În grupul care a ajuns marți la Ministerul Sănătății s-au aflat președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu, și delegația APMA formată din dr. Cristina Dragnea, dr. Raluca Alexe, Flaviu Petrica, președintele pe Timiș al APMA, dr. Simona Frasie și dr. Cristina Bogdan.
„Ministrul Sănătății sprijină dezvoltarea serviciilor din ambulatoriile de specialitate, palier de îngrijiri esențial care reușește să acorde asistență medicală prespitalicească pentru peste 97% din pacienții care li se adresează. Este necesară identificarea unor resurse financiare la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru creșterea valorii punctului de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate de la 4,5 lei, cât este în prezent, spre o valoare care să asigure sustenabilitatea cabinetelor celor 9.708 de medici specialiști și primari și, totodată, să reducă decalajul în materie de finanțare față de asistența medicală primară și spitalicească.
Această politică este în concordanță cu Strategia Națională de Sănătate și poate asigura sustenabilitatea finanțării sistemului sanitar. De asemenea, s-au discutat modalități concrete de sprijin pentru ca tinerii specialiști să poată profesa în domeniul serviciilor medicale ambulatorii”, transmite Ministerul Sănătății într-o comunicare oficială.
Reprezentantul APMA din Timiș subliniază că s-a insistat pe majorarea valorii punctului de servicii medicale, pentru că actuala sumă alocată din fondurile CNAS este prea mică pentru a le susține activitatea pe termen lung.
„Noi am cerut Ministerului Sănătății să ne sprijine în obținerea unui procent de finanțare cât mai corect și anume o majorare a finanțării ambulatoriului. Ministerul a fost de acord cu aspectul că ambulatoriul necesită finanțare, fiind în momentul de față subfinanțat. Valoarea punctului de serviciu medical este de 4,5 lei, iar noi am solicitat o creștere de până la 8 lei per punct. Asta am solicitat, vedem ce vom obține. Probabil că nu vom obține valoarea maximă, dar suntem încrezători că în una-două etape ulterioare vom ajunge la finanțarea pe care noi ne-o dorim.
Domnul ministru a fost receptiv, și-a exprimat suportul față de solicitările noastre. În momentul de față, în toată țara, contractele cu CNAS sunt valabile până la 30 iunie. Ulterior, de la 1 iulie, urmează să semnăm ori niște contracte noi cel mai probabil, ori niște acte adiționale de prelungire a celor existente cu, bineînțeles, valori actualizate conform noilor norme și a negocierilor care încă sunt în curs. Noi sperăm pentru că în condițiile actuale nu putem să funcționăm.
Nu putem să ne asigurăm necesarul de buget pentru menținerea cabinetelor deschise, deci e o nevoie urgentă de finanțare, nu vom putea să funcționăm fără”, subliniază Flaviu Petrica, președintele pe Timiș al APMA.
Discuții despre majorarea punctului au existat încă de la începutul acestui an, când medicii din ambulatorii s-au alăturat celor de familie, în cadrul protestelor din stradă. În urmă cu puțin timp, medicii specialiști din Timiș au fost în grevă japoneză, în solidaritate cu colegii lor de la policlinica Vitan din București, care au protestat față de finanțarea precară a sectorului.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!