Acum, când cei mai mulți dintre noi am plănuit deja unde vom petrece concediul și așteptăm nerăbdători ziua plecării, doctorul ne oferă câteva sfaturi privind bolile infecțioase specifice acestei perioade, pentru a putea preveni eventualele probleme și a ne putea bucura pe deplin de sezonul estival.
„În funcție de calea de transmitere, există boli cu cale de transmitere digestivă cum ar fi toxiinfecțiile alimentare, acestea fiind de departe cele mai frecvente, în special în rândul copiilor, Hepatita A sau „boala mâinilor murdare”, și cele cu cale de transmitere cutanată cum ar fi: mușcătura de căpușă, care poate transmite Borrelia Burgdoferi, ce duce la afecțiunea numită boala Lyme sau „boala cu o mie de fețe”; mușcătura de țânțar transmite virusul West Nile, ce duce la afecțiuni grave cum sunt meningita, encefalita; scăldatul în iazuri sau locuri necontrolate epidemiologic poate duce la o afecțiune extrem de gravă cu potențial letal numită Leptospiroză”, precizează dr. Sorina Georgiana Mitrescu.
Toxiinfecțiile alimentare pot surveni prin ingestia de alimente contaminate: lapte, produse din lapte, inclusiv înghețată, produse din carne depozitate preparate necorespunzător, iar prin consum de apă contaminată se transmite virusul hepatic A, enterovirusuri.
Recomandările medicului pentru prevenirea bolilor infecțioase în sezonul cald:
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de masă este esențială; spălatul foarte bine al fructelor și legumelor înainte de consum;
- Nu lăsați alimente ușor perisabile la căldură, iar la cel mai mic semn de schimbare (gust,miros) aruncați produsul;
- Atenție privind locurile din care bem apă sau facem baie;
- Vestimentație adecvată, folosirea spray-urilor, control minuțios al tegumentelor după ieșirea în natură pentru prevenirea mușcăturilor de insecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!