VSR se transmite foarte ușor, prin strănut sau tuse, prin folosirea comună a veselei, tacâmurilor, precum și prin contactul cu o suprafață pe care se găsește virusul.
Potrivit dr. Mihai Sorin Iacob, medic primar medicină de familie și medic specialist pediatrie, infecțiile căilor respiratorii reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în lume la copiii cu probleme de sănătate și adulții cu comorbidități.
„60% dintre infecțiile respiratorii acute la copii și 80% la sugari sunt reprezentate de Virusul sincțial respirator (VSR), care este acel guturai, acea viroză respiratorie pe care o cunoaștem cu toții. Se estimează că, până la doi ani, fiecare copil a suferit cel puțin o dată de VSR. De asemenea, VSR, un virus ARN, are aceeași structură ca Sars-Cov-2 și este principala cauză de spitalizare la copii. La noi temperaturile mai scăzute în perioada iernii, umiditatea, scăderea imunității, a vitaminei D, poluarea, colectivitățile mari fac să crească epidemiile locale de VSR. Cred că este importantă informarea medicilor și a populației că există modalități de protecție a categoriilor vulnerabile. În România, punem accentul pe medicina curativă și ar trebui să facem prevenție”, a declarat, joi, dr. Mihai Sorin Iacob.
Potrivit medicilor, virusul poate supraviețui timp de 30 de minute sau chiar mai mult pe mâinile nespălate și până la șase ore pe jucării, tastatura calculatoarelor și pe mânerele ușilor.
„În toată lumea, prima cauză de deces a copiilor este pneumonia. VSR determină 70% dintre cazurile de bronșiolită, care se manifestă cu respirație șuierătoare. VSR se detectează cu aceeași tehnică folosită la detectarea Covid. Copilul strănută, poate să facă febră, ulterior virusul produce dispnee, respiră foarte greu, se sufocă. Diagnosticul cu bronșiolită și VSR se face clinic, nu prin analize de sânge. Pentru cei care își permit, laboratoarele private efectuează asemenea analize. Tratamentul se face cu sirop, antitermice și suport oxigeno-terapic dacă ajung în spital. Internarea devine necesară dacă bebelușul nu răspunde la tratament. Infectarea cu VSR nu asigură imunitate în viitor. La nivel mondial, prima cauză de deces la copii este malaria, următoarea fiind VSR. Virusul poate fi prevenit prin stimularea imunității”, a afirmat dr. Ioana Ciucă, medic primar pediatrie, medic primar pneumologie pediatrică la Spitalul Județean din Timișoara.
Prof. dr. Mărioara Boia, medic primar neonatologie, medic primar pediatrie la Spitalul de copii „Louis Țurcanu”, a explicat că există mai multe categorii de copii vulnerabili, în primul rând prematurii, la care plămânii nu sunt suficient dezvoltați și cei cu greutate scăzută la naștere, cei cu sindromul Down, fibroză chistică, istoric în familie de astm bronșic, mamă fumătoare, malformații, condiții de locuit în spațiu aglomerat, frați sau surori care merg la grădiniță sau la școală și aduc boala.
„Este foarte important ca acești copii să primească imunoprofilaxia, așa cum se întâmplă la externare la Spitalul de Copii. Este o injecție cu anticorpi care se administrează lunar la prematurii născuți în acest sezon, apoi lunar prin medicul de familie până în martie, este pe lista de gratuități a Ministerului Sănătății”, a declarat prof. dr. Mărioara Boia, șef Clinica de Neonatologie Prematuri din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
Potrivit acesteia, există părinți care refuză nu numai imunizarea împotriva VSR, ci și vaccinurile obligatorii.
Datelor oferite de Asociația Prematurilor din România arată că în țara noastră se nasc aproximativ 18.000 de prematuri în fiecare an.
Foto: EvolutionMedia
Citiți principiile noastre de moderare aici!