Pe lângă virusurile respiratorii, medicii atrag atenția că reducerea timpului de expunere la lumina solară poate avea efecte negative asupra organismului.
Un alt factor este alimentația. Dacă în dieta zilnică se regăsesc mai multe alimente procesate decât naturale, acest lucru poate duce la un deficit de vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie și care ne protejează de îmbolnăvire.
Medicii spitalului ne sfătuiesc să fim atenți și la legumele și fructele din comerț, care sunt importate din alte țări. Acestea pot avea mai puține substanțe nutritive din cauza transportului și a tratării cu substanțe chimice.
Toți acești factori ne pot afecta organismul în diferite moduri. La nivelul sistemului nervos, durerile de cap constante pot semnala o lipsă de vitamina B6, B12 și de magneziu în corp. Stările de anxietate pot fi agravate de un deficit de vitamina D, complexul de vitamine B, calciu și magneziu. Lipsa acestor vitamine poate cauza senzația de oboseală, slăbiciune și lipsă de energie.
Buzele crăpate, senzația de limbă uscată și stomatita angulară, care apare în colțurile gurii, pot indica un deficit de fier, acid folic, vitamina C sau vitamina B12.
Lipsa vitaminei B7 și a acizilor grași în organism pot cauza mătreață persistentă. Părul și unghiile mai pot fi afectate în urma deficitului de vitamina C sau de fier. În cazurile de acnee refractară, eficiența tratamentului poate fi afectată din cauza lipsei de zinc.
Specialiștii spitalului CFR Timișoara au realizat o listă a vitaminelor și mineralelor de care organismul nostru are nevoie în această perioadă din an:
- Vitamina D, indispensabilă în lunile reci: doza maximă admisă este de 1000-4000 u.i./zi la copii și 4000 u.i./zi la adult.
Poate interacționa cu medicamentele: orlistat, statine, hidroclorotiazidă, corticosteroizi.
- Vitamina A: doza maximă este de 600-2800 mcg/zi la copii și 3000 mcg/zi la adult; acțiunea vitaminei A este mai eficientă în combinație cu alte vitamine liposolubile: E și D.
Interacționează cu medicamentele: orlistat, acitretin, etretinat tazaroten, medicamente care conțin fier.
- Vitamina C: doza maximă admisă este de 400-1800 mg/zi la copii și 2000 mg/zi la adult (preferabil în forme cu eliberare treptată).
Interacționează cu medicamentele: levotiroxină, statine.
- Magneziul: un mineral esențial în bunăstarea psihică și fizică, este necesar în doze de 80-240 mg la copii și 360-420 mg la adult; formele cu absorbție orală superioară sunt orotatul de magneziu și citratul de magneziu.
Suplimentele cu magneziu pot interacționa cu diureticele, unele antibiotice (doxiciclină, tetraciclină, ciprofloxacină, levofloxacină), bifosfonații utilizați în tratamentul osteoporozei.
- Calciul: dozele zilnice sunt cuprinse între 500-800 mg la copii și 600-1000 mg la adult; citratul și carbonatul de calciu sunt formele cu absorbția cea mai bună. Totuși, suplimentarea excesivă și îndelungată cu calciu poate afecta ritmul cardiac, sau chiar favorizează formarea de calculi renali.
- Zincul: un microelement important pentru sistemul imunitar, util în doze de 4-34 mg/zi la copii și 40 mg/zi la adult
Interacționează cu medicamentele: antibiotice (ciprofloxacină, levofloxacină, norfloxacină, moxifloxacină, doxiciclină, tetraciclină), penicilamină, hidroclorotiazidă. Doze de zinc mai mari de 50 mg/zi pot determina probleme neurologice și pot scădea absorbția de magneziu și cupru.
- Seleniul: în doze de 100-400 mcg/zi la adult poate crește activitatea celulelor imunitare de tip „natural killer”, protejând organismul de infecțiile din sezonul rece. Interacționează cu citostaticul cisplatin
Citiți principiile noastre de moderare aici!