În mai puțin de doi ani, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara va fi extinsă și modernizată, conform nevoilor „secolului XXI”. A început deja șantierul, se va extinde și moderniza sala de așteptare, va crește numărul de tărgi și va scădea timpul de așteptare în urgențe.
„Pe partea de spital suntem într-un proces de extindere, al cărui rezultat final va fi o creștere a numărului de tărgi pe care le avem. Cu aproximativ 50% va crește capacitatea de preluare pe urgențe, dar vom oferi și o zonă de așteptare pentru pacienți și aparținătorii lor, care să fie mai largă și prietenoasă față de fosta sală pe care o aveam la dispoziție. (…) Extinderea este o gură de oxigen pentru activitatea noastră. Sigur că spațiile vor fi deservite de personal, vom avea nevoie și de medici și asistente care să deservească aceste spații”, spune medicul Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș.
Un Computer Tomograf pentru UPU
Conducerea spitalului vrea să achiziționeze pentru noul spațiu UPU și un Computer Tomograf (CT). Acesta va ajuta și mai mult la scăderea timpului de intervenție.
„Plănuim ca odată cu această extindere să avem și un CT care va fi dedicat exclusiv urgențelor. În prezent, dintre cele trei CT pe care le avem, pe fiecare se fac investigați radiologice și investigații pe spital. Pentru a armoniza fluxurile și a asigura accesul tuturor pacienților, inclusiv a celor internați, nu doar a celor ce vin pe urgență, într-un mod rapid la investigații imagistice, sperăm ca pe viitor să avem un CT dedicat exclusiv pacienților care vin în urgență. De el vor beneficia în primul pacienții care vin aici. Este un spital regional, iar cele mai dificile cazuri de pe o rază de zece județe ajung aici.
Această dublare a capacității ne va ajuta foarte mult personalul medical să acorde îngrijiri mult mai bune pacienților, vor scădea timpii de așteptare, ei sunt rezonabili și acum, dar vor scădea astfel încât pacienții să aibă acces la îngrijiri medicale cât mai rapid cu putință, fără să fie nevoiți să aștepte foarte mult după cazurile cele grave care vin constant”, a mai precizat conducerea spitalului.
Capacitatea unității dublată
Se lucrează de două luni, iar termenul de finalizare al proiectului este de doi ani. Capacitatea în UPU va fi dublată și vor fi fluxuri adaptate contextului epidemiologic.
„Proiectul presupune practic dublarea capacității Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara; constă într-o extindere pe orizontală și pe verticală. Practic, locul unde era acel paravan de primire al pacienților acoperit se extinde și devine o nouă sală de primiri. Va avea și paturi și unități de izolare, astfel încât să putem face circuite adecvate secolului XXI. Vom beneficia și de o sală de așteptare mult mai civilizată, cu condiții mult mai bune pentru cei ce așteaptă îngrijiri și per total cerințele vor fi adaptate și personalizate pentru pacienți, cu spații separate având în vedere contextul epidemiologic – fluxuri pentru pacienți infecțioși și neinfecțioși. Termenul de execuție este undeva la 24 luni, dar avem speranțe că va fi finalizat mai repede, undeva la 18 luni. De două luni a început șantierul”, spune managerul spitalului Județean Raul Pătrașcu.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara se prezintă pacienți de pe o rază de zece județe și au existat situații când au venit pacienți și din estul țării. Pentru modernizarea și extinderea unității se alocă 12 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene majoritar, cu contribuție și de la CJ Timiș.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xnu reusiti voi sa aduceti extra capacitate, la cati olteni ajung anual in timisoara!
la fel si strazile, drumurile si parcarile din oras!
cand pleaca oltenii de sarbatori acasa, orasule gol…. trai si viata!
-
Prefer un oltean decat pe tine. Oltenii vin aici pentru ca LUCREAZA. Fara olteni si altii orasul nu s.ar fi dezvoltat. Problema e educatia care lipseste peste tot si incapacitatea institutiilor publice sa ofere servicii de calitate din cauza CORUPTIEI si peostiei. Cel mai simplu e sa dai vina pe un grup de oameni, oricare ar fi ala.