Creșterea cazurilor de gripă sezonieră la începutul primăverii, odată cu renunțarea la măsurile de protecție, au adus deja primul deces de acest fel în Timiș, la un bărbat de 58 de ani. Sunt peste 2.000 de cazuri la nivel național, față de perioada anului trecut, când erau puțin peste 150.
Gripa este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (A, B și C) și cele paragripale, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, uneori ducând chiar și la deces dacă nu este tratată la timp.
Transmiterea gripei se face pe cale aeriană, iar simptome apar la 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă de dinaintea apariției simptomelor.
Primăvara este sezonul cu viroze respiratorii, manifestate prin febră, tuse, stare de oboseală, rinoree și uneori durerile în gât, dar și al gripei, care debutează brusc, cu febră și dureri de cap, dureri musculare, frisoane, tuse seacă dar și o stare de oboseală marcantă.
Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații ORL. Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardita, miozita, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, BPOC), sinuzita sau otita medie.
De aceea, la începutul simptomelor, este bine să vă adresați medicilor de familie sau specialiștilor, care vă vor îndruma în funcție de simptome.
Pacienții cu forme ușoare sunt tratați acasă, însă cazurile grave necesită internarea. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, unde se prezintă pacientul cu simptome și care face un test antigripal. La copii, consultările inițiale se fac la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
Recomandarea medicilor este ca în cazul în care prezentați simptome să vă izolați și să îi protejați pe cei din jur. Pe lângă tratamentul recomandat de specialiști, se recomandă și consumul cât mai mare de lichide.
În plus, pentru a fi feriți de gripa sezonieră, există un vaccin specific, care se face anual. Este bine ca acesta să fie făcut înainte de debutul perioadei de gripă. Cu cât este mai târziu făcut, cu atât eficacitatea lui scade. Acesta poate fi făcut la medicul de familie.
Pe aceeași temă:
Un bărbat din Timiș a murit de gripă. Primul deces cauzat de virusul gripal în acest an, în România
Citiți principiile noastre de moderare aici!