Spirometria este o investigație prin care se măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni într-un interval de timp. Practic, acest lucru înseamnă aflarea „vârstei reale” a plămânilor, potrivit reprezentanților Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
„Vârsta reală a plămânilor poate fi aflată cu ajutorul spirometriei? Testul mai poate fi folosit și pentru a determina necesitatea unor intervenții chirurgicale. Vârsta plămânilor poate fi influențată de o serie de factori printre care se numără fumatul, poluarea sau alimentația”, spune Cristian Oancea, manager al spitalului și medic primar pneumolog.
Printre altele, cu ajutorul spirometriei pot fi depistate și monitorizate afecțiuni precum astmul bronșic, boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC), fibroza chistică, fibroza pulmonară. Testarea se recomandă persoanelor care au o tuse persistentă sau care au dificultăți de respirație. De asemenea, ar putea fi interesate de spirometrie și persoanele cu vârstă de peste 35 de ani, dar și cele care fumează.
Recomandări înainte de testare
Pentru ca testarea să dea rezultate cât mai concludente, reprezentanții spitalului spun că ar fi nevoie ca, înainte de efectuarea acesteia, să fie evitate fumatul, alcoolul și activitatea fizică intensă.
„Pentru realizarea testului și obținerea unor rezultate concludente este important ca pacientul să nu fumeze cu cel puțin o oră înaintea investigației, să evite consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte și să nu facă efort fizic intens cu 30 de minute înainte de examinare”, mai precizează Cristian Oancea.
La unitatea din Timișoara, testarea se poate face și la cerere, la Laboratorul de Explorări Funcționale. O spirometrie simplă costă 50 de lei, iar una cu test bronhomotor, 70 de lei. Același laborator mai oferă servicii de electrocardiografie, de determinare a presiunilor maximale respiratorii, de monitorizare a saturației de oxigen din sânge, de body-pletismografie pentru măsurarea rezistenței la flux în căile aerifere si a volumelor pulmonare sau de testare cardiopulmonară la efort (cicloergospirometrie).
Citiți principiile noastre de moderare aici!