!…
-
-
Vreau sa specific ca acest mesaj l-am scris si copiat din luna Mai, deoarece nu am timp sa scriu in parte fiecarui babuin. Deci numerele in mod cert s-au schimbat, dar procentajul ramane acelasi.
-
Sper ca asta e ultima epistola…
Publicul inteligent stie sa faca diferenta intre niste scrieri comandate si ceva autentic venit din inima…Parerea mea e ca genul asta de comunicare face mai mult rau dacat bine celui care le propaga,obtine exact efectul invers adica decredibilizare
Au citit prea mult sven hassel si erich maria remarque scriitorii acestor articole.
Du-te ba… Ma gândeam ca a adus liniște pace și împlinirea tuturor dorințelor
-
Nu. Aia este altă zână. Este zâna debiluță și a adus șomaj și isterie.
Mai terminati cu isteria asta ca ajungem toti la Gataia! Am inteles, cat pot evit locurile aglomerate, port masca, ma spal-dezinfectez pe maini dar m-am saturat sa aud mereu acelasi lucru, o sa fac cu capu.